Tai BNS sakė trečiadienį kalbinti konstitucinės teisė žinovai, komentavę KT išvadą.

"Teoriškai Seimas galėtų nepašalinti prezidento, bet visą likusį jo kadencijos laiką rinkėjai galėtų badyti parlamentarams akis su šiomis KT išvadomis. Jeigu Seimas nepašalintų prezidento, būtų atvertas kelias teisiniam nihilizmui", - BNS sakė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto docentas Egidijus Šileikis.

Jis pažymėjo, jog KT išaiškinimas, kad Seimas šiuo atveju neturi vykdyti apkaltos procedūrose numatyto tardymo, pagreitins procesą.

"Seimui tik belieka apsispręsti, ar verta pašalinti prezidentą, įvertinant būsimą politinį nestabilumą, susijusį su naujais rinkimais", - sakė E.Šileikis, pridūręs, jog KT išvados "stumia Seimą tai daryti".

Lietuvos teisės universiteto Konstitucinės teisės vedėja profesorė Toma Birmontienė BNS pripažino, jog Seimas turi teisę nenušalinti prezidento, bet jis negali pakeisti KT išvadų, kurios yra galutinės ir neskundžiamos.

Tačiau, jog nuomone, teisinėje valstybėje po tokių KT išvadų Seimui nelieka nieko kito kaip balsuoti už prezidento nušalinimą.

"Teisinėje valstybėje tokių neatitikimų neturėtų būti", - pažymėjo T.Birmontienė.

Kartu ji pridūrė, kad "nenušalinimas kaltinimų prezidentui niekada nenuims. Jie liks istorijoje".

T.Birmontienė taip pat pažymėjo, jog po KT išvadų apkaltos procedūra "tapo daug aiškesnė".

Teismas trečiadienį paskelbė, jog prezidentas Konstituciją šiurkščiai pažeidė trimis atvejais: kai suteikė pilietybę dosniausiam savo finansiniam rėmėjui Rusijos piliečiui Jurijui Borisovui, neužtikrino valstybės paslapties apsaugos ir sąmoningai leido J.Borisovui suprasti, kad dėl jo teisėsaugos institucijos atlieka tyrimą ir vykdo jo pokalbių telefonu kontrolę, taip pat kai naudodamasis savo statusu, duodamas neteisėtus nurodymus patarėjams ir kitais veiksmais darė neteisėtą įtaką privačių asmenų ir privačių ūkio subjektų sprendimams turtiniuose santykiuose.

KT išvadoje taip pat nurodoma, kad Seimas negali paneigti, pakeisti ar kvestionuoti Teismo išvadų, o apkaltos procese sprendžiama ne tai, ar asmuo šiurkščiai pažeidė Konstituciją, bet tik tai, ar už šiurkštų Konstitucijos pažeidimą pašalinti jį iš prezidento pareigų.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas po KT išvadų paskelbimo žurnalistams pareiškė, jog balsavimas dėl prezidento nušalinimo gali būti surengtas jau kitą antradienį arba trečiadienį. Iki balsavimo pradžios prezidentas dar turi teisę atsistatydinti.

Prezidentui nušalinti reikia ne mažiau 85 parlamentarų balsų. Seime yra 141 vieta, 4 dabar yra laisvos.

R.Paksas prezidento pareigas pradėjo eiti 2003 metų vasario 26 dieną.