„Kitą mėnesį dirbti Vilnių grįžta Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade Vaclavas Stankevičius ir generalinė konsulė Sankt Peterburge Aušra Semaškienė“, - DELFI sakė užsienio reikalų ministro patarėja ryšių su visuomene klausimais Rasa Jakilaitienė.

Oficialiai teigiama, kad V. Malyginas paskirtas dirbti Maskvoje.

Vilniuje dirbti neliko ir VSD ataskaitoje paminėtas V. Katula, kuris Maskvos ambasadoje Vilniuje oficialiai ėjo antrojo sekretoriaus pareigas.

Kovą viešai paskelbtoje VSD ataskaitoje apie grėsmes nacionaliniam saugumui pranešta, kad Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) rezidentūros darbuotojas V. Katula po diplomato priedanga bandė verbuoti neįvardytą Lietuvos tarnautoją dėl informacijos apie Lietuvos pirmininkavimą Europos Sąjungos (ES) Tarybai.

Paviešinus V. Katulą VSD ataskaitoje, jis neteko galimybių dirbti Lietuvoje.

Remiantis diplomatine tradicija, valstybės viena į kitos veiksmus reaguoja simetriškai. Jeigu viena valstybė paskelbia kitos šalies diplomatą persona non grata ar parsišaukia savo diplomatus į sostinę, kita pasielgia taip pat.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia neturintis informacijos dėl Rusijos generalinio konsulo atšaukimo iš pareigų Klaipėdoje, bet, jo teigimu, tai įprasta praktika.

„Žinome, kiek ir jūs. Buvo pranešta, kad konsulas baigia savo darbą ir išvyksta iš Klaipėdos. Tai čia yra įprasta praktika. Mes esame informuojami apie tai. Apie tai sužinojome taip pat kaip ir jūs. Lauksime kandidato užimti jo pareigas", - trečiadienį žurnalistams Vyriausybėje sakė L. Linkevičius.

Klausiamas, ar bus atidžiau stebima, kas siūloma į Rusijos konsulus, L. Linkevičius patikino, kad tai visada daroma atidžiai.

„Čia nelabai turiu ką pridurti, sprendimas yra ne mūsų. Čia, žinoma, yra Rusijos Užsienio reikalų ministerijos sprendimas", - teigė L. Linkevičius.

Premjeras Algirdas Butkevičius Rusijos konsulo Klaipėdoje atšaukimo klausimo nekomentavo, nes į šį klausimą plačiau atsakyti gali užsienio reikalų ministras.

„Kiek aš turiu informacijos, užsienio reikalų ministras yra apie tai informavęs, bet jis galėtų detaliau atsakyti į šitą klausimą. Aš neturiu tokios išsamios informacijos, kurioje būtų aiškiai pasakyta, dėl ko jis yra ar nėra atšaukiamas", - sakė ministras pirmininkas ir pridūrė neturįs informacijos apie galimus kitų pareigūnų atšaukimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (112)