Sausio 1 d. įsigaliojo tai numatančios Seimo Pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen inicijuotos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisos.

Naujos įstatymo nuostatos numato, kad valstybės ir savivaldybių įmonėse, įstaigose ir organizacijose, kuriose yra ne mažiau kaip 100 darbuotojų pareigybių, turi būti įrengti vaikų valandinės priežiūros kambariai.

Kitoms įstaigoms ir organizacijoms įtvirtinta rekomendacija įrengti tokius kambarius pagal poreikį. Minimalius reikalavimus vaikų valandinės priežiūros kambariui turės nustatyti Vyriausybė arba jos įgaliota institucija.

Seimo Pirmininkė V. Čmilytė- Nielsen yra sakiusi, kad tokiame vaiko kambaryje tėvai galėtų palikti vaikus trumpalaikei priežiūrai.

„Vaiko kambariai yra ypač praktiški ir naudingi tada, kai vaikų pamokos baigiasi anksčiau nei tėvų darbo valandos. Tada netenka rūpintis tuo, kas turėtų juos parvežti namo, ar su kuo palikti vaiką. Net neabejoju, kad visi, turintys vaikų, anūkų su tokiomis situacijomis esate ne kartą susidūrę“, – projekto pristatymo metu yra sakiusi Seimo Pirmininkė.

Pasak V. Čmilytės-Nielsen, tokio dydžio institucijos ar įstaigos paprastai turi pakankamai ir nenaudojamų patalpų, ir vidinių finansinių rezervų įrengti vaiko kambarį. Seimo vadovė tikisi, kad viešojo sektoriaus pavyzdys paskatins vaiko kambarius aktyviau įrenginėti ir privačiose įmonėse.

Pernai balandžio 21 d. už vaiko kambarių įrengimą numatančias įstatymo pakeitimus balsavo 121 Seimo narys, susilaikė 8 parlamentarai.

Seimo priimtos įstatymo pataisos dėl vaikų kambarių yra viena iš Seimo vadovės V. Čmilytės-Nielsen pernai pateiktų šeimų paketo iniciatyvų.

Šeimų paketu siekiama padėti šeimoms auginti vaikus, siekti karjeros, suteikti tėvams galimybę derinti darbą, karjerą ir vaikų auginimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)