"Meilės žygio valdovų keliu" idėjos autorius - verslininkas Giedrius Klimkevičius, kurio sumanymu anksčiau raitelių komanda keliavo iki Juodosios jūros Ukrainoje.

Rugpjūčio 7-ąją žemaitukais planuojantys išvykti raiteliai sako norintys sutvirtinti lietuvių ir lenkų istorinius saitus ir paskatinti dabartinių dviejų šalių santykių atsinaujinimą.

"Šiandien ypač aktualu prisiminti bendrą istoriją, pasimokyti ir pasižiūrėjus į praeitį priminti visiems bendros istorijos tautiečiams apie ateitį ir apie dabartinius santykius. Tikiuosi, kad mūsų žygis tuos dalykus (...) primins, ir tas negatyvus rezonansas, fonas galutinai pranyks ir atves naują langą į santykius", - ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo G.Klimkevičius.

Žygis, planuojama, vyks apie tris savaites, jo finišas numatomas Krokuvos Vavelio rūmuose.

Kol kas sąraše - devyni raiteliai: septyni vyrai ir dvi moterys, bet, anot organizatorių, tikimasi dar rasti ir dešimtąjį. Kartu ketinama pasiimti ir šunelį Alšį, kuris lydėjo raitelius ir žygio iki Juodosios jūros "2000 km istorijos" metu.

Dvi viduramžių sostines - Krokuvą ir Vilnių - jungiančiu keliu, anot profesorės Raimondos Ragauskienės, dažnai vykdavo bendri Lenkijos ir Lietuvos valdovai, pradedant Jogaila.

Ankstesnis "meilės žygis" juo vyko prieš 460 metų, kai Žygimantas Augustas šiuo keliu iš Krokuvos į Vilnių lydėjo mylimos žmonos Barboros Radvilaitės palaikus. Jų pergabenimui į Vilnių, pasak R.Ragauskienės, priešinosi valdovo aplinka, tačiau jis, nepaisydamas spaudimo ir milžiniškų išlaidų, nusprendė įvykdyti mylimosios valią ir palaidoti ją Lietuvos sostinėje.

"Taurus meilės jausmas nežiūri nei socialinės padėties skirtumų, nepaiso jokių kliūčių. Labai gražu, kad meilės žygis, beje, minintis 460-ąsias Barboros Radvilaitės mirties metines, tai dar kartą patvirtina", - sakė istorikė.