„Jeigu nenori karantino, o karantino, kaip suprantu, Lietuvoje niekas nenori, tada eini ir skiepijiesi, kad jo nebūtų. Nes rudenį gali būti visko labai daug. Žinios kol kas ateina labai prastos. Tarkime iš Britanijos, kur pasiskiepijimo procentas yra aukštesnis negu pas mus, virusas vis tiek plinta. Tai, ką tada darysime, kai pas mus ateis? Reikia užkirsti tam kelią“, – laidoje „Delfi rytas“ kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Duomenų mokslininkas mano, kad neteisinga būtų žmonėms rinktis atidėti skiepą rudeniui.

„Dar atvejų skaičiai nesumažėjo, kaip buvo praeitą vasarą (…), ir turime tą nelaimę – virusas mutuoja, turime delta variantą, kuris yra dar labiau užkrečiamas negu „britiškas“, kuris sukėlė mums trečią bangą, ir nuo jo vienos vakcinos dozės jam apsauga yra per maža. Reikia būtinai dviejų dozių“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak mokslininko, tai reiškia, kad yra svarbu padidinti pilnai susiskiepijusių žmonių skaičių.

„Realiai turime mėnesį, jei turime mėnesį. Jei tai yra dvi „Pfizer“ vakcinos, tai – kaip tik. (…) Jeigu esi suplanavęs atostogas rugpjūtį, ir nori, kad atostogos būtų geros, dabar reikia eiti skiepytis“, – kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Pasak jo, norint sukontroliuoti riziką, būtų gerai iki rugpjūčio pasiskiepijusių dalį kilstelti iki 60 procentų.

„Taip jau ženkliai sumažiname tikimybę, kad delta variantas plis“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Ragina galvot, kaip padidinti vakcinos prieinamumą

Duomenų analitiko nuomone, yra natūralu, kad susidomėjimas vakcinomis sumažėjo.

„Tie, kurie labiausiai norėjo, pasiskiepijo. Dabar tikriausiai veikia geros naujienos. Kadangi atvejų skaičius krenta, jau šnekame ir apie karantino panaikinimą, (…) kyla natūralus klausimas: „o tai kam tada skiepytis? Jeigu epidemija baigiasi, tai ir skiepų nebereikia“, – kalbėjo V. Zemlys-Balevičius.

Tačiau, specialisto nuomone, dar neišnaudotos visos galimybės pritraukti žmones.

„Kaip parodė atvejai vakcinų kiekis palapinėse, mes neišnaudojame visų vakcinos pateikimo galimybių. Turime ieškoti ir kitų kanalų, žmonėms patogu tiesiog ateiti, eilėje pastovėti ir gauti skiepą be registracijų. Reiškia, kad tai reikėtų daryti daugiau“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak jo, vakcinavimas yra labai svarbu.

„Vakcinavimas yra labai svarbu. Kad rudenį gyventume ramiai ir nereikėtų grąžinti karantino, 70 proc. vakcinacija yra planas minimum. Norint sumažinti rizikas, būtų gerai 80-90 procentų.

Reiškia, reikia padaryti taip, kad tiesiog neturėtum galimybės nepasiskiepyti. Tiesiog nuvažiuoji prie ežero pasikepti šašlykų, ir tau sako: „gal nori pasiskiepyti?“, – sakė V. Zemlys-Balevičius.

Mato ženklų skiepijimo sulėtėjimą

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) mato ženklų skiepimosi tempų sulėtėjimą, savaitgalį skelbė BNS.

Per savaitę išpilamų vakcinų nuo koronaviruso kiekiai pastaruoju metu išaugo tris ar keturis kartus, sakė SAM atstovas.

„Iš tiesų padidėjo tie kiekiai, jei mes balandžio mėnesį turėjome per savaitę išpilamų 10–20 vakcinų dozių, gegužę – 50–60, o dabar matome, kad per pirmą birželio savaitę turėjome 239 išpiltas dozes“, – BNS teigė SAM Elektroninės sveikatos sistemos ir informacinių išteklių skyriaus vyriausiasis specialistas Lukas Galkus.

Pasak jo, išaugę išpilamų vakcinų kiekiai yra susiję su masine vakcinacija ir plačiu vakcinų prieinamumu.

„Pagrindinė priežastis – neatvyksta žmonės, todėl turi būti vakcinos išpiltos. Įstaigos tiesiog nebeturi rezervinių sąrašų, kad kažką galėtų pakviesti, nėra tų, kurie lauktų, kad tik pasiskiepytų, todėl belieka jas utilizuoti“, – aiškino ministerijos atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (660)