Havanos sindromu vadinama paslaptinga liga, kuri pastaraisiais metais kamavo JAV diplomatus visame pasaulyje, tačiau „The Insider“, „Der Spiegel“ ir CBS laidos „60 Minutes“ tyrėjai, tarp jų ir garsus žurnalistas Christo Grozevas, pirmadienį paskelbė nustatę ryšį tarp Havanos sindromo atakų ir jų vykdytojų – rusų žvalgybininkų.

Minėtą sindromą žurnalistai sieja su Rusijos karinės žvalgybos padalinio 29155 naudojamais ginklais. Plačiau apie šį tyrimą skaitykite čia.

Tyrėjų teigimu, Havanos sindromas vienam JAV Gynybos departamento pareigūnui pasireiškė pernai Vilniuje vykusio NATO samito metu.

Pentagonas šią informaciją patvirtino, nukentėjęs pareigūnas nėra įvardijamas. Tai reiškia, kad NATO viršūnių susitikimo Vilniuje metu Lietuvos sostinėje galėjo sukiotis GRU smogikai.

Įvertino ekspertai

Praeityje Antrajam operatyvinių tarnybų departamentui (AOTD) vadovavęs atsargos pulkininkas G. Bagdonas Delfi teigė, jog reikėtų suprasti paprastą tiesą – saugumas negali būti absoliutus.

Kalbėdamas su Delfi Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslo instituto dėstytojas N. Maliukevičius pabrėžė, kad žvalgybų kovoje efektyviausios operacijos yra tos, apie kurias mes nesužinome.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)