Plačiau pakomentavo Dingusių žmonių šeimų paramos centro atstovė Augusta Kierienė.

Mergaitės ieškoma jau trečia para. Kiek realu, kad ji atsiras?

– Labai sunku pasakyti, nes dirba labai daug policijos pareigūnų, prie to labai prisideda visuomenė, socialiniai tinklai. Tikimės, kad ją pavyks surasti sveiką ir gyvą kuo greičiau.

Kiek yra svarbios pirmosios minutės, pirmosios valandos? Kada viltis pradeda gesti?

– Pačios svarbiausios yra pirmos minutės. Niekada nereikia delsti, nieko nelaukti, kada paskambins, kada vaikas sugrįš. Iš karto reikia skambinti 112.

Žmonės turi noro rinktis net naktį, dešimtys, o gal šimtai ieškojo mergaitės. Nežinau, kiek tikslingai, bet ieškojo tam tikros markės automobilio.

Policijos pareigūnai sakė, kad visuomenei reikėtų įsitraukti, bet ne tiek, kad stabdytų tos markės automobilius, kad nebūtų įsitraukimo per daug, nes galima pridaryti žalos.


Bet iš tėvų pusės, jie turėtų informuoti vaikus, ką reiktų daryti tokiu atveju, kaip elgtis, nepasimesti, ar bėgti, visą laiką turėti įjungtą telefoną. Galiausiai, vaikai nešiojasi išmanius laikrodžius, kur galima sekti jų buvimo vietą.

Taip pat galėtų daugiau įsitraukti ugdymo įstaigos, nes mokyklose tikrai trūksta veiklų ir informavimo vaikams. Dauguma galvoja, kad grobikai yra iš miško glūdumų išlindę žmonės, bet tai netiesa. Jie – mūsų visuomenės dalis ir tikrai sunku juos atpažinti.

O kaip vertinate pareigūnų profesionalumą šioje vietoje?

Pagal tai, ką matome, policijos pareigūnai yra labai įsitraukę, naktį vyko paieškos, peržiūrimos visos kameros. Tai rodo, kad tikrai daroma tai, kas įmanoma. Labai svarbu yra visuomenės įsitraukimas. Labai smagu matyti, kad daug žmonių įsitraukę ir nori padėti šeimai surasti mergaitę.

Tuo tarpu mes administruojame tarptautinę liniją 116000.

Kiek efektyvi yra ši linija? Kaip ji veikia?

Į šią liniją gali skambinti šeimos nariai dėl dingusio vaiko. Paskambinus į 112, operatorius išklausęs visą informaciją apie dingusį vaiką, asmenį nukreipia pas mūsų konsultantus, kurie pakonsultuoja ir suteikia visą emocinę bei psichologinę paramą. Taip pat į liniją gali skambinti specialistai, dingusių žmonių artimieji.

Labai svarbus faktas, kad su tėvų sutikimu galime paviešinti dingusio vaiko informaciją net 32 Europos šalyse. Tai yra labai plačiu mastu skleidžiama informacija.

Ką patartumėte žmonėms? Tikriausiai reikėtų susimąstyti, kad ir jų vaikas galėtų papulti į tokią situaciją, kad ir kaip siaubinga yra tai pripažinti.

Reikėtų daugiau apie tai kalbėti su vaikais, kas gali nutikti, kokios turėtų būti saugumo priemonės, kaip reikėtų elgtis. Galbūt vengti ilgesnio pasivaikščiojimo lauke, nebendrauti su nepažįstamais asmenimis ir visuomenėje, kad jeigu mato, kad kažkas įtartino, prieina prie mažesnio amžiaus vaiko, ar kažkas nutinka, kad būtinai skambinti 112.