Naujienų portalo tv3.lt žurnalistė Eglė Samoškaitė Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ teigė, jog premjerės I. Šimonytės vadovaujamos Vyriausybės reitingai žemi, nes nėra gerų žinių.

„Ir ypač metų pabaigoje. Turėkime omenyje, kad turime dar ir nuolatinę pandemiją. Kad ir pensijos didėja, tai gerai, bet kitos socialinė išmokos nedidėja, arba didėja labai minimaliai. Žmonėms iš to jokios naudos turint mintyje ir infliacijos lygį“, – pabrėžė tv3.lt žurnalistė E. Samoškaitė.

Laidos pašnekovės teigimu, Vyriausybė „užlipo ant grėblio“ ir trąšų klausimu.

„Ir ypač, kai buvo sukurta iliuzija, kad premjerė prisiėmė neįtikėtiną atsakomybę už savo du ministrus ir viskas išėjo šnipštu. Net miestų rinkėjai manau, kad daugeliu atveju jautėsi apvilti, kad iš didelio debesies maža lietaus“, – teigė žurnalistė E. Samoškaitė.

Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) dėstytojas prof. Šarūnas Liekis taip pat sutiko su kritika Vyriausybei.

„Problemų tai čia yra pakankamai daug. Pradėkime nuo Vyriausybės kompetencijos. Aš prieš metus sakiau, kad Vyriausybės programa yra prastai parašyta. Atsimenu, kad tuo metu net sintaksės klaidų buvo. (…) Čia yra išsilavinimo stoka, ką mes pabrėžėme iš pat pradžių – akiračio ir išsilavinimo, patirties stoka šioje Vyriausybėje vyrauja. Nors ten įvairūs žmonės, bet bendras rodiklis yra pakankamai žemas“, – laidoje kalbėjo VDU dėstytojas Š. Liekis.

Mykolo Romerio universiteto (MRU) dėstytojas dr. Saulius Spurga sutiko, kad dabartinė Vyriausybė yra „keistoka“.

„Aš įvardinčiau, kad ji stokoja veido ir krypties. Mes labai sunkiai galime įvardinti, kokie jos yra svarbiausi tikslai. (…) Aš labai atidžiai perklausiau premjerės I. Šimonytės pasisakymą, ką žada Vyriausybė šiais metais. Tai ji žada taip, kad dėl valstybės tarnybos įstatymas bus pateiktas Seime, žalioji reforma, įskaitant mokesčius, Tūkstantmečio mokyklos ir mokslo bei inovacijų institucijų reforma.

Pirmiausia, ar šie įvardinti punktai kažkaip rezonuoja su visuomene, jos grupėmis? Kitas dalykas, šitų įvardintų sumanymų apimtys ir jų tikslai. Iš karto galiu pasakyti, kad tai yra labai minimalios reformos. Iš karto gęstančios ir išnykstančios“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė politologas S. Spurga.

Jis darė išvadą, kad Vyriausybė reformų klausimu tiesiog stovi vietoje.

„Ji gal nieko blogo ir nedaro – kovoja su krizėmis. Bet niekur ji visuomenės neveda“, – Vyriausybės veiklą Žinių radijo eteryje vertino politologas S. Spurga.

Žurnalistė E. Samoškaitė dar pridūrė, kad Vyriausybė per savo veiklos metus užsitarnavo „konfliktiško vieneto vardą“.

„Vyriausybė kovoja su prezidentu Gitanu Nausėda, mes taip pat kovojame su visokiais diktatoriais, esame nepatenkinti, kad Angela Merkel skambina Aliaksandrui Lukašenkai. Esmė yra ta, kad iš Vyriausybės nuolat girdimas konfliktas“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ pirmadienį sakė naujienų portalo tv3.lt žurnalistė E. Samoškaitė.

Ji kalbėjo, jog šiame chaose jau tampa sunku suvokti, ar dar kas gena konstruktyviai dirbti.

„Net kai visiškai yra blogai, vis tiek institucijos tarpusavyje kovoja“, – laidoje pabrėžė žurnalistė E. Samoškaitė.

MRU politologas S. Spurga teigė, jog Vyriausybės vykdoma užsienio politika yra „priešokiais padaromas veiksmas“.

„Jis neparuoštas, nesuderintas su partneriais, po to ateina pasekmės ir visa tai vadinama vertybine politika. Ir jau po fakto viską mėginama pagrįsti skambiais žodžiais“, – kritikos dabartinei Vyriausybei negailėjo politologas S. Spurga.

Jis kalbėjo, jog toks „žaidimas visuomenės neįtikina“.

„Ir dėl to reitingai ir visi atsiliepimai yra prastokai“, – teigė MRU profesorius S. Spurga.

Naujienų portalo tv3.lt žurnalistė E. Samoškaitė stebėjosi, jog be didesnių diskusijų yra daromi sprendimai, kurie turės įtakos mūsų valstybės gyvenimui „konservatoriams jau išėjus iš valdžios“.

„To suderinamumo aš nematau – tarp Prezidentūros, Užsienio reikalų ministerijos (URM), su – partneriais, kašto ir naudos analizės. Net elementaraus paaiškinimo visuomenei – ką mes čia darome. Nes teiginiai apie vertybinę užsienio politiką yra pudros metimas į akis, tikintis, kad visi yra kvailiai“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ kalbėjo žurnalistė E. Samoškaitė.

MRU politologas S. Spurga sutiko, jog prezidentas G. Nausėda tėra užsienio politikos komentuotojas.

„Matyt, kad prezidento atsakomybė, jeigu žvelgtume iš paukščio skrydžio, yra didžiausia. (…) Dar visai neseniai mes didžiavomės savo užsienio politika, kuri buvo vieninga ir derinama tarp 3 užsienio šakų – Prezidentūros, Vyriausybės ir Seimo. (…) Ir užsienio politika yra vertinga ir sutelkianti tiek, kiek ji leidžia suburti partnerius. (…) O šiuo metu mes ne tik su užsienio partneriais nesame susiderinę, bet ir blaškomės viduje“, – laidoje kalbėjo politologas S. Spurga.

Jis taip pat kalbėjo, kad pernelyg daug patirties neturintis šalies vadovas iniciatyvą tiek vidaus, tiek ir užsienio politikoje atiduoda aktyvesniems konservatorių partijos nariams.