Jis teigė, jog šis susitikimas yra svarbus, nes tai globalųjį pasaulį sugrąžina prie bendradarbiavimo ir komunikacijos.

„Kas yra jau kuris laikas postuluojama J. Bideno prioritetas – išlaikyti aktyvius komunikacijos kanalus. Ir tai, ką mes turime dabar įprasmina tą siekį.

Vienas dalykas yra neabejotina pergalė diplomatijos prasme, kad Kinija ir JAV vėl aukščiausiame lygmenyje ne tik kažkur 6–20 susitikimo paraštėse (kalbasi, aut. p.). Bet atskirame susitikime bent jau turėtų pradėti vykdyti aktyvesnę dvišalę politiką“, – tikino A. Kumpis.

Pasak VDU profesoriaus, tai, kad toks susitikimas iš viso įvyko, nulėmė tai, jog tam paaiškinti yra keletas priežasčių.

„Galima žiūrėti įvairiai. (Pirmiausia, aut. p.), ypatingai aktyvus tarptautinis fonas. Pradėkime nuo karinių konfliktų, kurie ne tik nesibaigia, bet jų ir daugėja, jie daro aktyvesni. Kitas dalykas – išlaikyti tą neaugančią įtampą, bent jau ją mažinti.

Xi Jinpingas, Joe Bidenas

Kai šalia vykstantys konfliktai egzistuoja, norisi išlaikyti tos rimties, aukščiausiame lygmenyje įnešti aiškumo. Manau, kad tiek Kinija, tiek ir JAV tą supranta. Todėl aktyvinti bendravimą yra bent jau pirmas žingsnis, bent jau einant link bendro sutarimo, kaip reikėtų tą tarptautinę politiką vykdyti, kas yra atsakingas už tai“, – įžvalgomis Žinių radijo laidoje dalijosi VDU profesoriaus A. Kumpis.

Jo teigimu, po gana ilgos tylos tarp JAV ir Kinijos ir gana ilgos bendravimo pertraukos pradžiai tiesiog reikėtų susitarti dėl bendravimo gairių.

„Pirmoje vietoje yra grįžimas prie rutinos. Ir kaip J. Bidenas minėjo, norisi, kad būtų galima paskambinti kolegai iš Kinijos ir aptarti klausimus. O kol kas to nebuvo“, – pabrėžė A. Kumpis.

Delfi primena, kad Kinijos vadovas Xi Jinpingas viršūnių susitikime taip pat perspėjo JAV prezidentą J. Bideną nutraukti ginklų tiekimą Taivanui, tačiau sutiko atnaujinti aukšto lygio abiejų šalių karinių pajėgų bendravimą, ketvirtadienį pranešė Pekinas.

Viršūnių susitikime jie taip pat susitarė surengti bendras vyriausybines derybas dėl dirbtinio intelekto naudojimo, taip pat suformuoti bendradarbiavimo kovoje su narkotikais darbo grupę, teigiama naujienų agentūros „Xinhua“ pranešime.

Be to, abu vadovai įsipareigojo stengtis nuo kitų metų pradžios didinti reguliarių keleivinių skrydžių tarp abiejų šalių skaičių.