Premjerių pasirašytoje deklaracijoje pažymima, kad itin svarbu užkardyti ribojamųjų priemonių spragas, siekiant ne tik sustiprinti taikomų sankcijų poveikį, bet ir užtikrinti veiksmingą jų taikymą.

Šalys įsipareigojo užtikrinti vienodą muitinių patikrą ir dalinimąsi informacija – atitinkamos Baltijos šalių institucijos regioninį metodą pritaikys ne vėliau kaip 2024 m. sausio 31 d.

Įsipareigojama, jog šalių muitinės sutars laikytis bendrų tyrimų metodų nustačius nepagrįstus prekių judėjimo kelius, reikalaudamos papildomų dokumentų dėl tranzito ar galutinio prekių panaudojimo, papildomų gamintojų ir eksportuotojų deklaracijų siekiant sumažinti riziką, kad bus apeitos sankcijos.

Šalys taip pat sutarė paraginti kitas pasienio šalis laikytis vienodo regioninio požiūrio taikant sankcijas.

Deklaracijoje pabrėžiama, kad Baltijos valstybėms itin svarbu veikti išvien, norint užtikrinti griežtą ir vienodą sankcijų taikymą. Lietuva, Latvija ir Estija, palaikydamos vienodą sankcijų taikymą ES lygiu, sutaria, kad, atsižvelgiant į unikalią Baltijos šalių geografinę situaciją, reikalinga nedelsiant pritaikyti regioninį požiūrį įgyvendinant sankcijas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją