Kaip posėdžio išvakarėse Eltai teigė Seimo Antikorupcijos komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis, pagrindinis klausimas, į kurį bus siekiama atsakyti – ar J. Džiugelį konsultavęs Mindaugas Ardišauskas galėjo daryti įtaką politikui ir jo planuojamai parlamento Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) darbotvarkei.

„Kadangi viešoje erdvėje pradėjo sklisti informacija apie galimą įtaką teikiant teisės aktus, tai reikia žiūrėti, ar ta įtaka buvo. Dabar tos informacijos daugėja, tai mes bandysime aiškintis. Ir tie precedentai turi būti išaiškinti, kad į ateitį nebūtų tokių dalykų“, – teigė A. Stončaitis.

A. Stončaičio teigimu, jei J. Džiugelis žinojo, kad jam paslaugas teikęs M. Ardišauskas konsultuoja ir lošimų verslą, parlamentaras privalėjo tai deklaruoti.

„Kadangi vieša informacija leidžia manyti, kad J. Džiugelis žinojo, kad jam teikiantis paslaugas asmuo tuo pačiu metu konsultuoja ir privatų lošimų verslą, jis apie tai, manau, tikrai turėjo deklaruoti. O teikdamas įstatymų projektus turėjo privalomai tai deklaruoti, nes tai buvo tiesioginis susiejimas“, – įsitikinęs komisijos pirmininkas.

Jo teigimu, trečiadienį vyksiančiame komisijos posėdyje dalyvaus ir savo vertinimą pateiks ir Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) atstovai.

Visgi, parlamentaro J. Džiugelio veikla domėsis ir dar viena Seimo komisija – parlamento etikos sargai ketina apsispręsti, ar pradėti tyrimą dėl konservatoriaus panaudotų parlamentinių lėšų.

„Gavome kolegos J. Džiugelio kreipimąsi į Etikos ir procedūrų komisiją dėl parlamentinių lėšų naudojimo. Tai nagrinėsime ir, manau, tikrai pradėsime tyrimą. Paskyrę išvadų rengėjus, atlikę tyrimą turėsime ir išvadą, ar jos buvo teisingai naudojamos“, – Eltai sakė Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė.

ELTA primena, kad klausimai dėl J. Džiugelio parlamentinių lėšų panaudojimo kilo paaiškėjus, kad konservatorius per trejus metus Seime ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų. Akcijos „Skaidrinam“ surinktas duomenimis, už šias paslaugas J. Džiugeliui sąskaitas išrašė Mindaugas Ardišauskas, šiuo metu vadovaujantis Atsakingo lošimų verslo asociacijai.

Paaiškėjus šioms aplinkybėms ir J. Džiugelio bei M. Ardišausko ryšiams, suabejota, ar Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) pirmininkas nesinaudojo pareigomis, jog į komiteto darbotvarkę įtrauktų lošimų rinkai palankias iniciatyvas.

J. Džiugelis ir M. Ardišauskas atmetė jiems metamus įtarimus. Visgi, pirmadienį naujienų portalui 15min.lt M. Ardišauskas pripažino, kad tuo metu, kai dirbo su Seimo nariu, jis konsultavo ir lošimų verslą.

Dalis konservatorių paragino J. Džiugelį trauktis iš SRDK pirmininko pareigų. Antradienį politikas pranešė, kad suspenduoja vadovavimą komitetui.

„Labai svarbu terminologija. Mes sutarėme su frakcijos seniūne, kad aš šiuo metu susispenduoju kaip komiteto pirmininkas. Manau, kad komitetas nuo to nenukentės“, – žurnalistams Seime sakė J. Džiugelis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)