Iki šiol neteistas Audrius B. policijos pareigūnų dėmesio sulaukė po dabar jau darbo Energetikos ministerijoje netekusios skandalingosios R. Cytacko parašyto pareiškimo – moteris prašė išaiškinti ir nubausti interneto komentatorius, įžeidusius ne tik ją asmeniškai, bet ir visus lenkus.

R. Cytackai užkliuvo komentarai prie vieno dienraščio internete publikuotų straipsnių – juose buvo rašoma, kad vieną dieną netikėtai nuo viceministrės namo dingo lentelė su lietuviškos gatvės pavadinimu, o kitame buvo teigiama, jog per valstybinę šventę (vasario 16-ąją) ji ant savo namo neiškabino Lietuvos trispalvės.

Šiuos straipsnius perskaitęs Audrius B. nutarė netylėti – prisjungęs prie draugo, kuris tuo metu buvo išvykęs į Vokietiją, kompiuterio, vyras parašė du komentarus.

„Rycka“ pasivadinęs vyras rašė: „Kas čia per bajeriai, jie kalbėt nemoka lietuviškai“. Ekspertai nustatė, kad tokiu komentaru Audrius B. viešai niekino, kurstė diskriminuoti žmonių grupę dėl lenkų tautybės.

Kitame komentare Audrius B. įžeidė R. Cytacką, raginęs su ja atlikti įvairius vulgarius veiksmus, esą tada „iškils ta trispalvė iškart“.

Baudžiamojon atsakomybėn patrauktas alytiškis net nebandė neigti jam pateiktų kaltinimų, tačiau savo komentarus bandė pateisinti – esą jam nepatiko, kad „aukštas pareigas einanti valdininkė nesilaiko visiems Lietuvos Respublikos piliečiams galiojančių įstatymų“.

„Norėjau išreikšti savo nuomonę, kad Lietuvoje turi būti kalbama ir rašoma lietuvių kalba“, – sakė jis.

Paklaustas, kodėl ragino su viceministre atlikti vulgarius veiksmus, Audrius B. aiškino, kad per Valstybės atkūrimo dieną visi lietuviai privalo iškelti trispalvę.

„Tikrai neturėjau tikslo asmeniškai įžeisti R. Cytacką, tik išsakiau savo nuomonę apie lietuvybę ir tautiškumą – atsiprašau visų lenkų tautybės žmonių ir asmeniškai R. Cytackos dėl savo komentarų, man labai gaila dėl šio poelgio“, – ikiteisminio tyrimo metu kalbėjo vyras.

Tuo metu nukentėjusiąja pripažinta R. Cytacka apklausoje aiškino, kad Audriaus B. komentarai ją įžeidė.

„Jie buvo viešoje erdvėje, laisvai prieinami kiekvienam žmogui, o juo labiau buvo paminėta mano pavardė – tokie komentarai pažemino mano orumą ir visus lenkų tautybės atstovus, gyvenančius Lietuvoje“, – teigė R. Cytacka.

Baudžiamąją bylą išnagrinėjęs teismas nutarė Audrių B. pripažinti kaltu ir jam skyrė 18 MGL dydžio (2 340 Lt) baudą. Ją nuteistajam leista sumokėti per tris mėnesius.

DELFI informuoja, kad už viešojoje erdvėje parašytus komentarus atsako jų autoriai – DELFI ragina skaitytojus komentuoti prisiregistravus, o ne pasislėpus po anonimiškumo skraiste.

Už skaitytojų komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako jų autoriai, kurie už šmeižikiškus, viešųjų ar privačių asmenų garbę ir orumą įžeidžiančius, tautinę ar kitokią neapykantą skatinančius teiginius gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Baudžiamojo kodekso 170 straipsnis numato, kad tas, kas viešais pareiškimais žodžiu, raštu ar panaudodamas visuomenės informavimo priemonę tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Tas, kas viešai kurstė smurtauti, fiziškai susidoroti su žmonių grupe ar jai priklausančiu asmeniu dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų arba finansavo ar kitaip materialiai rėmė tokią veiklą, gali būti baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Gresia atsakomybė ir už įžeidinėjimus, ir už šmeižtą

Valstybė gina ir saugo asmens lygiateisiškumą bei sąžinės laisvę. Tokios bylos nėra privataus kaltinimo, todėl dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo į pareigūnus gali kreiptis ne tik tas asmuo, apie kurį yra komentaras, bet ir kiti asmenys. Be to, gresia baudžiamoji atsakomybė ir už šmeižtą ar įžeidimą.

Apie netinkamus komentarus DELFI skaitytojai raginami informuoti redakciją.