Seimo Sveikatos reikalų komiteto narys Linas Slušnys „Žinių radijo“ laidoje „Dienos klausimas“ pastebėjo, kad gyventojų elgsena jau pasikeitė, nes paskutinėmis dienomis besiskiepijančių skaičius šoktelėjo kartais.

Kartu jis pabrėžė, kad jokių ribojimų nebus žmonėms, kurie yra pasiskiepiję.

„Jeigu paimtume skaičius, tai virš 50 proc. yra pasiskiepijusių, 20 proc. – persirgusių, tai mes turime tik vieną trečdalį (ar ne mažiau) suaugusių, kurie yra nepasiskiepiję. Reiškia, tik vienam trečdaliui žmonių nebus galimybės kažkur judėti“, – sakė L. Slušnys.

Pasak jo, tokiais sprendimais siekiama užkirsti kelią tam, kad būtų sutrikdyta sveikatos sistema.

„Nes užguldžius kovidiniais ligoniais, mes ne tik užguldome reanimacijas, mes nebeteikiame kitų paslaugų“, – vardijo L. Slušnys.

Parlamentaras gynė ir sprendimą nebeleisti testuotis Galimybių pasui už mokesčių mokėtojų pinigus. Jo nuomone, tai yra prabanga.

„Šitas mūsų veiksmas sako,kad mes atsisakome prabangos testuoti, nes turime veiksmingesnių ir daug geriau veikiančių ilgalaikių priemonių – būtent vakcinas. (…) Jeigu žmogus yra užsispyręs, ir tiki kažkokiomis pripasakotomis teorijomis, tai yra jo valia, bet už prabangą turi susimokėti“, – dėstė L. Slušnys.

Teigia, kad siūlymai nekonstituciški

Nacionalinio susivienijimo vicepirmininkas Vytautas Sinica kritiškai vertina teisių nepasiskiepijusiems apribojimą. Nors jis pripažino, kad ir pats asmeniškai jis yra skiepijimo šalininkas.

„Versti tokiomis priemonėmis, kokias dabar siūlo Vyriausybė, likusius nepasiskiepijusius žmones tą padaryti, yra visiškai nepriimtina, todėl, kad nekonstituciška“, – aiškino V. Sinica.

Pasak jo, klausimas dėl sveikatos apsaugos šiuo požiūriu yra ypač jautrus.

„Nes Konstitucijoje teisė į sveikatos apsaugą yra absoliuti, ir pareiga ją užtikrinti yra valstybei, o ne asmeniui. Tai yra ji negali priklausyti nuo to, kiek sveikai mes gyvename, ir kokius pasirinkimus darome“, – sakė V. Sinica.

Sprendimas turi privalumų ir trūkumų

„Luminor“ banko vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas dėstė, kad Vyriausybės sprendimai turi privalumų ir trūkumų.

„Trūkumas yra papildomi kaštai ir galimas šešėlio didėjimas, ir tam tikras nepasitikėjimo augimas. Jeigu bus žiūrima į tas priemones rimtai, tai reikš, kad žmonės visą laiką turės vaikščioti su asmens dokumentu, ir plius – dar su Galimybių pasu“, – sakė Ž. Mauricas.

Pasak ekonomistu, šios sistemos privalumas būtų, jeigu tai padidins besivakcinuojančių skaičių, ir tokiu būdu būtų sumažintos apkrovos sveikatos apsaugos sistemai.

„Dabartiniais duomenimis vakcina dešimt kartų sumažina hospitalizacijos riziką. Tai yra nemažas dydis“, – teigė Ž. Mauricas.

Veiklos be Galimybių paso būtų stipriai apribotos

Vyriausybė duoda daugiau nei mėnesį pasiskiepyti nuo koronaviruso, o nuo rugsėjo 13 dienos galimybių paso neturintiems žmonėms veiklos būtų smarkiai ribojamos, rašė BNS.

„Kontaktinės paslaugos galėtų būti teikiamos ir pramogos organizuojamos tik asmenims, kurie atitinka galimybių paso kriterijus“, – per Vyriausybės pasitarimą trečiadienį siūlymus pristatė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Ministrų kabinetas per pasitarimą protokoliniu sprendimu siūlymams pritarė iš esmės, o priimti nutarimą planuojama artimiausiu metu. Premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad kitas Vyriausybės posėdis „tikėtina, bus pirmadienį“.

Nutarimo projekte nustatyta, kad nepasiskiepiję ar koronavirusu nepersirgę žmonės be neigiamo PGR testo galėtų apsipirkti tik nedidelėse parduotuvėse, jiems užsivertų didieji prekybos centrai, grožio salonai, viešojo maitinimo įstaigos, pramogų vietos, renginiai.
Taip pat būtų nustatyta, kad imuniteto neturintys ir testo neatlikę žmonės negalės naudotis tiek miesto, tiek tarpmiestiniu viešuoju transportu.

A. Dulkys pažymėjo, kad dar vienas svarbus pakeitimas – norint gauti galimybių pasą nebetiktų antigeno tyrimas, taip pat norint jį gauti būtų panaikintas nemokamas testavimas, nebent žmogus negali skiepytis dėl medicininių priežasčių.

Plačiau apie sprendimus galima skaityti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1640)