Pasak įstatymo projekto iniciatoriaus, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario Pauliaus Saudargo, šiuo metu darbdaviai neturi pareigos užtikrinti pavojingus darbus, kurių sąrašas tvirtinamas vyriausybės nutarimu, dirbančių darbuotojų blaivumo – galimybė tikrinti darbuotojų blaivumą atsiranda tik esant pagrįstų įtarimų dėl galimo asmens neblaivumo, tačiau saugoti darbuotojų blaivumo testų informacijos nereikalaujama. Dėl šios priežasties darbdavių pareiga dažnai yra tik deklaratyvaus pobūdžio.

Siekiant sumažinti alkoholio vartojimą didelės rizikos asmenų grupėje ir nelaimingų atsitikimų skaičių didžiausią pavojų žmogaus sveikatai sukeliančiuose darbuose, siūloma darbo vietoje vykdyti nuolatinę neblaivumo stebėseną ir kurti nepakantesnę atmosferą neblaiviam darbuotojui.

Įstatymo pakeitimo projekte siūloma pavojingus darbus dirbančius darbuotojus, kaip ir asmenis, vairuojančius antžeminio, vandens ir oro transporto priemones, tikrinti dėl blaivumo net ir nesant pagrįstų įtarimų dėl galimo darbuotojų neblaivumo. Be to, siūloma darbdaviams numatyti pareigą užtikrinti, kad būtų tikrinama ne tik prieš reisą jų darbuotojų, vairuojančių įmonių, įstaigų, organizacijų transporto priemones, blaivumas, bet ir prieš darbo pradžią pavojingus darbus dirbančių darbuotojų blaivumas. Taip pat siūloma nustatyti pareigą darbdaviams saugoti darbuotojų blaivumo testų informaciją.

„Dabar įstatyme apibrėžta, kad prieš reisą vairuotojai, orlaivių ar vandens transporto valdytojai turi tikrintis blaivumą. Mes siūlome, kad būtų įtraukti visi pavojingus darbus dirbantys asmenys. Pavojingų darbų sąrašą tvirtina vyriausybė – tai ir krova, įvairūs miško darbai, darbai su elektros įrenginiais, radiacija, chemija, darbas užterštose vietose ir pan. Jiems būtų privalomas tikrinimas, jei būtų priimtas toks įstatymas. Darbdavys turėtų užtikrinti, kad jie pradeda darbą būdami blaivūs“, – LRT.lt aiškino P. Saudargas.

Parlamentaro teigimu, nelaimingų atsitikimų statistika rodo, jog nemažai nelaimių būtų galima išvengti, jei asmenys darbe nebūtų išgėrę. „Kita vertus, ne visada tie dalykai išaiškėja, būna nuslepiami faktai. Taigi dabar darbdavys privalėtų ir saugoti informaciją apie blaivumo patikrą. Jei žmogus į darbą ateitų neblaivus ir jam būtų neleidžiama dirbti, tai atsispindėtų archyve“, – teigė P. Saudargas.

Konservatorius tikisi, kad šitas pasiūlymas bus priimtas, nes jį palaiko tiek opozicija, tiek valdantieji. Šį pasiūlymą teikė ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos Seime nariai Aurelijus Veryga bei Agnė Širinskienė, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime narys Antanas Vinkus, taip pat Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijos atstovė Rita Tamašunienė.

Parlamentaras A. Vinkus teigia, jog šis įstatymas yra būtinas ir duotų didžiulės naudos tiek pačiam darbuotojui, tiek institucijoms. LRT.lt pasiteiravus, kaip bus užtikrintas darbuotojų blaivumo tikrinimas, politikas atsakė: „Aš manau, kad mes gerbiame savo nuostatas, o kai jos yra patvirtintos ir Seimo, manau, kiekvienas Lietuvos pilietis, to laikysis.“

Pasak A. Vinkaus, LSDP frakcijoje šiuo klausimu dar nediskutuota, tačiau politikas tikisi, kad kolegos socialdemokratai palaikys šį įstatymą. „Jei bus būtinybė, frakcijos nariams bandysiu išdėstyti savo poziciją“, – LRT.lt sakė parlamentaras.