Konservatorius iškėlė realiausią versiją

Seimo pirmasis vicepirmininkas Jurgis Razma Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ pateikė savo versiją, kas atsitiko Seime, jog V. Gapšys mandatą po slapto balsavimo išsaugojo.

„Manau, kad čia įvyko labai paprastas dalykas. Daugelio sprendimą nulėmė ne racionalus toks protas, o emocijos. Su V. Gapšiu daug metų ne vienas Seimo narys yra draugiškai bendravęs, jis yra gero charakterio, visada maloniai ir dalykiškai bendraujantis ir daugeliui Seimo narių yra išlikęs pakankamai geras įspūdis apie jį“, – teigė konservatorius J. Razma, kartu dar pridurdamas, jog visiškai kita situacija buvo su iš Seimo pašalintu Petru Gražuliu.

„Manau, kad P. Gražulis mažai su kuo bendrauja. Bet šiuo atveju Seimo nariai kai kurie turbūt nepagalvojo, kad yra absoliučiai nenormali situacija, kai Seimo narys yra įkalinimo įstaigoje, negali savo pareigų atlikti, o vis tiek turi Seimo nario mandatą.

Tai yra paradoksas, nesusipratimas“, – situacijos vertinimą Žinių radijo eteryje pateikė J. Razma.

Jis dar priminė, jog V. Gapšiui Apeliacinio teismo nuosprendyje uždrausta eiti bet kokias renkamas ar skiriamas viešajame sektoriuje pareigas penkerius metus.

„Tai irgi yra labai aiškus ženklas, kad jis pagal šitai negalėtų būti Seimo nariu. Aš tiesiog įsivaizduoju, kad kai kurie Seimo nariai balsavo pagal asmeninį santykį su juo“, – svarstė Seimo vicepirmininkas, konservatorius J. Razma.

Žinių radijo laidos „Dienos klausimas“ pašnekovas eteryje taip pat sakė Seimo užkulisiuose girdėjęs, jog V. Gapšiui bausmė skirta per didelė.

„Manau, kad čia grynai bendražmogiški faktoriai galėjo suveikti. Nors aš girdžiu ir įvairių sąmokslo teorijų, kad kažkas susitarė, jog kažkam naudinga. Nemanau, kad kažkas čia yra daugiau, išskyrus paprastus bendražmogiškus dalykus, kai kartais emocijos suveikia labiau nei racionalus protas“, – kalbėjo J. Razma.

Jo teigimu, Seimo komitetas, kuriam priklauso kalėjime sėdintis V. Gapšys, ir toliau formaliai jam elektroniniu paštu turi siųsti pranešimus apie posėdžius.

„Akivaizdu, kad jis dalyvauti negalės, bet siųsti turės. <...> Kiek aš žinau, įkalinimo įstaigos režimas riboja naudojimąsi internetu, elektroninėmis ryšio priemonėmis. Neįsivaizduoju, kad įkalinimo įstaiga pradėtų daryti čia išimtis“, – Žinių radijo laidoje J. Razma.

Mazuronis nemato problemos, jei Gapšys komitete dirbtų nuotoliu

Opozicinės Darbo partijos vadovas Andrius Mazuronis, paklaustas, ką darys partijos frakcija, turėdama vieną iš narių kalėjime, teigė, jog partijos frakcija Seime tęs darbus.

Jis taip pat tikino, jog nemato priežasčių, kodėl V. Gapšys negalėtų į Seimo komiteto posėdžius prisijungti iš įkalinimo įstaigos.

„Aš tai turiu kitą nuomonę. Manau, kad nieko baisaus nenutiktų, jeigu V. Gapšiui būtų sudarytos sąlygos jungtis per nuotolį. <...> Jeigu žmonės iš Egipto ar Turkijos, Ispanijos jungiasi, 90 procentų komitetų veiklos vyksta per nuotolį, aš tai čia didelės problemos nematyčiau.

Bet sutinku, kad išimčių tikrai nereikėtų daryti. Jeigu tvarkos nenumato galimybės, tai jos ir nebus, bet grėsmės tai čia nematyčiau. O mes gyvensime toliau“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ teigė Darbo partijos lyderis A. Mazuronis.

Konservatorius J. Razma laidoje dar teigė, jog V. Gapšys dar gali pasielgti „garbingai ir atsistatydinti iš Seimo“.

„Lietuvoje mes labai sėkmingai ritamės nuo kalniuko vis žemyn“

Vilniaus universiteto (VU) teisės profesorė Liudvika Meškauskaitė Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo, jog labai gerai, kad praėjusi savaitė Seime buvo pažymėta apkaltomis.

„Kada yra dvi apkaltos ir jos abi skirtingai baigiasi, manau, jog tai yra labai iliustratyvus teisinio, moralinio, politinio Lietuvos nuopuolio pavyzdys, aiškiau jau būti negali. <...> Tikrai Lietuvos žmonės labai aiškiai gali pamatyti“, – tikino L. Meškauskaitė.

Ji konstatavo, kad Seimo sprendimas dėl P. Gražulio elgesio, balsuojant už kitą parlamentarą, V. Gapšio „šviesoje“ parodo dvigubų standartų sistemą.

„Nuteistas laisvės atėmimo bausme, kuriam nebuvo pritaikyta apkalta, yra antras atvejis Lietuvos istorijoje. <...> Tai yra iliustracija visiško politinės atsakomybės nebuvimo. Manau, kad rinkėjai turėtų tarti savo žodį, juk kiti metai bus lemtingi: net treji rinkimai.

Lietuvoje mes labai sėkmingai ritamės nuo kalniuko vis žemyn. Ir teisiniu, ir moraliniu požiūriu. Tai tiesiog graudu stebėti“, – Žinių radijo laidoje kalbėjo VU profesorė L. Meškauskaitė.

Delfi primena, kad nors parlamentui buvo teikti 4 nutarimai, kuriuose nurodytu pagrindu Seimo narys V. Gapšys galėjo būti pašalintas iš pareigų, visgi nė vienas iš jų nesulaikė reikiamo 85 parlamentarų palaikymo. Iš viso balsavime dalyvavo 122 Seimo nariai.