Aštuntąjį gimtadienį švenčianti Elija sako, kad dovanų gatus pinigus taupo, tačiau jai labai patinka gauti ir kitokių dovanų. „Pieštukų ir knygelę spalvinimui“, – į klausimą, kokių dovanų tikėjosi gimtadienio proga, atsakė aštuonmetė.

Vis dėlto, pastaruoju metu dažniausia dovana net ir vaikų gimtadieniuose – vokeliai. Anot finansų ekspertės Jūratės Cvilikienės, nereiktų iš vaiko atimti stebuklo ir vietoje dovanos nešti pinigų vokelį. Beje, pirmokai ir antrokai dar sunkiai skaičiuoja pinigus.

„Galime vaiką pamokyti taupyti vienam daiktui, neišlaidauti, nusistatyti tikslą. Žinoma, retai apie tai kalbame turbūt, tiesiog surenkame tuos vokelius, atiduodame vaikui ir jis gali daryti ką nori“, – kalbėjo J. Cvilikienė.

LNK kalbinti vaikai teigė, kad dažnai gauna dovanas pinigais ir pridūrė, kad jiems tai tikrai patinka, nes gali nusipirkti tai, ką nori: batus, paspirtukus ar dar ką nors.

„Pinigai, – į klausimą, kokios dovanos labiausiai patinka, atsakė kalbintas vaikas. – Nes galiu nusipirkti ką noriu, o jei neužtenka, tėveliai gali pridėti.“ Vaikas vardijo, kad iš gautų pinigų jau yra nusipirkęs dviratį, paspirtuką ir nardymo kaukę.

Finansų ekspertė sako, kad pinigų vokelis sparčiai pučiasi – per porą metų išaugo dvigubai. Kas diktuoja tokias madas – sunku nuspėti, tačiau Skandinavijoje pakankama dovana – 5 eurai. „Ten sumos gerokai mažesnės, – apie Skandinaviją kalbėjo J. Cvilikienė ir įvardijo, kad Lietuvoje įprastai dovanojama po 20 eurų. – Skandinavijoje penki eurai vaikui ir saldainių maišelis yra labai normalu. Mokoma atvirkščiai – kuo mažiau nešti.“

Finansų ekspertė sako, kad dėdami vaikams į vokelius dideles sumas, mes sprendžiame savo problemas, nes jei draugas atėjo į gimtadienį su dvidešimt eurų vokelyje, tai dėti mažiau – gėda. Bet jei vaikas per metus nueina į dvidešimt gimtadienių – susidaro 400 eurų.

Tėtis Darius LNK žinioms tvirtino, kad dabar dovanos išsipūtusios, lyginant su tais laikais, kai valiuta dar buvo litas.

Mama Laura teigė, kad dažniausiai į vokelį deda iki dvidešimties eurų.

LNK kalbinta mama Gitana teigė, kad kainos kyla, dėl to ir sumos vokeliuose didėja. „Ir 10 eurų, ir 15, – anksčiau dovanotas sumas vardijo mama. – Dabar visi dažniausiai deda po 20. Iš tikrųjų, tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas, kiek kas gali.“

J. Cvilikienė tvirtino, kad tikrai ne visos šeimos gali sau leisti vaikų gimtadienių dovanoms skirti po 20 eurų, todėl dažnai nusprendžia tiesiog neiti, jei negali tiek dovanoti. Finansų ekspertė tvirtina, kad ne pinigai svarbu, o santykis.