Delfi patikrino, ar varteliai atrakinti

Į Lietuvos verslo elito valdomą Gulbinų kvartalą, esantį Vilniuje, Verkių regioniniame parke, atvykome trečiadienį po pietų. Pirmiausia patikrinome vartelius, esančius prie pat gatvės.

Šiuo metu jų jau įrengta gerokai daugiau nei buvo pirmą kartą, kai kartu su S. Malinausku vykome birželio mėnesį. Tąkart vieni varteliai buvo užrakinti. Todėl mums teko kviesti Aplinkos apsaugos departamento pareigūnus.

Straipsnį apie tai galite rasti čia.

Vėliau vakare atvykę Aplinkos apsaugos departamento pareigūnai taip pat surado užrakintus vartelius. Ir dėl savavaldžiavimo aplinkosaugininkai kreipėsi į policiją. Ši pradėjo administracinę teiseną.

Taip pat tąkart mus pasitiko pistoletu ir peiliu ginkluotas apsauginis. Jis mus lydėjo visur, kur tik pasisukome. Jis aiškino, kad varteliai atrakinti būna nuo 8 val. ryto iki 18 val. vakaro.

Tačiau Miškų įstatymas garantuoja laisvą visuomenės patekimą tiek į valstybinį, tiek į privatų mišką. Įstatyme nėra nurodytas konkretus lankymosi miške laikas.

Be to, tąkart nepavyko patekti į visus miško segmentus, nes ne visur buvo varteliai. O eiti per sklypą ir patekti iš vieno miško segmento į kitą neleido apsaugos darbuotojas. Taip pat nebuvo ir pažymėtų vietų, kur prasideda ir kur sklype baigiasi miškas.

Po Delfi vizito atvyko Seimo Antikorupcijos komisijos ir Aplinkos apsaugos komiteto nariai. Jie įvertino situaciją vietoje ir paragino valstybines institucijas imtis veiksmų, kad visuomenė galėtų patekti į mišką ir prie ežero.

Straipsnį apie Seimo narių vizitą į Gulbinų kvartalą galite rasti čia.

Situacija pasikeitė

Šįkart situacija jau gerokai pasikeitusi. Tose tvoros vietose, kuri juosia miško segmentus, įrengti nauji varteliai. Vieni yra prie pat autobusų stotelės. Todėl labai patogu autobusu atvykti į šią vietą. Tik išlipus pro vartelius galima patekti į mišką.

Visi varteliai šį kartą buvo atrakinti. Tiek esantys prie gatvės, tiek prie Gulbino ežero.


Patekę į mišką suradome nemažai žemuogių. Jos jau gerai prinokusios ir yra labai saldžios.

Tačiau mažas pastebėjimas: prie vartelių nėra užrašų, kad jais gali naudotis visi. Todėl to nežinantys žmonės gali nesuprasti, kad miške jie turi teisę lankytis.

Šįkart apsaugos darbuotojas mūsų nebandė išprašyti iš kvartalo. Tačiau iš toli matėme, kaip jis, bandydamas likti nepastebėtas, mus stebėjo.

Vis dėlto suradę kvartalo vartelius drąsiai galite juos praverti ir eiti į mišką. Miško ribos šiuo metu jau pažymėtos nedidelėmis lentelėmis. Jos įsmeigtos į tas vietas, kur baigiasi miškas. Taip pat mišką galite atskirti ir pagal tai, kur nepjauta žolė. Ten, kur baigiasi miškas, veja šienaujama.

Tiesa, reikia paminėti tai, kad į teritoriją per pagrindinius vartus, šalia kurių stovi apsaugos postas, geriau neiti, nes pagrindinis įėjimas yra ne miško žemėje, todėl per ten apsaugos darbuotojų nebūsite įleisti.

Tiesa, labai trūksta patogios infrastruktūros. Atvykus nėra kur palikti automobilių, stovi ženklas „sustoti draudžiama“. Taip pat ne visur yra šaligatvis, todėl reikia eiti važiuojamąja dalimi. Taigi, Vilniaus miesto savivaldybė turėtų svarstyti klausimą, ar tikrai tikslinga leisti ir toliau galioti kelio ženklui „sustoti draudžiama“. Arba turėtų būti įrengtos specialios vietos, skirtos automobilių statymui.

Žada naują poilsiavietę

Patikrinę visus vartelius, esančius prie gatvės, pasukome stačiu šlaitu žemyn ežero link. Ten praėjimas yra labai nepatogus, daug nuvirtusių virtuolių, tankių krūmų ir panašių praėjimą trukdančių kliūčių.

