Didžiausią staigmeną per šiuos rinkimus pateikė Vilniaus rajono gyventojai, antrajame ture socialdemokratas Robertas Duchnevičius įveikė lenkų rinkimų akcijos atstovą. Vilniaus meru tapo konservatorius Valdas Benkunskas, o daugiausia merų ir tarybos narių po rinkimų turės socialdemokratų partija.

Užsidarė Vilniaus burbule

Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ vertindamas V. Benkunsko sėkmę Vytauto Didžiojo universiteto docentas, politologas I. Kalpokas teigė nemanantis, kad egzistuoja toks dalykas kaip „Benkunsko fenomenas“.

„Jis tiesiog nebuvo A. Zuokas ir to jam užteko. Ar ten būtų V. Benkunskas ar X, ar Y, ar dar kas nors, rezultatas greičiausiai būtų tas pats, o gal net būtų geresnis, jei būtų ne konservatorius“, – sakė jis.

Vytauto Didžiojo universiteto politologo M. Jurkyno teigimu, Vilniuje konservatoriai laimėjo – su faktu nepasiginčysi, tačiau Lietuvos mastu konservatorių kryptis yra „važiuojanti žemyn“ reitingų prasme.

„Tai yra arba aukšto lygio saviguoda, arba užsidarymas Vilniaus burbule“, – paklaustas apie konservatorių vertinimą, esą jie juda gera kryptimi, Žinių radijui kalbėjo I. Kalpokas.

Jis pridūrė, kad realesnis antrasis variantas: „Žiūrint apskritai į partijos porinkiminę komunikaciją, kur – Vilnius, Vilnius, Vilnius. Aišku, jie niekuo daugiau negali pasidžiaugti. Bet yra tokia fiksacija, kuri gerai sužaidžia socdemų naudai, tai į savo retoriką įtraukė Vilija Blinkevičiūtė, sakydama, kad negalima skirstyti miesto ir ne miesto, visi turi būti lygūs“.

Sėkmingas „antras variantas“

I. Kalpokas teigia, kad, žvelgiant į merų rinkimus, socialdemokratų pasirodymą galima vadinti įspūdingu.

„Kas socialdemokratams sužaidė antrajame rinkimų ture, kad jie yra labai sėkmingas „antras variantas“, ko tikrai neturi konservatoriai. Galvojant apie Seimo rinkimus, taip, daugiamandatė yra vienas dalykas, bet pusę Seimo renkame vienmandatėse. Čia buvimas ne tik stipriu iškart, bet ir buvimas geru antru variantu, kai reikia rinktis vieną iš dviejų, yra labai didelė stiprybė“, – Žinių radijui kalbėjo jis.

Mindaugas Jurkynas sakė, kad rinkimų laimėtojus ir pralaimėtojus reikia nustatyti šių metų rezultatus lyginant su 2019 metų rezultatais.

„Čia socialdemokratai yra, aišku, stiprūs. Prie tos stiprybės prisideda skirtingų savivaldybių įdirbis, merų žinomumas, atlikti darbai ar vietiniai skandalai ar kažkoks vietos spaudos palaikymas. Bet socialdemokratai pasirodė stipriai, ko gero, dėl to, aš keliu tik hipotezę, kad jie yra trečias variantas. Kai 2016 metais Seimo rinkimuose valstiečiai laimėjo, o socialdemokratai pešėsi su konservatoriais. Socdemai jau porą kadencijų buvo neprileisti prie valdžios, jie neturi jokios kontroversijos“ – svarstė jis.

Anot M. Jurkyno, valdantieji tuo tarpu buvo įsivėlę ne į vieną skandalą, vyksta jų kovos su prezidentu, ikiteisminiai tyrimai.

Politologo teigimu, todėl antrajame ture daug kur konservatorių kandidatams rinkimai klostėsi ne kaip.

Andrius Vyšniauskas

Tuo metu socialdemokratams fonas prieš artėjančius Seimo rinkimus klostosi palankiai.

„Pralaimėtojai irgi nesėdės rankas sudėję, manau, laukia labai įdomūs politiniai metai, Lietuvoje politiškai nėra nuobodu“, – sakė jis.

I. Kalpoko teigimu, vis dėlto kyla pavojus, kad socialdemokratai užstrigs ekstazėje ir užmigs ant laurų.

Ėjo su velniu obuoliauti

Komentuodamas lūžį Vilniaus rajono mero rinkimuose, kur netikėtai nugalėjo socialdemokratas R. Duchnevičius, M. Jurkynas sakė, kad tai iš dalies lėmė auganti nauja karta rinkėjų.

„Kitas dalykas – turbūt reikėtų migracijai padėkoti, nes nemažai žmonių keliasi, kuriasi Vilniaus rajone. Tie žmonės su aukštesnėmis pajamomis, galbūt aukštesniu išsilavinimu keičia visą demografinį paveikslą“, – Žinių radijo laidoje svarstė jis.

Politologas sakė, kad kai galvoji apie „istorines pergales“, kaip sakė konservatorių atstovai, prisimeni, jog praėjusią kadenciją tame pačiame Vilniaus mieste ranka rankon dirbo Laisvės partija, konservatoriai Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga ir Darbo partija.

„Ir nereikėjo jokių „Viso gero, Voldemortai“ ir kitų dalykų, o dabar kalba apie istorines pergales. Savivaldoje tie patys konservatoriai su velniu nuėję obuoliauti daug kur, nacionaliniame lygyje daug priešų prisidaro, o savivaldoje galite matyti konservatorius ir Darbo partiją, lenkų partiją, socialdemokratus vienoje koalicijoje“, – kalbėjo jis.

Paprašytas įvardinti šių rinkimų pralaimėtojus M. Jurkynas įvardino Laisvės partiją, Darbo partiją.

„Pagal tarybos mandatų procentą konservatoriai per taip vadinamą liaudyje Marytės plauką gavo 0,18 proc. daugiau. Bet jei žiūrėsime į merų kiekį, jie gavo daug mažiau, jie irgi stoja į pralaimėtojų gretas“, – kalbėjo jis.

Anot politologo, prie laimėtojų – Liberalų sąjūdis, demokratai taip pat neliko tuščiomis, „valstiečiai“ išliko stiprūs, pozicijas išlaikė.

Visą Žinių radijo pokalbį su I. Kalpoku ir M. Jurkynu žiūrėkite čia: