„Siekiant išvengti sankcijų apėjimų, bendradarbiaujama su kitomis Europos Sąjungos šalimis. Teikiami konkretūs siūlymai įtraukti priemones, kuriomis siekiama pašalinti spragas sudarančias galimybės išvengti sankcijų. Pavyzdžiui, į dešimtą paketą buvo įtrauktas siūlymas užkardyti dvejopos paskirties sankcionuotų prekių importą ir eksportą.

Griežtesnės priemonės yra svarstomos vienuoliktajame komitete. Tai šiandien ambasadoriai Briuselyje galbūt jau sutars, nes tikrai jau netoli esame ir tikrai to labai reikia“, – trečiadienį Seimo Ekonomikos komiteto posėdžio metu teigė J. Neliupšienė.

Viceministrė taip pat paminėjo, kad siekiant mažinti sankcijų apėjimą ir panaikinti „skyles“, kurios leidžia apeiti šias sankcijas, reikia stengtis ir toliau priimti sprendimus, kurie galiotų visoje Europos Sąjungoje arba bent jau 5 valstybių – Baltijos šalių, Lenkijos ir Čekijos regione.

„Žinoma, mos norėtume uždrausti visą tranzitą per Rusijos ir Baltarusijos teritoriją, tiek aukštųjų technologijų, tiek apskritai visko, kas gali atsidurti karo lauke ir būti panaudota. Tai jeigu Baltijos šalių, Lenkijos ir Čekijos kas nors paklausytų, mes neturėtume šios problemos. Bet problema yra ta, kad kai priimamos sankcijos, taip pat yra priimamos ir išimtys. Ir jos interpretuojamos skirtingai, per skirtingas valstybes ir atsiranda skylių, kurias paskui reikia kaišioti“, – komentavo ji.

„Reikia ir toliau dirbti, siekti, kad būtų europinės priemonės, kurios skirtos sankcijų apėjimų mažinimui. Jeigu tai nepavyksta, siekti regioninių sprendimo, vienodo sankcijų taikymo. Trečias variantas yra pasinaudoti visus įmanomus institucinius resursus užkirsti sankcijų apėjimui ir užkirsti kelius keistų srautų suvaldymui“, – sakė ji.

ELTA primena, kad nuo Rusijos invazijos į Ukrainą ES jau priėmė dešimt sankcijų Rusijai paketų, kurie numato daugybę prekybos ribojimų ir kitų priemonių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją