Apie tai ekspertai ir politikai apie tai kalbėjo ketvirtadienį „Žinių radijuje“.

Seimo Užsienio reikalų komiteto narė Laima Liucija Andrikienė teigė, kad Kiniją labiausiai užrūstino Lietuvos sprendimas Taivano atstovybę pavadinti būtent taip, o ne Taipėjaus atstovybe, kaip yra kitose valstybėse.

„Per daugelį metų, kai Taivanas atidarinėjo savo atstovybes kitose šalyse. (…) Kaip taisyklė, prekybinės, ekonominės, kultūrinės. Tarp jų yra 18 ES šalių narių ir visą laiką buvo žaidžiamas tas žaidimas „Taipėjaus atstovybė“. Tai įsivaizduokite, jei Lietuva atidaro savo prekybinę atstovybę Taivane ir mes vadintume „Vilniaus atstovybė“, – pateikė pavyzdį politikė.

L. L. Andrikienės teigimu, „daiktus“ reikia vadinti tikrai vardais.

„Aš manyčiau, kad reikia tuos dalykus matyti, bet mums tas žodžių žaidimas gali būti nepriimtinas, nes apgaudinėjame patys save. Vis tiek kinai puikiai supranta, kokia tai yra atstovybė – kad tai nėra Taipėjaus miesto atstovybė, o Taivano atstovybė“, – pabrėžė URK narė.

Į klausimą, kodėl Kinija sureagavo tik dabar, nors Lietuva jau anskčiau darė ne vieną žingsnį, nukreiptą prieš kiniškas investicijas, L. L. Andrikienė atsakė paprastai.

Laima Andrikienė

„Nepamirškime to, kad greit prasidės pratybos „Zapad“, kuriose labai įdomiai dalyvauja Rusijos Federacija, Baltarusija ir Kinija. Čia, mūsų regione, prie mūsų sienų“, – pastebėjo parlamentarė.

Ji antrino URK pirmininkui Žygimantui Pavilioniui, kad nedemokratiškos šalys pastaruoju metu mobilizuoja savo jėgas.

„Manau, kad kinai, matydami situaciją Lietuvoje, kuri yra sudėtinga, (…) pasirinko šį laiką atšaukti ambasadorių“, – kalbėjo L. L. Andrikienė, paaiškinusi, kad taip siekiama dar labiau paaštrinti Vyriausybės politiką.

„Aš manau, kad vis tik turėtų nurimti visa tai ir suprasti, kad šios atstovybės esmė yra investicijos, ekonominiai ir prekybiniai ryšiai“, – pridūrė Seimo narė.

Surplys: svarbu viską daryti profesionaliai

Laidoje dalyvavo ir URK narys, opozicijos atstovas Giedrius Surplys, kuris pažymėjo, kad tikslą gerinti santykius su Taivanu buvo galima pasiekti ir kitaip.

„Svarbu viską padaryti profesionaliai. Aš esu už žmogaus teises, manau, kad Kinijoje su žmogaus teisėmis yra problemų, tačiau ne kartą raginau kolegas elgtis profesionaliai“, – pabrėžė LVŽS frakcijos narys.

Jis atkreipė dėmesį, kad „valstiečiai turėjo bendrą posėdį su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu. Visgi, G. Surplio teigimu, valdžios politika galėjo būti kitokia.

„Esmė yra išlaikoma, prekybiniai santykiai vyksta, tačiau nebūna tokių demaršų. Į tai užsienio reikalų ministras atsakė, kad mes išvis galvojame apie absoliutų naujadarą – aš linkiu išminties, kad nebūtų tuo keliu nueita, kad Lietuvoje veiks taivaniečių atstovybė.

Šioje vietoje, mano galva, bet kokie prisidengimai, kad tai bus ekonominė atstovybė, tiesiog dings, kadangi tai bus taivaniečių, nežinau, kas čia per formuluotė, atstovybė“, – kalbėjo parlamentaras.

Jis Teigė, kad Kinija yra iššūkis visiems Vakarams, nes yra didžiulė valstybė, didelė ekonomika.

Giedrius Surplys

„Kitais metais, žiemą, Kinijoje vyksta žiemos olimpinės žaidynės. Kinija šiais metais švenčia komunizmo šimtmetį ir mes tą ne kartą esame aptarinėję bei kalbėję. Šie metai jai yra to raudono drakono metai tikrąja to žodžio prasme, kai viskas turi būti gražu, nuglūdinta. Aš nežinau, kodėl dabartinė valdžia pasirinko tokį agresyvų ir spartų būdą“, – teigė G. Surplys.

Politika atkreipė dėmesį ir anksčiau valdžios padarytus žingsnius, nukreiptus prieš Kiniją.

„Pritardamas kursui, principams, manau, kad visa tai reikėjo padaryti daug profesionaliau“, – pabrėžė URK narys.

Kiti metai, pasak jo, Kinijai būtų ramesni.

„To jaunatviško entuziazmo šioje vietoje, manau, kad reikėjo privengti. Pasielgti taip, kad ir Taivano ar Taipėjaus atstovybė Vilniuje būtų atidaryta, ir mūsų atstovybė ten pradėtų veikti, ir su Kinija santykiai išliktų ne tokiame lygmenyje kaip dabar“, – dėstė G. Surplys.

Boruta: tokį veiksmą Kiniją atlieka retai

Rytų Europos studijų centro (RESC) ekspertas Raigardas Boruta teigė, kad Kinijos ambasadoriaus atšaukimas bendrąja prasme nėra neįprasta praktika, tačiau Kinija tai, atkreipė dėmesį jis, taiko retai.

„Ambasadorių atšaukimas tikrai nėra naujiena ir šalys neretai tai taiko išreikšdamos diplomatinį protestą, tačiau Kinijos atveju tai šis būdas parodyti, jog Kinija nesutinka su šia pozicija, yra gana retas. Kinų spaudoje ir Kinijos analitikai, beje, Rytų Europos regiono ekspertai, tai įvardija kaip labai retą ir išskirtinį veiksmą“, – pastebėjo R. Boruta.

Jis pakomentavo ir kitas detales, kas aptarinėjama Kinijoje.

„Akcentuojama, jog paskutinį kartą dėl Taivano klausimų Kinijos ambasadorius buvo atšauktas 1995 metais iš Amerikos. Kinija, sprendžiant iš vietinės spaudos, įvardijama kaip paskutinis žingsnis nuo visiško svarstymo dėl diplomatinių santykių nutraukimo. Tai vienas laiptelis žemiau tokio diplomatinio veiksmo“, – pažymėjo R. Boruta.

Jis pastebėjo, kad kitose valstybėse atstovybės pavadintos Taipėjaus.

„Nors ir Amerika mums išreiškė paramą dėl mūsų planų atidaryti atstovybę, tačiau labai svarbu paminėti, kad pati Taivano atstovybė Amerikoje yra vadinama Taipėjaus. Teko pasidomėti, jog praeitais metais buvo kilę gandai, kad Amerika svarsto pervadinti atstovybę, tačiau Taivano atstovybė paneigė tokius gandus“, – pasakojo R. Boruta.

Romanovskis: valdžia pritrūko kūrybiškumo

Verslo konfederacijos prezidentas Andrius Romanovskis savo ruožtu pažymėjo, kad politiniai veiksmai kartais galėtų būti daromi kūrybiškiau.

„Aš visą laiką sakau, kad mes turime kūrybiškumo trūkumą. Ir politikoje turime kūrybiškumo trūkumo, kada mes galėtume tam tikrus politinius tikslus pasiekti kūrybiškiau, o kūrybiškumas reiškia, kad tu truputį gudriau, išmintingiau prieini prie tų klausimų“, – sakė A. Romanovskis.

Jis teigė, kad jį netgi nustebino ekonominė Lietuvos ir Kinijos statistika, nes, kaip pastebėjo A. Romanovskis, Kinija nėra tokia svarbi partnerė kaip kai kurios kitos šalys.

„Žinau ir verslininkų, kurie ideologišaki šiuo klausimu yra labai nusistatę, bet čia tikriausiai labai svarbu distancijuoti“, – pažymėjo A. Romanovskis.

„Kita vertus, ar reikia mums tų užaštrinimų...“, – svarstė jis.