„Viskas prasidėjo nuo to, kad labai žiauriai pradėjome pyktis su vyru. Gyvenome kartu 9 metus, turime du savus vaikus, o vyresnysis – iš pirmos mano santuokos“, – DELFI pasakojo 31-erių Zita, kurios tikrojo vardo ir pavardės neviešiname paisydami jos vaikų privatumo.

Šeiminių santykių problemas moteris nutarė spręsti pažinčių svetainėje pasiskelbdama, kad ieško antros pusės.

„Po kiek laiko atsiliepė vyras, pats pasisakė, kad šiuo metu yra kalėjime. Kadangi gyvenimu buvau nusivylusi, pradėjau su juo bendrauti telefonu, tačiau dabartine mano nuomone jis – apgavikas“, – sakė Zita.

Įdomu tai, kad su naujuoju pažįstamu moteris nė karto taip ir nesusitiko. Tačiau tam, kad neva galėtų išeiti į laisvę, jis Kelmės r. gyventojos paprašė pervesti 2 tūkst. litų. Sakė, tuos pinigus reikia perduoti kažkokiam žmogui ir bus laisvas.

Žadėjo iš kalėjimo vykti pas ją

Paklausta, ar pažįstamas iš karto prakalbo apie pinigus, trijų vaikų mama sakė, kad ne, „iš pradžių išplovė smegenis“, žadėjo iš kalėjimo važiuoti tiesiai pas ją, laimingą gyvenimą.

Gerą mėnesį su moterimi kasdien bent po kartą pabendravęs telefonu, vyras pradėjo įtikinėti nebijoti imti kredito, nes išėjęs į laisvę padės grąžinti pinigus.

Iš greitųjų kreditų bendrovės paėmusi 2 tūkst. litų, Zita juos siuntė nurodyta sąskaita, kuri buvo atidaryta moters vardu. Kaip jai buvo paaiškinta, – sąskaita kalėjimo darbuotojos, jo draugės.

Paskui reikėjo pinigų už neva prokuroro nurodytą išsipirkti apyrankę, be kurios negalės išeiti į laisvę ir bausmės laiką atbūti liktinai. „Už tą apyrankę reikėjo 700 litų. Paprašiau, kad mama duotų iš savo santaupų, bet nesakiau, kokiam tikslui, nes ji turi negalią ir nebūtų supratusi“, – sakė moteris.

Dar po kiek laiko naujasis pažįstamas pinigų prašė už telefoną, televizoriui išpirkti, kurį kameroje sudaužė. „Dabar sunku pasakyt, kiek kartų po 400 litų siunčiau, bet viską suskaičiavus išeina 11 gabalų“, – paaiškino Kelmės r. gyventoja, iš balso pažįstamam žmogui siuntusi ne santaupas, o skolintas sumas.

Vertas grieko

Kaip pasidžiaugė DELFI, su vaikų tėvu išsiskyrė, dabar gyvena su dviem metais jaunesniu draugu, kurį susirado per kabelinę televiziją paskelbusi skelbimą, kad skubiai reikia 400 litų.

„Kai jį pamačiau, iš karto labai patiko – tikrai vertas grieko. Tas, kur kalėjime, dėl to pasiuto, bet aš atšoviau, kad per jį įklimpau į skolas, jis kaip žadėjo negrįžo ir nepadeda man jų grąžinti, vietoje to dar į mano asmeninį gyvenimą kišasi“, – piktinosi Zita.

Pasak DELFI pašnekovės, skolos išieškojimui perduotos antstoliams, tačiau jie atskaito tik po 10 eurų per mėnesį, nes abu su draugu – bedarbiai.

„Esame didelėje neviltyje, o dar plius nelabai galiu nervintis, nes po širdimi nešioju naują gyvybę. Net neįsivaizduoju ką dėl tų skolų daryti, tikiuosi žmonės padės, todėl kreipiausi į DELFI, televizijas“, – paaiškino moteris, rudeniop nuo naujo draugo gimdysianti ketvirtąjį vaiką.

Didžiausia Zitos problema, kad skolos greitųjų kreditų bendrovėms ne mažėja, o didėja, nes grąžinama suma – simbolinė, o antstoliams už darbą vis viena reikia mokėti.

Nuteistojo kaltės neįžvelgė

Su naujuoju draugu Zita sakė esanti labai labai laiminga, net nelygino su buvusiu vyru: „Daug švelnesnis, nevaro ant manęs, neįtarinėja, padeda mums su mama pasiruošti malkų“.

