„Pasauliui per mažai žinomos dabar sistemą krečiančių geopolitinių, civilizacinių konfliktų ideologinės šaknys. Pasaulis per mažai žino savo istoriją platesniame nei atskiros nacionalinės valstybės ribų kontekste“, – šeštadienį vaizdo kreipimesi sakė D. Nausėdienė.

Pirmosios ponios teigimu, visuomenės, pergyvenusios sovietizacijos procesus, turi kalbėti apie milžinišką jų žalą, įgyvendinimo metodų neteisėtumą, destruktyvumą ir žiaurumą. Pasak jos, tinkamai neįvertinus destruktyvių socialinių procesų ir jų pasekmių tarptautiniu mastu, jie vėl sugrįžta.

D. Nausėdienė priminė, jog per dirbtinai sukeltą badą Ukrainoje – Holodomorą – žuvo, įvairiais skaičiavimais, nuo 3,9 iki 10 mln. ukrainiečių. Pasak jos, tarptautinė bendruomenė padaryti viską, kad nusikaltimų žmoniškumui šmėkla nebeklajotų po Europą ir pasaulį, į pasaulį grįžtų taika, gyvuotų taikaus bei teisingo tautų sugyvenimo principai.

„Nustatyti tikrą aukų skaičių yra išties sudėtinga, bet svarbu suvokti ne tik skaičius. Žmonija turi gilintis į reiškinių esmę, nes XXI a. iššūkių kontekste turi pareigą užtikrinti, kad nusikaltimai žmoniškumui niekada nebepasikartotų, kad tarptautinės teisės ir demokratijos principai veiktų. Pasaulio istorijoje sunku rasti panašų atvejį, kai masinio žmonių naikinimo įrankiu buvo pasirinktas badas“, – kalbėjo D. Nausėdienė.

Ukrainos centras įsteigtas Lietuvos ir Ukrainos pirmųjų ponių iniciatyva, siekiant sukurti ukrainiečių bendruomenei Lietuvoje skirtą atvirą kultūros, švietimo ir bendruomeninių paslaugų erdvę. Jo steigėjai – Lietuvos Respublikos Prezidentūra, Vytauto Didžiojo universitetas ir Ukrainos ambasada Lietuvoje.

Vienas iš pagrindinių jo uždavinių – ne tik suteikti erdvę pasitraukusiems iš Ukrainos žmonėms, siekiant sėkmingos ukrainiečių integracijos Lietuvoje, bet ir sudaryti jiems galimybes susitikti su tautiečiais, puoselėti savo kultūrą, istoriją ir identitetą, gauti psichologinę pagalbą, neformaliojo švietimo, kultūrines, socialines, kitas reikalingas paslaugas. Iki šiol tai yra tarptautiniam bendradarbiavimui atvira kultūrinė ir edukacinė erdvė.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)