Vienai – dveji, o kita dar kūdikis. Tai dvi mažametės mergaitės, kurios sekmadienį iš Neries ištrauktos negyvos. Pagrindinė versija, jog sesutes galėjo nuskandinti jų pačių motina.

„Pagrindinė tiriama versija šiuo metu tokia, kad moteris norėjo nusižudyti ir nužudyti savo vaikus“, – „LNK Žinioms“ komentavo Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis.

Mergaitės – pametinukės. 36 metų moteris daugiau vaikų neturėjo, prieš motinystę dirbo policijoje, bet pareigūne nebuvo.

„Nuo 2018 iki 2020 metų dirbo Policijos departamente Personalo administravimo skyriuje. Buvo vertinama pakankamai gerai, atsakingai dirbo, kruopšti, galbūt šiek tiek uždaresnio būdo darbuotoja, – teigė R. Matonis. – Šiuo metu mama buvo vaiko priežiūros atostogose į darbą turėjo sugrįžti 2024 metų rugsėjo mėnesį.“

Ramūnas Matonis

Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas Gedas Batulevičius pažymėjo, jog šeima nebuvo pakliuvusi į vaiko teisių apsaugos specialistų akiratį.

„Kiekvieno vaiko netektis yra tragiškas įvykis ir jis paveikia kiekvieną. Tikrai užuojauta artimiesiems. O kalbant apie šitą įvykį, skaudžiausia yra tai, kad šeima mums nebuvo žinoma“, – nurodė G. Batulevičius.

Vaiko teisių tarnybos žiniomis, šioje šeimoje yra ir tėtis. Kas įvyko lemiamą akimirką, ar aplinkiniai galėjo pastebėti, kad moteris jautėsi prastai?

„Akivaizdu, kad reikalinga pagalba nebuvo savalaikiai inicijuota. Paslaugų tiekėjai neidentifikavo atvejo, šeimos, kur suteikus pagalbą galbūt buvo galima išvengti šitų tragiškų įvykių“, – kalbėjo Vilniaus miesto Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjas.

Svarstoma, galbūt jauną mamą kamavo depresija po gimdymo.

Zita Tomilinienė

„Gal šiuo atveju buvo net psichozė. Tokia būsena, kada moteris net nesiorientuoja, kas vyksta. Psichika yra tiek perkrauta ir tiek pervargusi, kad ji imasi sprendimų, kad nesupranta, ką ji pati daro“, – dėstė Krizinio nėštumo centro vadovė Zita Tomilinienė.

Primename, kad kraupų vaizdą prie Verkių malūno Vilniuje pamatė ir į pagalbą puolė Nerimi plaukę baidarininkai. Jie dar spėjo iš vandens ištraukti vyresnę mergaitę, bet jos gyvybė užgeso ant medikų rankų.

Pati motina taip pat ištraukta iš vandens, ji nenukentėjo.

Anot liudininkų, tragedijos vietoje moteris elgėsi neadekvačiai.

„Yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl mažamečių vaikų nužudymo, Baudžiamasis kodeksas už tai numato atsakomybę nuo 8 iki 20 metų. Įtariamoji šiuo metu yra sveikatos priežiūros įstaigoje, vėlgi tolimesni veiksmai priklausys nuo jos sveikatos būklės“, – pasakojo R. Matonis.

Įstatymas griežtas: už tokį nusikaltimą numatomas laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

„Daug kas priklausys nuo medikų išvadų, bet artimiausiu metu jai turėtų būti skirta kardomoji priemonė“, – pažymėjo Policijos departamento atstovas.

Prokuratūra anksčiau skelbė, jog moters apklausti nepavyko, ji vis dar prižiūrima medikų.

Tai per metus – jau ketvirta beveik identiška tragedija. Nustatyta, kad ankstesniais atvejais moterys sirgo ir negalėjo suvokti savo veiksmų.

Anot Krizinio nėštumo centro vadovės, depresija po gimdymo gali atsirasti iš karto arba per kelis mėnesius. Tuomet kyla vidinė įtampa, neleidžianti užmigti, apatija, jėgų trūkumas, nuolatinis verkimas, pyktis, saviizoliacija, ryšio su vaiku nejautimas.

„Moteriai ateina iš tikrųjų beviltiškos mintys, nenoras gyventi, nenoras rūpintis vaikais, fizinis išsekimas, nes, turbūt, dėl miego trūkumo, dėl pervargimo, dėl nepavalgymo“, – pasakojo Z. Tomilinienė.

Būtent pirmadienį Vilniaus apygardos teismas savo penkerių metų dukterį vonioje nuskandinusiai Vievio gyventojai skyrė priverstinį gydymą.

Visą „LNK Žinių“ reportažą žiūrėkite čia: