Kaip teigiama prokuratūros pranešime spaudai, Šilutės rajono savivaldybės tarybos nariai S. Kazlauskas ir A. Gečas gaudavo su tarybos nario pareigomis susijusių išlaidų kompensavimą iš savivaldybės biudžeto. Remiantis gautais dokumentais, jie teikė savo išlaidų, susijusių su jų, kaip tarybos narių veikla, kuro įsigijimo dokumentus. Iš pateiktų dokumentų matyti, kad tam tikrais laikotarpiais degalai buvo perkami per dieną kelis kartus, tarp kai kurių pylimų trumpas laiko tarpas bei pilti dideli degalų kiekiai.

„S. Kazlauskas ir A. Gečas turėjo teisinį pagrindą gauti kompensaciją už patirtas išlaidas vykdant tarybos nario funkcijas, tačiau realiai gavo kelis kartus daugiau, negu turėjo išlaidų. Tyrimo metu nustatyti šie bei kiti duomenys leidžia daryti pagrįstą išvadą, kad remdamasi tokiais dokumentais Šilutės rajono savivaldybė minėtas kompensacijas S. Kazlauskui ir A. Gečui išmokėjo nepagrįstai, todėl prokuratūra siekia nepagrįstai išmokėtą sumą grąžinti į savivaldybės biudžetą“, – teigiama prokuratūros pranešime.

Įtarimai Pagėgių savivaldybės tarybos nariui

Prokuratūra taip pat pranešė, kad šią savaitę Pagėgių savivaldybės tarybos nariui R. Špečkauskui, išanalizavus jam skitų kanceliarinių lėšų panaudojimo aplinkybes, pareikšti įtarimai dėl galimai padarytų nusikalstamų veikų.

Turimais duomenimis, R. Špečkauskas, eidamas Pagėgių savivaldybės tarybos nario pareigas, galimai piktnaudžiaudamas tarnyba ir siekdamas asmeninės naudos, žinodamas, kad savo kaip tarybos nario išlaidų jis nepatyrė, pateikė apmokėti kvitus už įsigytą dyzeliną, skirtą žemės ūkiui ir šildymui. Dėl to galimai tokiu būdu Pagėgių savivaldybė patyrė daugiau nei 22 000 eurų žalą.

Anot teisėsaugos, taip pat, įtariama, kad R. Špečkauskas, veikdamas aplaidžiai, neorganizavo buhalterinės apskaitos tvarkymo ir apskaitos dokumentų išsaugojimo, dėl ko laikotarpiu nuo 2022 m. gegužės iki 2022 m. gruodžio mėnesio negalima iš dalies nustatyti R. Špečkausko veiklos, turto, įsipareigojimų dydžio ir struktūros. Jam įtarimai pareikšti dėl galimai aplaidaus finansinės apskaitos tvarkymo ir organizavimo bei piktnaudžiavimo.

Savivaldybių lėšų panaudojimo tyrimuose viešojo intereso gynimo prokurorai vertina, ar pinigų sumos tarybos nariui yra išmokėtos teisėtai, o nustatę teisės aktų pažeidimus – kreipiasi su ieškiniu į teismą dėl konkrečių sumų grąžinimo į biudžetą civilinio proceso tvarka. Generalinės prokuratūros, Vilniaus, Klaipėdos ir Šiaulių apygardų prokuratūrų Viešojo intereso gynimo skyriaus prokurorai apylinkių teismams jau pateikė 8 civilinius ieškinius per 118 tūkst. eurų sumai.

ELTA primena, kad praėjusį pavasarį visuomenininkui Andriui Tapinui inicijavus savivaldos politikų lėšų įsisavinimo tyrimą „Skaidrinam“ ir dėl to kilus skandalui dėl galimo politikų piktnaudžiavimo kanceliarinėmis lėšomis, į teisėsaugos akiratį pakliuvo eilė savivaldybių.

Vadovaujant apygardų prokuratūrų prokurorams šiuo metu Specialiųjų tyrimų tarnyba atlieka ikiteisminius tyrimus dėl 24 savivaldybių tarybos narių išmokų: Vilniaus, Šiaulių, Panevėžio miestų bei Alytaus, Utenos, Ukmergės, Kretingos, Ignalinos, Mažeikių, Šilutės, Jonavos, Lazdijų, Pasvalio, Prienų, Telšių, Radviliškio, Joniškio, Tauragės, Zarasų rajonų ir Birštono, Marijampolės, Neringos, Pagėgių, Druskininkų savivaldybėse.

Šie tyrimai atliekami siekiant patikslinti ir įvertinti, ar nebuvo piktnaudžiaujama tarybos nariams naudojant išmokas su jų, kaip tarybos narių, veikla susijusioms išlaidoms apmokėti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją