Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Vilniaus Šnipiškių rajone gyvenantis Tomas (vardas pakeistas, tikras vardas ir pavardė DELFI žinomi) iki vėlumos dirbo su kompiuteriu.

„Apie 1:30 val. išėjau į balkoną surūkyti cigaretės, o kaimynas įsiutęs atbėgo ir man už tai laiptinėje sudaužė elektros skaitiklį bei su visais laidais išlupo mano buto elektros saugiklius. Kadangi kaimynas pasirodė nestabilus, buvo su peiliu ir grasino nužudyti, savo elektros ginti tuo metu į laiptinę nėjau“, – pasakoja Tomas.

Po šio incidento vyras iškart paskambino bendruoju pagalbos numeriu 112. Pranešimą užregistravusi operatorė informavo, kad bus pranešta policijos pareigūnams.

Po 5 min. nuo pranešimo registravimo, Tomui paskambinęs pareigūnas informavo: „Ar žinot, kiek jūsų rajone įvykių, gal 5-6, ir dabar niekas tikrai pas jus nevažiuos. Geriausiu atveju gal už 2 valandų pas jus atvažiuos“.

Tomas sako paaiškinęs, kad jo namo laiptinėje vaikšto neadekvatus žmogus su peiliu, tačiau tai esą nesužadino didesnio pareigūno dėmesio. Pašnekovo teigimu, susierzinęs pareigūnas informavo, kad ryte, 9:30 val., atvažiuos ir įvykį užfiksuos kitas pareigūnas. Tomas sako turėjęs su tuo sutikti, nes laukti 2 valandas naktį nesinorėjo, o durų kaimynas tikriausiai nebūtų išlaužęs.

Ryte, 9:45 val., Tomas dar nebuvo gavęs jokių ženklų, kad kažkas žada atvykti. Todėl jis pradėjo situaciją aiškintis pats. Pirmiausia vyras paskambino numeriu, kuriuo naktį skambino pareigūnas.
Telefonas buvo išjungtas: matyt, svarstė jis, baigėsi naktinė pamaina.

Nebegalėdamas laukti, nes reikėjo važiuoti į darbą, Tomas vėl paskambino numeriu 112. „Čia atsiliepusi prastos lietuviškos tarties operatorė, išgirdusi mano klausimą, atsakė: „Čia ponas jums reikia skambinti į policiją, mes tokių nesprendžiam“. Ar Bendrasis pagalbos centras tikrai nėra kontaktus jungianti institucija? Tikrai neturėtų „tokių spręsti“? Paklausus, ar čia ne „policija“, buvau patikintas, kad tai neturi nieko bendro, bet vis dėlto per 5 min. pavyko išprašyti bent jau „policijos“ numerį – Vilniaus 1-ojo komisariato“, – pasakoja vilnietis.

Pasiūlė atvažiuoti per 10 dienų

Paskambinęs į komisariatą ieškoti naktį pažadėto pareigūno, Tomas gavo jam priskirto tyrėjo telefono numerį. Paskambinus, šis užsimiegojusiu balsu „neatsiprašęs pareiškė, kad turi daug darbo, jam reikia važiuoti į teismą ir apskritai jam nebuvo aišku, kodėl skambinu“. Tomas dar kartą paaiškino, kad jam 9:30 val. buvo prižadėtas pareigūno vizitas. Pareigūnas pasakė, kad jam niekas nieko nesakė ir kad jis turi tikrai per daug darbo – gali atvažiuoti 10 dienų laikotarpiu.

„Prie ko čia tos 10 dienų, jei man kitas pareigūnas tris kartus užtikrino, kad ryte pas mane jau atvažiuos? Kad darbo daug, suprantu, tačiau kad mūsų pareigūnai tokie abejingi – ne. Paaiškėjo, kad naktį su manimi kalbėjęs policijos pareigūnas tiesiog man prižadėjo atvykimą 9:30 val. ir niekam apie tai nesakė, nes pats nenorėjo vykti naktį“, – kalbėjo Tomas.

Toliau dar gražiau. Nusiprausęs tamsiame duše, vilnietis sulaukė skambučio: vis dėlto tyrėjas, važiuodamas į teismą, nusprendė užsukti. Visų pirma jam buvo labai keista, kad Tomas paprašė atvažiuoti. Pareigūnas esą taip pat jautė pareigą jį sugėdinti: „O tai kam pykstatės su kaimynais? Matyt, jau pats išprovokavot kaimyną, kad taip padarė?“. Tomo teigimu, nepadėjo atsakymai, kad jis su kaimynu apskritai nekalbėjęs ir neturėjęs jokio kontakto.

Tomas pasakoja, kad pareigūnui pats turėjo parodyti ant grindų akivaizdžiai pažirusias skaitiklio šukes. Šias pareigūnas fotografavo savo planšete. Galiausiai policininkas pastebėjo, kad jo laiptinėje skaitiklių kaimynai nedaužo.

„Po šito pamokslo ir nuolatinio kaltinimo, kad kaimynas man sudaužė elektros įvadus, pradėjau pareigūną filmuoti. Tai išmušė jį iš vėžių, jis sumažino pašaipių kaltinimų kiekį, bet iškart išėjo, pasakęs; „Tai va, nufotkinau, jums pasisekė, kad išvis atvažiavau, nes aš dirbu pamainom. Rašykit, jei norit, skundą“. Ką reiškia „Jums pasisekė“ ir „dirbu pamainom?“, – nesupranta pašnekovas.

Tomas sako eisiantis kariauti į komisariatą. Tomas aiškina nesitikėjęs, kad dėl jo atvejo turi sulėkti trys policininkų automobiliai ir išsivežti neadekvatų asmenį. „Man net nereikėjo, kad jie būtinai atvažiuotų naktį. Aš tiesiog galvojau, kad tokiais atvejais kaip šis galima gauti bent jau aiškią informaciją ir galbūt suprasti, kaip gauti pagalbą. Vis dėlto akivaizdu, kad, susidūrus su kaimynų smurtu, pagalbos procesas yra visiškai eklektiškas, stringantis, o kiekviena jo grandis bando nusimesti nuo savęs atsakomybę ir visiškai nesijaučia esanti kažkokios bendros sistemos dalis. Kas dar yra baisu, tai kad vienos sistemos valstybės tarnautojai absoliučiai nekomunikuoja, nebendradarbiauja ir, jei atvirai, bendrauja labai grubiai“, – piktinasi pašnekovas.

Kitaip tariant, sako pašnekovas, jei jums esant savo bute Vilniaus centre kas nors, nešinas peiliu, naktį grasins mirtimi, pridarys materialinės žalos ir atjungs elektrą, tai bus jūsų pačių reikalas.

Pirmadienį Tomas DELFI patvirtino policijos tyrėją apskundęs dėl neveiklumo ir bendravimo standartų.

Policija pradėjo patikrinimą

Vilniaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas DELFI nurodė rugpjūčio 13 d. gavęs piliečio skundą dėl netinkamo kaimyno elgesio. Šiuo metu atliekamas įvykio aplinkybių patikslinimas.

Tą pačią dieną policija nurodo gavusi tame pačiame bute gyvenančios moters pareiškimą, kuriame taip pat minimi ir policijos pareigūnų galbūt neteisėti veiksmai. Šiame pareiškime nurodytos aplinkybės taip pat tikslinamos.

„Dėl policijos pareigūnų galbūt neteisėtų veiksmų miesto pirmame komisariate pradėtas neigiamos informacijos patikrinimas“, – rašoma policijos komentare.