„Audriaus Valotkos pasakymai kursto nesantaiką ne tik tarp Lietuvoje gyvenančių lietuvių ir lenkų tautybės Lietuvos piliečių, tačiau galimai ir tarp Lietuvos bei Lenkijos valstybių“, – rašoma Vilniaus rajono savivaldybės išplatintame kreipimesi.

„A. Valotkos palyginimai gali būti suprasti mūsų ir Lenkijos valstybės visuomenės, kad lenkų tauta nėra mūsų šalies partnerė ir sąjungininkė nei tarptautiniuose, nei nacionaliniuose santykiuose, o, priešingai, yra mūsų šalies priešė“, – nurodo savivaldybė.

Vilniaus rajono mero teigimu, A. Valotkos LRT radijo eteryje išsakyti žodžiai diskredituoja Lietuvos santykius su Lenkija, kuri yra Lietuvos partnerė.

„Ypač šiuo metu, palaikant Ukrainą, kovojančią kare su agresore Rusija. Manau, kad A. Valotka, kaip VKI vadovas, turėjo susilaikyti nuo tokių netinkamų pasakymų, palyginimų, sugretinimų, ypač kalbėdamas visuomeninio transliuotojo laidoje, kurią klauso tiek visoje Lietuvoje, tiek ją gali internetu pasiekti žmonės, gyvenantys įvairiose užsienio šalyse“, – rašoma savivaldybės išplatintame dokumente.

Pasak savivaldybės, A. Valotka yra valstybės tarnautojas, todėl jam yra taikytini ir Valstybės tarnybos įstatyme įtvirtinti valstybės tarnautojo veiklos ir etikos principai.

„Manytina, kad (kalbos inspekcijos – ELTA) viršininkas savo elgesiu pažeidė ir pagarbos žmogui, ir profesionalumo reikalavimus, keliamus valstybės tarnautojui“, – teigiama rašte.

„Prašau jūsų įvertinti A. Valotkos pasisakymus, jo elgesį minėtos laidos metu, įvertinus priimti atitinkamus sprendimus“, – R Duchnevičiaus pasirašytame kreipimesi Kultūros ministrui ir VLKK pirmininkei.

Savivaldybė: A. Valotka paskleidė tikrovės neatitinkančios informacijos

„Atsakydamas į žurnalisto-laidos vedėjo klausimą, ar minėtų gyvenviečių vietovardžiai nurodyti tik lenkų kalba, Audrius Valotka atsakė „taip“. Pažymiu, kad Ažulaukės ir Bieliškių vietovardžių lentelėse pavadinimai nurodyti valstybine lietuvių ir lenkų kalbomis“, – teigiama dokumente.

„Be to, Audrius Valotka išsakė tokius teiginius, kaip „markiruota lenkiška okupacinė zona“, „tai yra okupacinė zona, kurioje vyko nuožmi polonizacija lietuvių“. O kalbėdamas apie Lietuvoje gyvenančių lenkų tautybės asmenis, sakė: „na ir kas, kad nori“, – dėstoma kreipimesi.

R. Duchnevičiaus institucijoms perduotame rašte taip pat pažymima, kad savivaldybė A. Valotka radijo laidoje sulygino Vilniaus rajone esančias gyvenvietes su prorusiškų separatistų užimtu Donbasu.

„Taip pat Audrius Valotka pavartojo neetišką teiginį kalbėdamas apie ženklų pastatymą mūsų šalyje sugretindamas (dviem kalbomis statančius ženklus – ELTA) žmones su ne šios Žemės gyventojais, o su įsivaizduojamomis būtybėmis: „(...) nesvarbu, ar žmonės, ar marsiečiai pastatė. Jokio skirtumo nėra“, – teigiama R. Duchnevičiaus pasirašytame dokumente.

Kreipimesi pažymima, kad tautinės mažumos yra neatsiejama visuomenės dalis, su Lietuva susijusi ilgalaikiais istoriniais ir kultūriniais saitais.

Anot savivaldybės, apie 16 proc. Lietuvos gyventojų priklauso įvairioms tautinėms mažumoms, tarp kurių gausiausi yra Lietuvos lenkai, o kitą dalį sudaro rusai, baltarusiai, žydai, ukrainiečiai ir kitų tautybių asmenys.

„Visų jų indėlis į Lietuvos valstybę, jos kultūrą ir klestėjimą yra didžiulis. Todėl turime dėti visas pastangas, kad jie jaustųsi ne atstumti, svetimi, šiuo atveju – net priešinami su lietuviais, o priešingai – visateisiais viešojo gyvenimo dalyviai ir valstybės kūrėjai“, – skelbiama savivaldybės rašte.

Ketvirtadienį Administracinių ginčų komisija pradėjo nagrinėti VKI ir Vilniaus rajono savivaldybės ginčą dėl vietovardžių lentelių lenkų kalba Vilniaus rajone pašalinimo.

Ginčas tarp savivaldybės ir kalbos inspekcijos kilo po to, kai VKI įpareigojo Vilniaus rajono savivaldybę pašalinti prie Bieliškės ir Ažulaukės kaimų esančius lenkiškus užrašus „Bieliszki“ ir „Orzełówka“.

Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Audrius Valotka ketvirtadienį LRT radijo laidoje teigė, kad šie užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, bet ir pažeidžia Lietuvos įstatymus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)