„Šis etapas, kuriame mes esame, yra toks, kurį peržengę jau fiksuosime, kad COVID’as – tokia pati liga kaip ir kitos. Ir čia bus daugybė ir gydymo tvarkos, ir apmokėjimo, ir gydymo įstaigų gyvenimo pokyčių, ir kituose dalykuose“, – „Delfi TV“ laidoje „Pokalbis su Daiva Žeimyte-Biliene“ sakė A. Dulkys.

Anot jo, testavimas taps kasdienybe ir padės žmonėms vykdyti įprastas veiklas.

„Vakcinavimas nėra panacėja, net ir vakcinuoti žmonės gali nešti ir platinti virusą. Už tai labai svarbios trys dalys: vakcinavimas (vėliau jis turbūt taps sezoninis ir reguliarus), tada nuolatinė testavimosi kultūra, ir trečias elementas, kuris ateis į mūsų gyvenimą, kaip bebūtų sunku visuomenei tai priimti, – saugių atstumų laikymasis, kaukių dėvėjimas. Tai bus įprasta mūsų gyvenimo dalis net tada, kai bus vakcinuota kritinė masė žmonių“, – aiškino ministras.

Kalbėdamas apie galimybių paso naudojimą, A. Dulkys sako, kad ateityje tokiu pasu galėtų naudotis tik arba dviem vakcinos dozėmis paskiepyti asmenys, arba persirgę koronavirusu.

„Panašu, kad saugiu žmogumi galima bus laikyti tokį žmogų, kuris arba paskiepytas dviem vakcinos dozėmis, arba persirgęs. Kai kalbame apie testo įvedimą, tai yra tam tikras kompromisas pereinamuoju laikotarpiu, mėginimas suteikti nors kažkokį variantą. Ilgalaikėje perspektyvoje yra tik šitie du atvejai – visiškai vakcinuotas žmogus arba 60–180 dienų po persirgimo, kitų variantų nebus“, – kalbėjo jis.

Ministras sako, kad šiuo metu daug aktyviau testuojama, dėl to galime stebėti didesnius naujų COVID-19 atvejų skaičius: „Turime kai kuriuos padidėjusius skaičius, nes labai stipriai padidinome testavimą. Greičiau pastebime susirgusius, greičiau izoliuojame.“

Tiesa, pripažįsta ministras, ne visus atvejus pavyksta atsekti.

„Esant pandemijos nuovargiui ir matant, kad dauguma atvejų atsiranda, kur nešioja vaikai, kurie patys neturi simptomų, ar namų ūkiuose, asmeninėse šventėse, tai yra situacijos, kur žmonės nėra linkę dalintis situacija ir padėti tyrimui“, – pasakojo A. Dulkys.

Nepaisant to, kad vaikai dažnai tampa viruso nešiotojais, ministro nuomone, dar šiais mokslo metais reikėtų pabandyti grįžti prie kontaktinio mokymosi.

„Matyt, bus daug kritikų, bet logika tokia: mes vis tiek turime kažkada sugrįžti. Nuotolinis mokymas, deja, labai neigiamai veikia ir šeimų gyvenimą, ir moksleivių situaciją. Mėginimas sugrąžinti [moksleivius į mokyklas], net jei trumpam, yra svarbus. Reikia pamėginti sugrįžti į gyvenimą, turime pamatyti, kokias dar turime silpnas vietas, jeigu užsibrėžėme, kad naujus mokslo metus pradėsim kontaktiniu būdu visi kartu“, – sakė A. Dulkys.

Ministras teigia, kad mokantis gyventi su koronavirusu apskritai vis daugiau atsakomybės bus perduodama visuomenei.

„Turime mokytis gyventi su virusu kitaip, prisiimant atitinkamas rizikas. Ateiname į tokį etapą, kai vyriausybė ir valdžia nebegalės prisiimti tiek atsakomybės, kiek prisiima dabar ir teks visuomenei daugiau prisidėti, išsiugdyti naujus įpročius“, – kalbėjo sveikatos apsaugos ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1051)