„Esu tikra, kad dėl visko kalta tik VSD, jie užvirė katilą ir lig šiol suka šią smalą“, - tikino liudytoja.

Savo parodymus I. Jeleniauskaitė buvo iš anksto užsirašiusi ant popieriaus – baiminosi, kad vėl gali pablogėti sveikata (prieš dvi savaites jos apklausą teismas buvo priverstas nutraukti, nes moteris pasijuto blogai ir buvo išvežta į ligoninę).

Kaltinamosios teta tikino, kad VSD pareigūnai jos dukterėčia susidomėjo, kai šiai tebuvo vos keturiolika metų. „Tai dėstoma Dainiaus Dabašinsko dar 2008-ųjų metų rašte, niekas to nepaneigs“, – ji pažymėjo, kad E. Kusaitė pažinojo tik du čečėnus – šiuo metu Maskvoje suimtus Apti ir Aišą Magmadovus.

„Jokių radikalių musulmonų Eglės gyvenime nebuvo, mes net džiaugėmės ir palaikėme jos draugystę su Aiša, ji nuo mūsų neslėpė laiškų – nematau nieko blogo, kad jaunos mergaitės kalbėjosi apie ištekėjimą, o tai dabar jai prikišama“, – teigė I. Jeleniauskaitė.

„Eglės likimas buvo nulemtas iš karto – vos tik prasidėjo tyrimas, tačiau, kas benutiktų, jos niekada nepaliksiu, ji man kaip sava, todėl neketinu tylėti, ką man už tai gali padaryti – nušauti? Paspringti žolės lapu? Tik tiek, nieko daugiau“, – I. Jeleniauskaitė ne kartą pabrėžė, kad E. Kusaitė buvo girdoma psichotropiniais vaistais.

„VSD visą laiką Eglę nuodijo, tegul daro ką nori, tegul mane sodina, bet ją reikėjo gydyti, o ne apstatyti musulmonais apsimetusiais saugumiečiais“, – aiškino ji.

I. Jeleniauskaitės kalboje kliuvo ne tik VSD pareigūnams, bet ir ikiteisminį tyrimą atlikusiam prokurorui Justui Lauciui.

„Prokuratūra dengia VSD, jų bendradarbiavimas yra daugiau nei akivaizdus, VSD veikia po nepaprasto slaptumo širma, – sakė ji. – J. Laucius iš Eglės darė valkataujančios, iš namų bėgančios mergaitės įvaizdį, tačiau ji tokia nėra“.

Moteris piktinosi, kad esą saugumiečiai pasinaudojo jos dukterėčios „pirmuoju meilės jausmu“, kai atskyrė nuo mylimojo – čečėno Arno. Maža to, moteris neabejoja, kad jis yra gyvas – esą gali būti laikomas kokiame nors kalėjime Europos Sąjungoje (ES). „Galbūt net viename iš CŽV kalėjimų“, – dėstė ji.

I. Jeleniauskaitė taip pat pažymėjo, kad jeigu galėtų laiką atsukti atgal, niekada nesikreiptų pagalbos į VSD, o labiau pasitikėtų „tulpiniais“ ar kitais nusikaltėliais.

E. Kusaitės tetos ir motinos apklausas teismas buvo surengęs viešuose posėdžiuose, tačiau po jų apklausų bylą toliau nagrinės neviešai, nes bylos duomenys yra susiję su valstybės paslaptimi.

E. Kusaitės motina nepritarė dukros kelionei į Maskvą

E. Kusaitės baudžiamąją bylą nagrinėjantis teismas jau yra apklausęs kaltinamosios motiną Virginiją Kusienę. Kadangi jos teisme duoti parodymai skyrėsi nuo liudijimo ikiteisminio tyrimo metu, teismas juos pagarsino. Juose moteris teigė, kad dar būdama nepilnamete musulmoniškomis pažiūromis susidomėjusi dukra tapo agresyvi, ne kartą grasino išvažiuoti iš Lietuvos.

Moteris teigė, kad dukra buvo išvykusi pas čečėnus į Vokietiją, o kai buvo sugrąžinta atgal į Lietuvą, tapo dar agresyvesnė.

„Ji sakydavo, kad kitatikiai yra blogi, vadino juos prastesne rase, nuolat kalbėjo apie teroro aktus, – ikiteisminio tyrimo metu kalbėjo V. Kusienė. – Ji kalbėdavo, kad jos tikėjimas nuves į rojų, o jeigu ji nevykdys islamo reikalavimų, pateks į pragarą. Be to, Eglė grasindavo mano seseriai, jeigu ji trukdys, bus kas ją pašalins“.

V. Kusienė taip pat teigė, kad nepritarė dukros kelionei į Maskvą.

Nors E. Kusaitė parodymų teisme dar nėra davusi, ji savo poziciją jau yra išsakiusi kitoje byloje – E. Kusaitės draugų Apti ir Aišos Magmadovų bylą nagrinėjančio Maskvos teismo prašymu E. Kusaitė liepą buvo apklausta Vilniaus miesto 2 apylinkės teisme. Čia ji išsižadėjo ikiteisminio tyrimo metu duotų parodymų ir neigė, kad ketino susisprogdinti Rusijoje.

„Tai nebuvo mano noras – tokias mintis man į galvą kalė saugumiečiai“, – E. Kusaitė teigė, kad Magmadovai yra išsilavinę ir protingi žmonės, kuriems mintys apie teroro aktus „buvo atgrasios ir nepriimtinos“.

Paklausta, kodėl ikiteisminio tyrimo metu prisipažino, jog ketino susisprogdinti Rusijoje, o vėliau šiuos parodymus ėmė neigti, E. Kusaitė aiškino, kad buvo mušama, girdoma vaistais, be to, patyrė spaudimą iš prokuroro ir advokato.

„Man liepė prisipažinti, nes jeigu to nepadarysiu, man grasino, kad mano draugė Aiša bus nukankinta, jos likimas – mano rankose“, – teisme kalbėjo E. Kusaitė.

DELFI primena, kad E. Kusaitė kaltinama tuo, kad kūrė organizuotą grupę teroro aktui įvykdyti, dalyvavo organizuotos grupės teroro aktui vykdyti veikloje bei rengėsi įvykdyti teroro aktą sprogdinant save strateginės reikšmės objekte, taip sukeliant pavojų daugelio žmonių gyvybei ir sveikatai bei siekiant, kad dėl to atsirastų sunkių padarinių – susisprogdinimo metu būtų nužudyta kiek galima daugiau žmonių ir šiais veiksmais įbauginti žmonės.

Bylą nagrinėjant teisme paaiškėjo, kad E. Kusaitė bendravo su Rusijoje gyvenančių Magmadovų motina, be to, išreiškė norą išvykti į Maskvą. Taip pat nustatyta, kad kaltinamoji išsiuntė grasinančią SMS žinutę ikiteisminį tyrimą byloje atlikusiam prokurorui J. Lauciui, ši byla yra nagrinėjama Vilniaus miesto 1 apylinkės teisme.

Praėjusią savaitę policijoje E. Kusaitei buvo pareikšti įtarimai dar vienoje byloje – ji įtariama prokurorų J. Lauciaus ir Mindaugo Dūdos įžeidimu.