Iš Danijos gautos „AstraZeneca“ vakcinos siuntų panaudojimas, pasak A. Dulkio, priklausytų nuo tuo metu esančios situacijos, tačiau tikėtina, kad ši vakcina būtų pasiūlyta visiems norintiems.

„Visai tikėtina, kad pradėtume tada masinį vakcinavimą ir sudarytume galimybes skiepytis ta vakcina tiems žmonėms, kurie manytų, kad bendra vakcinos nauda yra tikrai gerokai didesnė už jos riziką, suteikiant visą pilną informaciją, bet sudarant galimybę kuo didesniam ratui Lietuvos žmonių kuo greičiau sugrįžti į normalų gyvenimą“, – ketvirtadienį Vyriausybės valandos metu sakė A. Dulkys.

Jam antrino ir ministrė pirmininkė Ingrida Šimonytė, kuri pažymėjo, kad „AstraZeneca“ likučiai šalyje šiuo metu nėra dideli.

Ingrida Šimonytė

„Beveik 174 tūkst. žmonių Lietuvoije yra paskiepyti šia vakcina ir šios vakcinos likučiai, bent jau turimi dabar, tikrai nėra dideli ir dideli tiekimai Lietuvai artimiausiu metu nenusimato, todėl, kad šios vakcinos viena iš didesnių problemų yra tiesiog tiekėjo įsipareigojimų vykdymas.

Žinoma, interpretacijų apie kokybę yra visokių, visada yra ekspertų, kurie žino geriau už ekspertus. Manau, kad, net jeigu ta vakcina būtų pasiūlyta visiems, kas nori skiepytis, tikrai rastume pakankamai žmonių, kurie ateitų ir ja pasiskiepytų, įvertinę jos naudą ir teikiamą apsaugą“, – pažymėjo I. Šimonytė.

Danijai trečiadienį paskelbus apie sprendimą visiškai šalyje sustabdyti skiepijimą „AstraZeneca“ vakcina, į šią šalį kreipėsi Latvija, prašydama pasidalinti savo turimomis šių skiepų nuo koronaviruso atsargomis.

Tą, kaip informavo premjerė I. Šimonytė, trečiadienį padarė ir Lietuva. Kokį kiekį vakcinų Danija galėtų pasidalinti su Lietuva, kol kas nėra aišku.

„Aš suprantu, kad Danija išvis nusprendė neskiepyti „AstraZeneca“. Suprantu, kad sulaukė gana daug prašymų ir galės rinktis, kam ir kiek to savo nenaudotino kiekio atiduoti. Suprantu, kad yra kažkokie kiekiai sandėlyje ir dar kažkokie kiekiai, kurie turėtų ateiti pakeliui, tai tikrai nežinau, ką Danija turi dalinti ir kaip nuspręs dalinti“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Trečiadienį Danija paskelbė, kad atsisako skiepijimo „AstraZeneca“ vakcina dėl įtariamo reto, bet rimto šalutinio poveikio, ir taps pirmąja tai padariusia Europos valstybe. Daugiau apie tai galite skaityti čia. Norą perpirkti Danijos turimas šios vakcinos atsargas išreiškė ir Čekija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (652)