Pasak Zitos, būsimo vaiko tėtis kol kas dirba sezoninius darbus ir negali išvykti į užsienį rimčiau uždarbiauti, nes yra lygtinai teistas .

Zita su vaikais ir draugu gyvena mamos name. Buvęs vyras išsikraustė, kol kas vaiko išlaikymo pinigų nemoka, nes teismas dar nepriteisė, tačiau su socialine darbuotoja atveža vaikams maisto.

„Pati nedirbu, namuose atlieku auklėjamąjį darbą“, – taip rūpinimąsi vaikais įvardijo Zita. Vyriausiajam vaikui 10 metų, viduriniajam 4, mažyliui 2,5.

Dėl apgaule išviliotų pinigų Zita kreipėsi į teisėsaugos pareigūnus, tačiau jie buvusio draugo kaltės neįžvelgė.

Paklausta, ką dabar ruošiasi daryti, moteris vardijo, kur kreipėsi pagalbos: ne tik į DELFI, bet ir „Bėdų turgų“, kitas laidas. „Dabar lauksim atsakymų, gal kas nors padės“, – viliasi Zita, mananti, kad geros valios žmonės neleis paskęsti skolose.

Ne pirma nukentėjusi moteris

Moters nuomone, sunkusis laikas ilgai netruks. Kitą vasarą baigsis jos draugo lygtinis teistumas ir galės vykti į Norvegiją, Švediją ar Angliją, nes „jis moka visko po truputį, dirbęs sandėlininku, buvęs užsienyje“.

Naujausias Zitos draugas skambino ir kalėjime esančiam „apgavikui, išpešė pasižadėjimą dengti dalį skolų“.

Prikasti iki informacijos apie jį bandė ir pati moteris, nusiuntusi prašymą į Marijampolės pataisos namus. Tačiau nuteistasis nesutiko, kad jo asmens duomenys būtų paviešinti Zitai.

„Man reikėjo visų popierių, kas jis toks, už ką nuteistas. Tačiau jis buvo prieš. Matyt, turi ką slėpti. Kaip vėliau paaiškėjo, esu ne pirma moteris nuo jo nukentėjusi“, – sakė Zita.

Informacijos apie Tomą Rulinską ji rado DELFI, perskaičiusi straipsnį „Dėl draugystės su vedusiu kaliniu šiaulietė pametė galvą: lemtinga pažintis internete“.

Kaltę suvertė Olegui

Aprašytoji Jolanta R. pareigūnams pasakojo, kad su T. Rulinsku susipažino maždaug prieš du mėnesius „per pažintis internetu“.

„Jis papasakojo, kad atlieka bausmę – iš pradžių susirašinėjome laiškais, po to jis paprašė, kad duočiau savo banko sąskaitos elektroninės bankininkystės kodus ir slaptažodžius, nes man perves pinigų“, – mergina teigė, kad laiškus rašė į Marijampolės pataisos namus.

Pasak jos, vieną rytą į mobiliojo ryšio telefoną paskambinęs T. Rulinskas pranešė, kad pervedė 4 tūks. Lt ir reikia kuo skubiau juos nuimti. Mergina tikino, jog nieko blogo neįtarė, nerimauti ėmė tik tuomet, kai banko darbuotoja, paėmusi dokumentus, ilgai negrįžo, o po kiek laiko atvyko policininkai ir ją sulaikė.

Tuo metu apie artimą draugystę šiaulietei čiulbėjęs širvintiškis pareiškė, kad nė neketino sukčiauti – esą pats tapo sukčių auka. Vyras teigė, kad dar būdamas laisvėje susipažino su vaikinu, vardu Olegas, tačiau nei jo pavardės, nei kontaktinių duomenų negalėjo nurodyti.

„2013-ųjų sausį jis mane susirado – paskambino telefonu, – sakė T. Rulinskas. – Iš pradžių tiesiog bendravome, jis nieko neprašė, o po poros mėnesių pasiūlė užsidirbti pinigų. Jis man nesakė, ką reikės daryti, tik užsiminė, kad reikės patikimo žmogaus sąskaitos. Sutikau, nes man buvo reikalingi pinigai – už tai jis man į sąskaitą žadėjo pervesti tūkstantį litų“.

T. Rulinskas teigė, kad Olegui nutarė duoti savo draugės sąskaitą, kuriai vėliau ir buvo pervesti pinigai. Kalinys teigė, kad iš to nieko neuždirbo, nes „Jolanta buvo pagauta“.

Tokia kalinio versija teismas nepatikėjo – nukentėjusiajai FNTT pareigūnu prisistatęs vyras skambino iš Marijampolės pataisos namų.