„Jau daugiau nei du dešimtmečius gyvename Nepriklausomoje Lietuvoje, tačiau kartais atrodo, kad kažkas negerai su mūsų laisve. Tad šiandien kviečiame atvirai diskusijai – ką mums reiškia laisvė – valstybės ir kiekvieno iš mūsų, kuo ir kodėl mums tai svarbu.

Dainius Pūras
O išdiskutavę ir išsiginčiję, ateikime ir atšvęskime Kovo 11-ąją, nes nepaisant visų mūsų skirtumų, viena, kas aišku apie laisvę – tai, kad kiekvienam iš mūsų ji brangi. Dalyvauti šventėje kviečiame visus, nepriklausomai nuo jų amžiaus, lyties ar politinių pažiūrų, – sako profesorius Dainius Pūras.

Jam antrina operos solistas Vytautas Juozapaitis, sakydamas, kad į eiseną kviečiami visi Lietuvos patriotai ir jis pat mielai prie jos prisijungs.

„Aš šios dienos spaudos konferenciją ir būsimą Kovo 11-osios renginį pavadinčiau mūsų viešos diskusijos pradžia. Man asmeniškai laisvė asocijuojasi su žmogaus teisėmis, laisva šalis yra ta šalis, kurioje yra pripažįstamos žmogaus teisės ir orumas", - kalbėjo V.Juozapaitis.

Mėginimų organizuoti eiseną Kovo 11-ąją buvo ir anksčiau, 2009-aisiais metais, tačiau organizatoriams nebuvo išduotas pažymėjimas. Šiais metais „Laisvės eisena“ vyks nuo Nepriklausomybės aikštės, Gedimino prospektu, iki V. Kudirkos aikštės, kurioje vyks koncertas.

V.Juozapaitis, D.Pūras, N.Marčėnaitė, V.Laučius
„Šia eisena mes nešame taikos ir džiaugsmo žinią – nebandome kovoti su niekuo ar prieš kažką. Mes vadovaujamės vertybėmis, kurios mus telkė į Sąjūdį, ir, kurios yra surašytos Lietuvos Respublikos Konstitucijoje Tiek daug dešimtmečių mums neleido būti savimi – pasidžiaukime taip sunkiai iškovota pergale, atšvęskime iš širdies,“ – savo paramą eisenai išsakė menininkė Nomeda Marčėnaitė.

Politologas Vladimiras Laučius atkreipė dėmesį, jog po 22 Nepriklausomybės metų mes susiduriame su paradoksu, kai laisvės principas kvestionuojamas, o demokratinės vertybės aršiai kritikuojamos. „Mano manymu, šią neigiamą tendenciją ir karingas nuostatas turėtų atsverti ši taiki iniciatyva“, - sakė jis.

Kovo 11-osios eisenos organizatoriai Žmogaus teisių stebėjimo institutas ir Lygių galimybių plėtros centras atsiriboja nuo bet kokių politinių ar politizuotų grupių. Eisenos tikslas – suburti Lietuvos gyventojus, švenčiančius Lietuvos Nepriklausomybę ir laisvę, kad ir kokių skirtingų pažiūrų jie būtų.