Jo teigimu, nepasitenkinimas ir konfrontacija Rusijos karinių organizacijų viduje prasidėjo gerokai anksčiau.

„Jei pasižiūrėsime retrospektyviai, mes galime suskirstyti tą situaciją į kalias fazes: pirma – leidimas Prigožinui kurti, turėti savo asmeninę kariuomenę, kuri turėtų Rusijos kariuomenės aprūpinimą.

Antra fazė – Prigožinas viešojoje erdvėje rodo save, kad jis vienintelis kovoja Ukrainoje, jam vieninteliam svarbi pergalė, o visi kiti yra blogiečiai. Kita fazė buvo rusų kariškių perviliojimas į savo pusę. Mes tai galime suprasti iš to, kad Gerasimovas, kai užėmė poziciją vadovauti karui Ukrainoje, išleido atskirą įstatymą, draudžiantį Rusijos kariškiams pereiti į „Vagner“ grupuotę, o tai reiškia, kad buvo pakankamai masinis ėjimas“, – Delfi sakė D. Antanaitis.

Be to, J. Prigožinas, kaip priminė atsargos majoras, lankėsi Rusijos kalėjimuose.

„Kam milijonieriui atvažiuoti į velniai žino, kokią skylę, verbuoti kalinius, jei tai gali padaryti jo pavaldiniai. Tai reiškia, kad jis ten lankėsi ne šiaip sau – jis ten bendravo su aukštesnės kastos nusikaltėliais ir kūrė savo tinklą“, – komentavo ekspertas.

Jo teigimu, J. Prigožinas skelbė apie paleistus užverbuotus 20 tūkst. kalinių atgal į Rusiją.

„Tai reiškia, kad tie 20 tūkst. žmonių savo miestuose galėtų būti kuopelės, kurios remtų Prigožiną kare prieš Rusijos vyriausybę“, – kalbėjo D. Antanaitis.

„Dabar matome tai, ką matome – prasidėjo pilietiniai neramumai, kurie, labai viliuosi, pereis į pilietinį karą Rusijoje“, – sakė pašnekovas.

D. Antanaitis pabrėžė – tai, kas vyksta, reikėtų vertinti ne per politinę prizmę.

„Tame nėra jokios politikos, jokios ideologijos – tai yra tik šaltas Prigožino išskaičiavimas: jam reikia apsaugoti savo pinigus, grąžinti savo pinigus. Į Prigožiną reikia žiūrėti ne kaip į politiką, ne kaip į kažkokį rezistentą ar, juolab, kažkokią opoziciją. Žiūrėkime į jį labai pragmatiškai: jis prarado milijardų milijardus, jis bus patrauktas baudžiamojon atsakomybėn tarptautiniu mastu, jis yra nurašytas ir panaudotas.

Ką jam reikia daryti? – Jam reikia priversti pasaulį iš jėgos pusės jį amnestuoti. Kaip jis galėtų tai padaryti? – Tik užėmęs Putino vietą ir turėdamas branduolinę ginkluotę savo rankose“, – įvertino atsargos majoras.

Paklaustas, ar J. Prigožinas gali į savo pusę palenkti eilinius Rusijos gyventojus, D. Antanaitis atkreipė dėmesį, kad viešojoje erdvėje būta vaizdų, kuriuose matosi, kaip vaikai Rusijoje demonstruoja „Vagner“ vėliavas.

Verslo požiūris: Darius Antanaitis

Rusija vis dėlto nėra demokratinė valstybė, ten nėra demokratinė tauta – ten yra tiesiog liaudis. Tokie beveidžiai žmonės įprastai mėgsta šlietis prie didesnės ir stipresnės organizacijos“, – įvertino D. Antanaitis.

„Jeigu Prigožinas parodys save kaip stiprų lyderį, kuriam iš tikrųjų rūpi Rusija, iš tikrųjų rūpi kažkas, kas yra nesąmonė, tai žmonės prie jo telksis. Prisiriš ne dėl to, kad remia jo idėjas, bet dėl to, kad jiems reikia naujo šeimininko, kuris yra stipresnis ir garantuos jiems kažkokį nykų gyvenimą toliau“, – pridūrė ekspertas.

Rusijos kariuomenė žada „garantuoti saugumą“ maišto atsisakiusiems „Vagner“ kovotojams

Rusijos kariuomenė šeštadienį pareiškė, kad „garantuos saugumą“ „Vagner“ samdiniams, kurie atsisakys maišto prieš Maskvos karinę vadovybę.

„Kreipiamės į „Vagner“ puolimo būrių kovotojus. Jūs buvote apgaule įtraukti į („Vagner“ vadovo Jevgenijaus) Prigožino nusikalstamą avantiūrą dalyvauti ginkluotame maište“, – pranešė kariuomenė.

Kariuomenė paragino kovotojus paprašyti pagalbos ir grįžti į „nuolatinio dislokavimo vietas“. „Prašome vadovautis protu ir susisiekti su Rusijos gynybos ministerijos ar teisėsaugos atstovais. Visiems garantuojame saugumą“, – sakoma kariuomenės pareiškime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)