Grėsmės Lietuvai: pereinama į pilkąją zona su daugybe nežinomųjų

Lėktuvo katastrofoje žuvus visai samdinių grupuotės „Wagner“ vadovybei: įkūrėjui Jevgenijui Prigožinui, jos kariniam vadui Dmitrijui Utkinui, pravarde Wagneris, ir už logistiką bei saugumą atsakingam Valerijui Čekalovui, imta diskutuoti, koks likimas laukia Lietuvos pašonėje, Baltarusijoje įsikūrusių samdinių.

Vidaus procesus stebintys rusų analitikai teigia, kad jau prasidėjo J. Prigožino verslo imperijos dalybos. Iš esmės taikomasi į Afrikos regione jo bendrovių valdomas aukso ir retųjų metalų kasyklas, tačiau Lietuvai itin aktualu, koks likimas laukia kaimyninėje Baltarusijoje esančių samdinių. Pasirodė informacija, kad ukrainiečių kraują praliejusių ir nemažą kovinę patirtį įgijusių samdomų karių Kremlius tikrai nepaliks likimo valiai. Esą jie filtruojami, tikrinamas lojalumas bei patikimumas, elitinius samdinius ketinama inkorporuoti į kitą privačią karinę bendrovę „Russ“.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Gintautas Mažeikis tikina, kad J. Prigožino eliminavimą reikėtų vertinti per nusikalstamų grupuočių tarpusavio santykių aiškinimosi prizmę ir svarsto, jog ateityje daug kas priklausys nuo to, kas perims „Wagner“ samdinius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)