„Kviesimės VSD, bandysime sužinoti, kaip departamentas tikrina informaciją, kokiais pagrindais, domėsimės tuo raštu, kuris viešoje erdvėje, ar ta informacija apskritai atitinka tikrovę, ar vykdė patikrinimus, jei vykdė, kuo remiantis, kokiais teisiniais pagrindais“, – BNS sakė NSGK pirmininkas Dainius Gaižauskas.

Anot D. Gaižausko, komitetas į posėdį kviečia Valstybės saugumo departamento vadovą Darių Jauniškį bei, jo žodžiais, atsakingus asmenis.

Pasak D. Gaižausko, toliau komitetas norėtų apsilankyti VSD, kad „parodytų realiam laike patikrintų duomenų bazes, ar tam tikros pavardės, kurios rašte viešam patiktos, buvo“. Taip pat planuojamas susitikimas su pranešėju.

Praėjusią savaitę paskelbta, kad aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs tuometinį Seimo NSGK pirmininką Vytautą Baką, jog VSD vadovybės nurodymu 2018–2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus G. Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką.

Pareigūnas, kuriam suteiktas pranešėjo statusas, teigė manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus. V. Bako vertinimu, pateikti duomenys rodo, kad VSD galėjo kištis į politinius procesus.

VSD teigia, kad informacijos apie minimus asmenis nerinko, griežtai laikėsi įstatymų. Žvalgybos tarnyba tvirtina, kad galėjo tikrinti informaciją, vykdydama pavedimą tirti galimą užsienio valstybių kišimąsi į rinkimus.

V. Bakas perdavė medžiagą Specialiųjų tyrimų tarnybai ir Generalinei prokuratūrai, o sužinojęs, kad tyrimas nebeatliekamas, Seimo valdybai pasiūlė inicijuoti parlamentinį tyrimą.

Komitetas yra išklausęs informaciją apie Generalinės prokuratūros ir Specialiųjų tyrimų tarnybos atliktą patikrinimą dėl pareigūno pateiktos informacijos. NSGK pirmininkas D. Gaižauskas tuomet žurnalistams sakė, kad pareigūnai gautą medžiagą tikrino dešimt mėnesių ir nusikalstamų veikų požymių nebuvo nustatyta.