„Nepriklausomai nuo to, kaip vystysis teisiniai procesai, ar jie vystysis ir kokia informacija bus pateikta ar nebus, politinės atsakomybės klausimas išlieka, todėl pasiūlau, kad yra dabar laikas garbingai ir laiku pasitraukti iš užimamų pareigų kol to nepadarė pats Seimas“, - penktadienį lankydamasi Genocido aukų muziejuje žurnalistams sakė šalies vadovė.

Savo siūlymą trauktis iš pareigų D. Grybauskaitė išsakė penktadienį iš ryto vykusiame susitikime su Seimo pirmininku. Tačiau tuomet prezidentės raginimai prisiimti moralinę ir politinę atsakomybę A. Valinsko nepaveikė. Politikas teigė neketinąs trauktis iš savo posto, žadėjo laukti teisėsaugos institucijų išvadų, o metamą šešėlį vadina priemone išardyti konservatorių-krikdemų, liberalų, liberalcentristų bei skilusių „prisikėliečių“ koaliciją.

„Aš ją (atsakomybę – DELFI) visą ir prisiimu. Dėl politinėje erdvėje man pareikštų kaltinimų (tai nėra kriminaliniai, teisiniai kaltinimai, o yra kaip politikui mesti kaltinimai bei šešėlis partijai) sulaukęs atitinkamų išvadų tą savo nuomonę ir pareikšiu. Galiu pasakyti, kad tikrai nesiruošiu laikytis įsikibęs vieno ar kito posto, mūsų partija taip pat“, - po susitikimo su prezidente žurnalistams sakė A. Valinskas.

Klausiama, kaip vertina, kad A. Valinskas nereaguoja į šalies vadovės raginimus trauktis, D. Grybauskaitė priminė, kad jeigu pats Seimo pirmininkas nepasitrauks dabar, tai rudenį jo atstatydinimo klausimo turės imtis Seimas.

„Manau, kad (jis – DELFI) reaguoja. Bet, kaip minėjau, tai turi padaryti pats asmuo, nes tai yra Seimo pirmininkas, o jeigu to negebės padaryti Seimo pirmininkas, manau, kad Seimui teks tą padaryti rudenį“, - sakė D. Grybauskaitė.

Vakaruose politikai atsistatydina

Kaip po rytinio A. Valinsko ir D. Grybauskaitės susitikimo sakė šalies vadovas atstovas spaudai, prezidentė laikosi tos pačios nuostatos, jog politinės ir moralinė atsakomybė yra viena, o teisinė – visai kas kita. Teisinės atsakomybės aspektus, šalies vadovės nuomone turi nagrinėti Generalinė prokuratūra.

„Kai dėl politinės ir moralinės atsakomybės, prezidentės įsitikinimu, Seimo pirmininkas A. Valinskas, būdamas aukščiausio rango politiku, turi prisiimti visą moralinę ir politinę atsakomybę, nes tokia situacija kelia žalą Lietuvos politinei sistemai ir menkina piliečių pasitikėjimą valstybės institucijomis“, - sakė prezidentės atstovas spaudai L. Balsys.

Prašomas apibrėžti, už ką, prezidentės nuomone, A. Valinskas turi prisiimti „politinę ir moralinę atsakomybę“, L. Balsys teigė, jog šiuo atveju svarbiausia ne politiko veiksmai (ką padarė, ko nepadarė), o situacija, į kurią jis pakliuvo.

„Kai kalbama apie politinę atsakomybę, tai nekalbama apie konkrečius veiksmus, ką padarė ar nepadarė vienas politikas. Kalbama apie situaciją, kurioje atsiduria politikas: kai vienos partijos vidiniai reikalai viešai diskutuojami, kai viešai pateikiami kaltinimai, kurie galbūt pagrįsti, galbūt nepagrįstai. Visa tai sudaro situaciją, kurioje politikas negali atsidurti“, - šalies vadovės nuomonę dėstė jos atstovas.

Pasak L. Balsio, visiems žinoma, jog Vakaruose panašiose situacijose atsidūrę politikai sprendimus priima greitai ir nelaukia teisinių institucijų sprendimų. Klausiamas, ar kalba apie atsistatydinimą, prezidentės atstovas spaudai to nepaneigė: „Vakaruose dažnai būna, kad atsistatydina“, - sakė L. Balsys.

A.Valinskas: siekiama keisti koalicijos sudėtį

Nepaisydamas prezidentės raginimų, Seimo pirmininkas A. Valinskas lieka savo poste, nors, paklaustas, kodėl nesustabdo savo įgaliojimų, teigia, kad svarsto „visus variantus“. Politikas sako ketinąs sulaukti Generalinės prokuratūros ir Valstybės saugumo departamento (VSD) atsakymų į jo paklausimą ir tik tada svarstys trauktis iš pareigų ar ne.

„Galiu pasakyti, kad tikrai nesiruošiu laikytis įsikibęs vieno ar kito posto, mūsų partija taip pat“, - sakė Seimo pirmininkas.

A. Valinskas, be kita ko, prisiekinėja, kad neturi jokių įsipareigojimų nei verslo, nei nusikalstamoms struktūroms, o jam metamą šešėlį vadina priemone sužlugdyti konservatorių-krikdemų, liberalų, liberalcentristų bei skilusių „prisikėliečių“ koaliciją.

„Šioje vietoje yra tam tikri konkretūs veiksmai, kurių tikslas ne nuimti ar išlaikyti Seimo pirmininką, o kaip keisti koaliciją, nes šis tikslas buvo iš pat pradžių, kai mes pareiškėme, kad mes darysime ją kartu su centro dešinės jėgomis. Tas tikslas likęs“, - tikina Seimo pirmininkas.

DELFI primena, kad valdančiosios koalicijos narė TPP skilo vasaros pradžioje, kai A. Valinskas ir dar keletas TPP frakcijos narių sukūrė atskirą „Ąžuolo“ frakciją, drauge išlaikydama 2 ministrų portfelius ir Seimo pirmininko postą. Neilgai trukus viešoje erdvėje apie abi skilusias frakcijos dalis pradėjo sklisti nepalanki informacija.

Su Laimonto Diniaus vadovaujamos frakcijos dalimi imta sieti vieną iš bendrovės „ŽIA valda“ akcininkų, verslininką Gediminą Žiemelį. Teigiama, kad „prisikėliečio“ Aleksandro Sacharuko vaikystės draugas G. Žiemelis spaudė TPP perimti susisiekimo ministro portfelį ir valstybės lėšomis gelbėti bankrutuojančią nacionalinę skrydžių bendrovę „flyLAL-Lithuanian Airlines“, kurios vienas didžiausių akcininkų buvo „ŽIA valda“.

Kiek vėliau pasirodė nepalankios informacijos apie A. Valinsko ryšius su Kauno Daktarų grupuote, konkrečiai su vienu jos narių Rolandu Michalskiu, pravarde Micha. Pats A. Valinskas nepaneigė pažįstąs minimą asmenį, tačiau teigė, kad pati pažintis nerodo nusikaltimo. Apie šio politikos ryšius su Kauno Daktarais viešai kalba A. Valinskui oponuojančios grupės narys A. Sacharukas.