Teismo duomenimis, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius kreipėsi į Vilniaus apygardos administracinį teismą prašydamas panaikinti Valstybinės kalbos inspekcijos nurodymą, kad Šalčininkų rajono savivaldybės teritorijoje esantys Šalčininkų miesto Mokyklos ir Vilniaus gatvių sankryžoje viešieji užrašai lenkų kalba būtų tik valstybine kalba.

Pareiškėjo teigimu, informacinės lentelės lenkų kalba reikalingos, nes šiame rajone beveik 80 proc. asmenų yra lenkų tautybės, be to, savivaldybė bendradarbiauja su Lenkijos savivaldybėmis, įgyvendinami tarptautiniai projektai.

Tačiau Teismo sprendimu, lenkų kalba pateikti užrašai yra aiški raštu visuomenei pateikta vieša informacija apie atitinkamus objektus: rajono savivaldybę, kultūros centrą, Jano Sniadeckio gimnaziją, autobusų stotį ir miesto parka, todėl negali būti suprantami kaip meninės raiškos priemonė ar puošybos elementas, kuria atiduodama pagarba kitos tautos žmonėms.

ELTA primena, kad šių metų vasarą Valstybinės kalbos inspekcijos viršininkas Andrius Valotka Vilniaus rajono savivaldybei nurodė pašalinti prie dviejų Vilniaus rajono kaimų esančias vietovardžių lenteles, kuriose gyvenviečių pavadinimai pažymėti ne tik lietuvių, bet ir lenkų kalba.

Savivaldybė nesutiko su tokiu inspekcijos nurodymu ir kreipėsi į ginčų komisiją. Nesutarimas tarp Vilniaus rajono savivaldybės ir A. Valotkos sustiprėjo dar labiau po to, kai VKI viršininkas tiesioginiame LRT radijo eteryje teigė, kad Vilniaus rajone esantys lenkiški vietovardžių užrašai ne tik žymi istorinę lenkų okupacinę teritoriją, pažeidžia Lietuvos įstatymus, bet ir prilygino šiuos užrašus rusų okupuotų Donbaso teritorijų ženklinimui.

Po tokių A. Valotkos pasisakymų Vilniaus rajono meras Robertas Duchnevičius kreipėsi į kultūros ministrą ir Valstybinės lietuvių kalbos komisijos (VLKK) pirmininkę, prašydamas įvertinti VKI viršininko teiginius apie lenkiškus vietovardžius Vilniaus rajone ir lenkų tautinę mažumą.

Kitą dieną kultūros ministras Simonas Kairys asmeninėje „Facebook“ paskyroje ne tik sukritikavo A. Valotką, bet ir pranešė, kad tokie kalbos inspekcijos viršininko pasisakymai bus įvertinti specialiai tam suburtos komisijos.

Dėl A. Valotkos išsireiškimų į kultūros ministrą kreipėsi ir Lenkijos ambasadorius Lietuvoje Konstanty Radziwiłłas. Jis reiškė pasipiktinimą Valstybinės kalbos inspekcijos vadovo pasisakymais apie būtinybę Vilniaus rajone panaikinti lenkiškus vietovardžių užrašus.