Prognozavo Ukrainos žlugimą, esą dėl to kalta – JAV

Kauno kalėjime penkerių metų ir penkių mėnesių laisvės atėmimo bausmę atliekantis A. Paleckis dar vieną baudžiamąją bylą „užsidirbo“ 2022 metų rugsėjo 30 dieną duodamas interviu nevienareikšmiškai vertinamo tinklapio atstovams.

Kalbėdamas apie karinę Rusijos agresiją patiriančią Ukrainą, A. Paleckis minėjo, jog matome „kraštutinį Jungtinių Amerikos valstijų (JAV) išnaudojimo atvejį“. Esą Ukraina yra išsunkta it citrina ir tuojau pat bus pastumta į šalį kaip nereikalinga, atlikusi savo vaidmenį.

„Kad Lietuvai taip neatsitiktų, kaip Ukrainai atsitiko, kuri kraujuoja ir, ko gero, dar ilgai kraujuos, išnyks iš pasaulio žemėlapio, bent jau jos dalis. Kad Lietuvai taip neatsitiktų, reikia daryti išvadas, turėti suverenią savo politiką ir mokintis iš klaidų.

Deja, mūsiškiai padarė viską, kad vykdytų užsienio nurodymus, kad Ukraina būtų arti savo egzistencijos pabaigos. Matyt, toks likimas gali būti ruošiamas ir mums“, – interviu metu svarstė už šnipinėjimą Rusijai kalėti nuteistas A. Paleckis.

L. Kasčiūną kaltino siekiais įteisinti represijų mechanizmą

JAV jis kaltino beribiu cinizmu ir prognozavo, kad mažos valstybėles bus naudojamos tam, kad padėtų Vašingtonui spręsti galios žaidimus su Rusija bei Kinija.

Šiame kontekste A. Paleckis perėjo prie Lietuvos vidaus politikos ir užsipuolė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką, konservatorių Lauryną Kasčiūną.

„Kartais norisi pavadintą tą komitetą „nacistinio saugumo ir gynybos komitetu, kadangi pats L. Kasčiūnas kažkada buvo nacistinės partijos narys“, – iš Kauno kalėjimo telefonu duodamas interviu sakė A. Paleckis.

 Laurynas Kasčiūnas, Oleg Jerofejev, Daiva Žeimytė-Bilienė

Kalinys taip pat konservatorių kaltino tariamais siekiais keisti įstatymus, leisiančius pradėti represijas prieš kitaip mąstančius žmones.

„Jis tiesiog nori užčiaupti burną tokioms žiniasklaidos priemonėms, kaip ekspertai.eu, PressJazz Tv, visai mūsų bendruomenei. Ir, prisidengiant tuo, jog neva,.. Kaip žinote, jis dabar nori pakeisti Baudžiamąjį kodeksą, kad visi tie, kurie kalbėtų prieš nacionalinį saugumą, būtų sodinami į kalėjimus. O nacionalinio saugumo sampratą, aišku, formuluos pats ponas L. Kasčiūnas“, – kalbėjo A. Paleckis bei tikino, kad dabartinė Lietuvos valdžia esą jau „išsėmė paskutinius pasitikėjimo resursus“ ir tokiomis priemonėmis ketina susidoroti su opozicija.

L. Kasčiūnas dalyvavo nacionaldemokratų partijos veikloje, buvo M. Murzos pavaduotoju

Pradėjus ikiteisminį tyrimą konstatuota, jog A. Paleckis, atlikdamas laisvės atėmimo bausmę Kauno kalėjime, per visuomenės informavimo priemonę telefoninio pokalbio metu, įtariama, šmeižė Lietuvos respublikos Seimo narį, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininką L. Kasčiūną, tyčia, turėdamas tikslą jį paniekinti ir pažeminti, viešai apie jį išsakė melagingus, tikrovės neatitinkančius bei žeminančius teiginius.

Mindaugas Murza

Visgi, L. Kasčiūnas iš tiesų 2000 – 2002 metais priklausė neonacistu vadinto Mindaugo Murzos (vėliau pavardę pasikeitusiu į Gervaldo – red.) vadovautai Nacionaldemokratų partijai, buvo partijos pirmininko pavaduotoju, dalyvavo prieš Lietuvos narystę Europos Sąjungoje (ES) nukreiptame judėjime. Pats L. Kasčiūnas šį savo politinės biografijos tarpsnį viešoje erdvėje yra pavadinęs klaida, ją teisino jaunatvišku entuziazmu.

Pats politikas priklausymo odiozinei M. Murzos vadovautai partijai neslepia, šis faktas minimas oficialioje parlamentaro biografijoje.

A. Paleckis užsipuolė ir partizanus, įžvelgė JAV kėslus

Vilniaus apylinkės prokuratūros pranešime teigiama, jog ikiteisminio tyrimo metu buvo surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių pagrįstai teigti, kad 2022 m. spalio mėn. A. Paleckis viešai pritarė tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino.

„Per tą pačią viename socialiniame tinkle transliuojamą visuomenės informavimo priemonę, iš laisvės atėmimo vietos telefoninio pokalbio metu pasisakydamas apie Lietuvos pokario ginkluotą rezistenciją, jis pateikė Lietuvos pokario ginkluotą rezistenciją kaip JAV padarytą žalą Lietuvai, įtariama, menkino pokario ginkluotos rezidencijos dalyvius, priskirdamas jiems tik neigiamus kovos motyvus ir nutylėdamas rezistencinės kovos tikslą ginti Lietuvos laisvę.

Algirdas Paleckis prie senelio kapo

Tokiu savo užgauliu ir viešu pasisakymu kaltinamasis neigė ir šiurkščiai menkino SSRS atsakomybę už vykdyto genocido metu žmonių žūtis pokario ginkluotos rezistencijos Lietuvoje metu, perkeliant atsakomybę JAV ir nutylint SSRS vaidmenį ir menkino pokario ginkluotos rezistencijos Lietuvoje dalyvius“, – nurodė prokuratūra.

Teigiama, jog pats A. Paleckis savo kaltės nepripažįsta, o jo atsakomybę sunkina tai, kad nusikalstamą veiką jis padarė būdamas teistas už tyčinį nusikaltimą neišnykus teistumui, t. y. būdamas recidyvistu.

Baudžiamajame kodekse griežčiausia už žmogaus šmeižimą numatyta bausmė – laisvės atėmimas iki vienerių metų. Tas, kas viešai pritarė tarptautiniams nusikaltimams, SSRS ar nacistinės Vokietijos nusikaltimams, juos neigė ar šiurkščiai menkino, griežčiausiai baudžiamas laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)