Būtent išorės komunikacijos ekspertų siūlymais ir patarimais nurodo vadovavusis Sveikatos apsaugos ministerija, kai pasirinko sudaryti beveik 10 000 eurų vertės sutartį su prodiuseriu Mantu Bertuliu.

Už tokią sumą ministerija pirko televizijos laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ sukūrimo ir viešinimo paslaugas, o laidoje buvo kalbinamas sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio patarėjas Edgaras Kulikauskas, dar žinomas kaip Ciniškas chirurgas.

Kilus skandalui dėl laidos su ministro A. Dulkio patarėju, SAM išplatino pranešimą, kuriuo bandė pateisinti savo sprendimą pirkti televizijos laidos kūrimo ir transliacijos paslaugas iš M. Bertulio.

„Išorės komunikacijos ekspertai skatina SAM komunikuojant pasitelkti ir netradicines komunikacijos priemones bei kanalus“, – ministerijos pranešime buvo cituojama atsistatydinanti ministro patarėja A. Šuksta.

A. Dulkio patarėja atsistatydino pirmadienį po kilusio skandalo dėl paaiškėjusių laidos su Cinišku chirurgu pirkimo aplinkybių.

Po antradienį paskelbtos SAM informacijos apie vykdytus pirkimus, kuriais buvo skatinama vakcinacijos kampanija, paaiškėjo, kad šių metų gegužės 19-ą dieną SAM su bendrove „Adverum“, kurios vykdomuoju direktoriumi yra buvęs Prezidento G. Nausėdos patarėjas A. Zabarauskas, sudarė sutartį, kurios vertė siekia 12 000 eurų su PVM.

Sutartis sudaryta neskelbiamos apklausos būdu. Kaip skelbiama, sutarties tikslas – pirkti „ekspertines, strategines vakcinacijos komunikacijos konsultacijų paslaugas“.

Delfi kreipėsi į bendrovę „Adverum“, prašydama atsakyti, kokias paslaugas pagal minėtą sutartį bendrovė ministerijai jau yra suteikusi.

„Pagal Jūsų minimą sutartį Sveikatos apsaugos ministeriją konsultavome dėl tikslinių auditorijų segmentavimo, jų elgsenos modelių bei joms skirtų komunikacijos žinučių formulavimo. Sutartis šiuo metu yra nepasibaigusi, atsiliepiame į ministerijos poreikius pagal jų paklausimus. Detalesnę informaciją apie paslaugas turėtų suteikti pati ministerija, nes taip reglamentuoja paslaugų pirkimo sutartis“, – raštu atsiųstame atsakyme teigė buvęs Prezidento G. Nausėdos vyriausiasis patarėjas ir vienas iš jo prezidentinės kampanijos strategų, UAB „Adverum“ vykdomasis direktorius Aistis Zabarauskas.


Pati Sveikatos apsaugos ministerija neigia, kad mintį pirkti paslaugas iš televizijos laidos prodiuserio pasiūlė bendrovė „Adverum“.

„Sutartis su UAB „Adverum“ dar nėra pasibaigusi. UAB „Adverum“ Sveikatos apsaugos ministerijai teikia paslaugas pagal poreikį. Teikiamos komunikacijos konsultacijos visuomenei svarbiais klausimais dėl tikslinių auditorijų išgryninimo, žinučių turinio ir jų dažnio“, – abstrakčiai į klausimą, kokias paslaugas pagal minėtą sutartį bendrovė teikė ministerijai, atsakė SAM Spaudos tarnybos specialistai.

Šalies prezidentas Gitanas Nausėda yra vienas aršiausių sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio kritikų.

Prezidentas nebuvo patenkintas premjerės Ingridos Šimonytės pasirinkimu skirti A. Dulkį sveikatos apsaugos ministru, kai praėjusių metų gruodį buvo formuojama šalies Vyriausybė.

G. Nausėda nevengė kritikos A. Dulkio atžvilgiu ir po skandalo dėl M. Bertulio laidos su sveikatos apsaugos ministro patarėju E. Kulikausku.

Naujienų portalui LRT.lt atsiųstame ir jame publikuojamame Prezidento komunikacijos grupės vyriausiojo patarėjo Rido Jasiulionio perduotame komentare Gitano Nausėdos vyriausioji patarėja Irena Segalovičienė teigia, kad „situacija, ko gero, atspindi ministerijos požiūrį į komunikaciją su visuomene pandemijos klausimais“.

„Neveiksmingas žmonių informavimas, vieningos ir kokybiškos informavimo ir konsultavimo kampanijos stoka yra nepakankamo vakcinacijos lygio ir didelio sergamumo bei mirtingumo priežastis. Toks valstybės lėšų panaudojimas, deja, labai panašus į paties ministro minėtą „pinigų įsisavinimo pandemiją“, – LRT.lt sakė I. Segalovičienė.

Jos teigimu, premjerė Ingrida Šimonytė turėtų patarti sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui dėl tolesnių veiksmų.

„Patarti ministrui, ką daryti šioje situacijoje, pirmiausia turėtų premjerė, kuri formuojant kabinetą prisiėmė asmeninę atsakomybę už SAM ministro darbą bei jo rezultatus“, – rašoma I. Segalovičienės komentare, kurį publikuoja LRT.lt.

Kiek anksčiau žiežirbos tarp šalies vadovo G. Nausėdos ir A. Dulkio kilo prieš pora metų, kai baigiantis valstybės kontrolieriaus tarnybos vadovo kadencijai, A. Dulkys šalies prezidento nebuvo paskirtas tęsti savo darbų ir antrą kadenciją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)