K. Bartoševičius įtariamas pagal Baudžiamojo kodekso 150 str. 3 ir 4 d., rašoma prokuratūros pranešime.

Tai reiškia, kad tyrime yra bent du nukentėjusieji, mažametis ir nepilnametis, vienam - 14 arba mažiau metų, kitas yra nepilnametis, taigi, vyresnis nei 14 metų.

„Jeigu inkriminuojamos BK 150 str. iškart dvi dalys, nes atliko veiksmus nepilnamečiui ir nepilnamečiui yra du skirtingi dalykai. Jei inkriminuojame, kad veiksmai padaryti mažamečiui, mes negalime sakyti, kad tie veiksmai atlikti ir nepilnamečiui. Mes šitas kvalifikacijas galime teikti tik tada, kai yra du skirtingi epizodai“, - kalbėjo R. Drakšas.

Baudžiamajame kodekse yra ir du su seksualine prievarta susiję straipsniai. BK 149 str. numatyta atsakomybė už išžaginimą, čia atsakomybė kyla, kai vyras, naudodamas prievartą, užsiima natūraliu lytiniu aktu su moterimi.

„Seksualinis prievartavimas yra kitu būdu. Baudžiamasis kodeksas rašo – prieš žmogaus valią analinio, oralinio ar kitokio fizinio sąlyčio būdu“, - minėjo ekspertas.

Romualdas Drakšas

Seksualinis prievartavimas gali būti ir tuo atveju, jei, pavyzdžiui, žmogus verčia čiupinėti savo lytinius organus.
Griežčiausia numatyta atsakomybė už mažamečio prievartavimą – laisvės atėmimas nuo 3 iki 13 metų.

Tyrime minimas ir BK 153 str., čia atsakomybė numatyta už jaunesnio negu 16 amžiaus asmens tvirkinimą.

„Tvirkinimas, čia užtenka parodyti nepadorias nuotraukas, vaikščioti nuogam prie vaiko, tai nereikalauja fizinio sąlyčio“, - kalbėjo ekspertas.

Kaltę neigia

Pirmadienio rytą K. Bartoševičius atsisakė Seimo nario mandato, kaip aiškino, tą padarė dėl asmeninių priežasčių.

Kristijonas Bartoševičius

Vėliau prokuratūra išplatinimo pranešimą, kad 2022 m. lapkričio 15 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl jo galbūt padarytų seksualinių nusikaltimų prieš vaikus.

Seimo Pirmininkei adresuotame rašte generalinė prokurorė N. Grunskienė nurodė, kad, remiantis šiame tyrime surinktais duomenimis, būtina spręsti klausimą dėl leidimo patraukti šios kadencijos Seimo narį Kristijoną Bartoševičių baudžiamojon atsakomybėn ar kitaip suvaržyti jo teises Seimo statuto 23 straipsnyje nustatyta tvarka.

Po šio pranešimo K. Bartosevičius žiniasklaidai komentavo, kad apie įtarimus girdi pirmą kartą ir juos kategoriškai neigė ir tikino, kad mandato atsisakymas nesusijęs su prokuratūros tyrimu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)