Trečiadienį vykusiame posėdyje pasiūlymų turėjo tik du parlamentarai - „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys ir socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė. Pirmasis norėjo iš reglamento išbraukti nuostatas, kad apklausiant pakviestus svečius atsakymai turi tilpti į dešimties minučių rėmus, o socialdemokratė siekė, kad komisijos nariai būtų įpareigoti nevertinti komisijos darbo.

P. Gylio pasiūlymui buvo pritarta – atsakymai į klausimus neprivalės tilpti į dešimties minučių ribas, tačiau komisija paprasta balsų dauguma galės nutraukti kalbėtoją, jeigu jis šnekės nepagrįstai ilgai.

M.A. Pavilionienės pasiūlymui dėl papildomo komisijos narių įpareigojimo neišsakyti savo nuomonės apie komisijos darbą pritarta nebuvo.

Komisijos nariai taip pat nutarė kreiptis į Seimą, prašydami leidimo rengti uždarus posėdžius, tačiau neviešus svarstymus žada rengti tik esant reikalui.

Liberalė Dalia Kuodytė ir socialdemokratė M.A. Pavilionienė uždarų posėdžių prašė dėl komisijos darbo ramybės, tuo tarpu konservatorius Antanas Matulas pasiūlė neviešai posėdžiauti tik tais atvejais, kai bus pateikiama informacija, susijusi su ikiteisminio tyrimo medžiaga.

Jis laikėsi nuomonės, kad komisija turės išsireikalauti vaizdo medžiagą iš 2012 m. gegužės 17 d. policijos operacijos, kai N. Venckienės dukterėčia, remiantis teismo sprendimu, buvo perduota mamai Laimutei Stankūnaitei.

Kitas posėdis numatomas kovo 13 d., į jį bus kviečiamas generalinis prokuroras Darius Valys, politikai prašys jo atsivesti bylą kuruojantį prokurorą.

Kaip posėdyje pranešė komisijos pirmininkas socialdemokratas Vytautas Saulis, į komisiją jau kreipėsi signataras Povilas Varanauskas, kuris pasisiūlė liudyti komisijai. Signataras buvo tarp budėjusiųjų Garliavoje, šalia N. Venckienės namų.

Tačiau komisija nutarė „priimti domėn“ tokius raštus, bet kol kas kviesti panašių liudytojų neplanuojama.

DELFI primena, kad sausio 15 d. generalinis prokuroras D. Valys kreipėsi į parlamentarus, prašydamas sutikimo leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn Seimo narę, „Drąsos kelio“ frakcijos lyderę N. Venckienę, ją suimti ir kitaip suvaržyti jos laisvę.

Pasak generalini prokuroro, ikiteisminių tyrimų metu surinkti duomenys leidžia manyti, kad N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. Panevėžio miesto apylinkės teismo patalpose viešai užgauliai pažemino teisingumą vykdantį teismą.

„Čia ne pabaiga, aš netylėsiu ir tuo niekas nesibaigs. Jūs pamatysit, praeis dveji, penkeri metai - ir viskas išlįs. Tegu jie negalvoja, kad jie dabar užgesino viską, būdami korumpuoti, kyšininkai, ir iškrypėlių klaną gindami, čia taip nebus“, - tai žodžiai, kuriais N. Venckienė 2010 m. lapkričio 17 d. apibūdino Panevėžio miesto apylinkės teismą, nutraukusį baudžiamąją bylą prieš vienintelį pedofilijos bylos įtariamąjį Andrių Ūsą.

N. Venckienė taip pat įtariama nevykdžiusi Kėdainių rajono apylinkės teismo 2011 m. gruodžio 16 d. sprendimo, kuriuo buvo įpareigota skubiai perduoti globojamą mergaitę mamai L. Stankūnaitei.

Seimo nare tapusi buvusi teisėjai pateikiami įtarimai ir dėl trukdymo antstolei. Pasak D. Valio, N. Venckienė taip pat įtariama 2012 metų gegužės 17 d. piktnaudžiavusi vaiko atstovo teisėmis, psichiškai gniuždžiusi L. Stankūnaitės dukrą, panaudojusi fizinį smurtą prieš L. Stankūnaitę ir prieš policijos pareigūną.

Primenama, kad N. Venckienės teisinį imunitetą buvo panaikinusi Vyriausioji rinkimų komisija, kai „Drąsos kelio" lyderė buvo kandidatė į Seimo narius. Imunitetą N. Venckienei buvo panaikinęs ir praeitos kadencijos Seimas, nes būdama teisėja N. Venckienė taip pat turėjo teisinę neliečiamybę.

Kaip žinoma, Kėdainių rajono apylinkės teismas 2011 m. metų gruodžio 16-ąją nusprendė N. Venckienės mirusio brolio Drąsiaus Kedžio ir jo sugyventinės L. Stankūnaitės dukrą, kurią globojo N. Venckienė, perduoti motinai.

Sprendimas, pasitelkus dideles policijos pajėgas, įvykdytas pernai gegužės 17-ąją.

Laikinąją tyrimo komisiją sudaro konservatoriai Kęstutis Masiulis, Antanas Matulas, Liutauras Kazlavickas, „darbiečiai“ Vilija Filipovičienė, Ričardas Sargūnas, Mečislovas Zasčiurinskas, liberalė Dalia Kuodytė, lenkų atstovė Vanda Kravčionok, „Drąsos kelio“ atstovas Povilas Gylys, socialdemokratai Vytautą Saulis, Albinas Mitrulevičius, Aušrinė Marija Pavilionienė, „tvarkietis“ Petras Gražulis.