„Patvirtinus mokytojų atlyginimų didinimo ilgalaikę programą, Vyriausybės sukurtos darbo grupės turi parengti tokias pat ilgalaikes atlyginimų didinimo programas ir kitoms šiuo metu mažus atlyginimus gaunančioms socialinėms grupėms - kultūros ir socialiniams darbuotojams bei rasti lėšų jau šiais metais pradėti šių programų įgyvendinimą", - pareiškė valdančiosios daugumos Seimo frakcijų seniūnai - socialdemokratė Irena Šiaulienė, valstiečiams liaudininkams atstovaujanti Aldona Staponkienė, liberalcentristas Vytautas Bogušis, pilietininkas Algirdas Ivanauskas ir socialliberalas Vaclovas Karbauskis.

Jiems visiškai yra nesuprantamas kai kurių švietimo darbuotojų profesinių sąjungų reikalavimas ilgalaikę pedagogų atlyginimų didinimo programą pripažinti negaliojančia. „Tokia pozicija yra ne mokytojų interesų gynimas, o politikavimas", - mano pareiškimą pasirašę politikai.

Jame teigiama, kad jau šiemet kai kuriems mokytojams atlyginimas iš viso kils daugiau nei 44 proc. ir tokio mokytojo algų didinimo nėra buvę nuo pat 1990 m. Siekiant mažinti skirtumą tarp jaunų, mažiausiai uždirbančių mokytojų, bei mokytojų įgijusių kvalifikacines kategorijas, atlyginimas, anot seniūnų, labiau keliamas pradedantiesiems.

Valdančiosios daugumos atstovai tvirtina, kad jauniems su aukštuoju išsilavinimu mokytojams atlyginimas didės net 25 proc. Anot jų, per 2008 m. neatestuotų su aukštuoju išsilavinimu mokytojų, turinčių iki trejų metų pedagoginio darbo stažo, algos padidės daugiau nei 44 proc., o mokytojų ekspertų, turinčių daugiau nei 15 metų pedagoginio darbo stažą, - 34 proc.

Kaip pažymi frakcijų seniūnai, ilgalaikei pedagogų darbo užmokesčio programai įgyvendinti 2009-2011 metais iš valstybės biudžeto papildomai reikės daugiau nei 2 mlrd. litų, kad per trejus metus mokytojų tarnybiniai koeficientai padidėtų 60 proc.

Seimo valdančiosios daugumos partijų (Liberalų ir centro sąjunga, Socialdemokratų partija, Valstiečių liaudininkų sąjunga, Pilietinės demokratijos partija, Naujoji sąjunga (socialliberalai) vadovai vasario 29 dieną pasirašė susitarimą dėl ilgalaikės pedagogų atlyginimų didinimo programos įgyvendinimo, kurį patvirtino Vyriausybė.

Dokumentą pasirašiusios partijos pakvietė ir kitas politines partijas (Tėvynės sąjungą, Tvarkos ir teisingumo, Darbo partiją ir Liberalų sąjūdį) pasirašyti šį susitarimą, taip suteikiant mokytojų bendruomenei garantijas, kad ši programa ir po Seimo rinkimų bus nuosekliai vykdoma.