Joje dalyvavęs signataras A.Patackas kalbėjo apie plačiai nuskambėjusią galimos nelegalios prekybos ginklais bylą bei apie tiriant ją sulaikytus Krašto apsaugos ministerijos 2-ojo operatyvinių tarnybų departamento pareigūną majorą Joną Zajančkauską ir vieną iš lietuviško šaunamojo ginklo kūrėjų bei buvusį Seimo narį Algirdą Petrusevičių.

Su pastaruoju bendraujantis A.Patackas ketvirtadienį teigė, kad VSD pareigūnai tardymą atliko naudodami rusiškus keiksmažodžius ir žemiausio lygio leksiką. Anot signataro, jau anksčiau buvo skelbta, kad J.Zajančkauskas pasiskundė, jog saugumo darbuotojai jį esą kankino ir šantažavo.

Įtariamas ginklų prekybos byloje kontržvalgybininkas tvirtino, jog buvo verčiamas prisipažinti dalyvavęs Juliaus Abromavičiaus nužudyme. Buvęs Savanoriškos krašto apsaugos tarnybos (SKAT) ir VSD pareigūnas 38 metų J.Abromavičius 1997 m. buvo susprogdintas savo automobilyje Kaune.

Generalinė prokuratūra J.Zajančkausko advokato Juozo Gaudučio skundą įvertino ir sprendimą pagal jame išdėstytus motyvus nepradėti ikiteisminio tyrimo priėmė dar vasarį. Tokį prokurorų nutarimą J.Gaudutis apskundė Vilniaus 2-ajam apylinkės teismui, tačiau ir ikiteisminio tyrimo teisėjas, ir vėliau teismo pirmininkas skundą atmetė kaip nepagrįstą.

„J.Zajenčiauskas jį tardžiusiems VSD jauniems pareigūnams pretenzijų neturi, tačiau jis turi pretenzijų kovos su terorizmu skyriui vadovaujančiui Arūnui Paukštei“, - sakė signataras. Anot jo, neva šis pareigūnas J.Zajenčiauskui teigė, kad jis turi „gražias dukras, todėl nežinia, kas su jomis gali atsitikti“, žadėjo „perduosiu į zoną ir pasakyti, kad jis nušovė Remigijų Daškevičių (Daškę)“.

„Netikėti šiuo žmogumi, mes neturime pagrindo. Pažįstame jį kaip dorą lietuvį, tarnavusį savo šaliai, tačiau įrodyti, ar jis sako tiesą, mes negalime. Tai galėtų padaryti jauni VSD pareigūnai, kurie dalyvavo tardyme, žinoma, jei jiems užtektų drąsos prabilti apie savo viršininką“, - sakė A.Patackas.

Anot jo, signatarai, vadovaudamiesi jiems įstatymo suteiktomis teisėmis, rekomenduos VSD direktoriui atlikti tarnybinį patikrinimą ir išsiaiškinti kaip departamente vyksta tardymai. „Aš nežinau, ar tarnybinis patikrinimas gali išspręsti problemas, tačiau žinau, kad tokius metodus naudojantys asmenys ten negali dirbti“, - teigė A.Patackas.

Tuo tarpu VSD įtariamojo skundą atmetė.

"Bet kokios insinuacijos, esą VSD pareigūnai taiko neteisėtus tyrimo metodus, neatitinka tikrovės ir gali būti vertinami kaip bandymas įtakoti tyrimo rezultatus kol tyrimas nebaigtas, o byla neišnagrinėta teisme", - rašoma VSD atstovo spaudai penktadienį išplatintame pranešime.

Prokuratūros ir VSD pranešimai spaudai išplatinti tą pat dieną, kai paskelbtas dviejų Nepriklausomybės akto signatarų - Algirdo Patacko ir Liudviko Simučio - raginimas VSD vadovybei atlikti tarnybinį patikrinimą dėl J.Zajančkausko kvotos metodų.

DELFI primena, kad 68 metų A.Petrusevičių sausio 24 dieną Kaune sulaikė VSD pareigūnai. Buvusiam parlamentarui konservatoriui pateikti įtarimai dėl neteisėto disponavimo šaunamaisiais ginklais. Jis areštinėje praleido 10 parų.

VSD bei prokuratūros pareigūnai pas kelis asmenis atliko kratas ir rado daug įvairiausių kovinių ginklų, tarp jų buvo ir pistoletų su duslintuvais. Toje pačioje byloje buvo sulaikyti dar trys neteisėtu ginklų laikymu bei prekyba įtariami asmenys, vienas jų - Vytauto Didžiojo jėgerių bataliono seržantas. Jo darbo vietoje surastas ginklų arsenalas nustebino net ir daug ko mačiusius pareigūnus. Tiriant bylą buvo sulaikytas ir J.Zajančkauskas.

Už neteisėtą daugiau nei trijų šaunamųjų ginklų laikymą Baudžiamasis kodeksas numato laisvės atėmimą nuo ketverių iki aštuonerių metų.