Tiesa, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas teigė, kad ežero pakrantė bus sutvarkyta ir visi norintys patogiai galės ja naudotis. To labai reikia, nes dabar praeiti negalią turintiems, vyresniems žmonėms arba mažiems vaikams gali būti sudėtinga.

Tačiau matosi, kad nepaisant visų kliūčių, žvejai šia teritorija naudojasi. Taip pat sutikome ir kelis poilsiaujančius žmones, kurie prie ežero buvo pasitiesę pledus.

Patogus praėjimas ir nauja poilsiavietė Vilniuje būtų labai naudinga, nes šiuo metu esančios prie Žaliųjų ežerų, prie Balžio ir prie Pilaitės ežerų yra labai užkištos. Ten daugybė žmonių, todėl ne visi ryžtasi ten važiuoti.

Taip pat ant ežero kranto stovi pirtis. Prie jos, kai atvykome pirmą kartą, radome turėklą, kuris beveik siekė ežerą. Buvo labai nepatogu jį pereiti. Dabar turėklas gerokai patrumpintas. Ir eiti pakrante patogiau.

Ant ežero pastatyti ir lieptai, ant jų labai patogu prisėsti ir karštą dieną atsigaivinti.

Meras V. Benkunskas teigė, kad pakrantė lankymui bus pritaikyta dar šių metų vasarą. Taigi, stebėsime, kada darbai bus baigti.

Visi norintys per vartelius jau šiuo metu gali eiti į mišką. Varteliai turi būti atrakinti bet kuriuo paros metu. Jei juos rastumėte užrakintus, praneškite Aplinkos apsaugos departamentui. Taip pat galite atsiųsti apie tai informaciją kartu su nuotraukomis Delfi žurnalistui Tomui Janoniui el. paštu tomas.janonis@delfi.lt

Siūlo įregistruoti servitutą

Seimo nariams surengus išvažiuojamąjį posėdį į turtingiausių Lietuvos verslininkų valdomą Gulbinų kvartalą Nacionalinė žemės tarnyba informavo apie galimybę sklype įteisinti servitutą. Tuomet žmonės, eidami sklypu, galėtų prieiti prie ežero. Taip pat jie galėtų eidami sklypu iš vieno miško segmento patekti į kitą.

Šiuo metu galima patekti tik į mišką sklype, bet pasiekti ežero einant sklypu nėra galimybės. Taip pat nėra galimybės patogiai judėti iš vieno miško segmento į kitą.


Tačiau tam reikia oficialaus Vilniaus miesto savivaldybės kreipimosi.

Delfi kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę ir paklausė, ar savivaldybė sutinka, kad naujas servitutas valstybei priklausančiame sklype tenkintų viešąjį interesą visuomenei patekti į miško žemę ir prieiti prie ežero? Ar savivaldybė ketina kreiptis į Nacionalinę žemės tarnybą, kad būtų įregistruotas servitutas? Jei taip, kada ketinama kreiptis?

Savivaldybės atstovas Gabrielius Grubinskas nuo tiesaus atsakymo išsisuko: „Savivaldybė jau prieš kurį laiką pradėjo dirbti Gulbinų kvartalo situacijos klausimu. Aiškinamės teisines galimybes sukurti de facto veikiančius praėjimus ir patrauklią lankymui pakrantę, taip pat atliekame vertinimą, kokią infrastruktūrą galėtume pagal žemės paskirtį įrengti pakrantėje. Darbas vyksta ir viliamės, kad visos pusės priims sprendimus, leisiančius padaryti kuo daugiau dėl visuomenės intereso užtikrinimo.“
Apsilankymas Gulbinų kvartale

Taigi, buvo dar kartą pasitikslinta, ar savivaldybė kreipsis į Nacionalinę žemės tarnybą, kad servitutas būtų įregistruotas?

„Esame pradėję kalbas su NŽT ir ieškosime geriausio sprendimo, kad ežero pakrantė būtų prieinama visuomenei“, - teigė G. Grubinskas.

Kaip jau rašė Delfi, Gulbinų kvartale rezidencijas įsirengė turtingiausi Lietuvos verslininkai. Savininkų sąrašą galite rasti atsivertę šį Delfi straipsnį: „Kas tie verslininkai iš garsiojo Gulbinų kvartalo: kai kurių biografijoje – tamsios dėmės".

Kuriant šį kvartalą buvo deklaruojama, kad valstybinėje žemėje atsiras visuomenės poilsiui skirta teritorija, kur poilsio namai bus nuomojami visiems norintiems. Tačiau viskas nutiko visai kitaip. Verkių regioninio parko rekreacinėje teritorijoje išdygo prabangios vilos, kurios nėra nuomojamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)