Tai numatančias Atmintinų dienų įstatymo pataisas trečiadienį svarstęs komitetas nutarė kol kas atidėti šio klausimo svarstymą.

„Klausimas čia toks, ar ne per daug turėsime valstybei skirtų datų? Mes turime Vasario 16-ąją, Kovo 11-ąją, liepos 6 d., Konstitucijos dieną. Kyla klausimas, iki kiek mes leisimės į visų dalykų minėjimą. Čia reikėtų su istorikais pasitarti, ar čia tikrai tokia kertinė data mūsų istorijai”,– komiteto posėdyje sakė jo pirmininkas Artūras Žukauskas, pasiūlęs paskirti išvadų rengėjus ir klausimą atidėti.

Šių metų liepos 4 d. Seimas po pateikimo pritarė Seimo Ateities komiteto pirmininko Raimundo Lopatos pateiktam Atmintinų dienų įstatymo pakeitimo projektui, siūlančiam į atmintinų dienų sąrašą įrašyti Respublikos dieną, primena ELTA.

Pasak R. Lopatos, nauja atmintina diena siekiama pabrėžti Lietuvos valdymo formos – respublikos ‒ tradiciją ir reikšmę.

Parlamentaras primena, kad pirmajame Steigiamojo Seimo posėdyje – 1920 m. gegužės 15 d. ‒ buvo priimta rezoliucija, numatanti, kad Steigiamas Seimas „<...> proklamuoja esant atstatytą Nepriklausomą Lietuvos Valstybę, kaipo demokratinę respubliką“. Ši nuostata buvo pakartota visose vėlesnėse nepriklausomos Lietuvos konstitucijose. Tai savo pamatiniuose dokumentuose 1949 m. skelbė ir Lietuvos partizanai.

„Ši konstitucinė tradicija buvo patvirtinta 1991 m. vasario 9 d. vykusio plebiscito metu – už jos išsaugojimą pasisakė 76 proc. Lietuvos gyventojų ‒ bei įtvirtinta 1992 m. spalio 25 d. priimtos Lietuvos Respublikos Konstitucijos 1 straipsnyje, kuris numato, kad Lietuvos valstybė yra nepriklausoma demokratinė respublika.

Lietuvai gegužės 15 d. yra svarbi ne tik todėl, kad šią dieną į pirmąjį posėdį susirinko pirmoji moderniųjų laikų Tautos atstovybė, bet ir dėl to, kad šią dieną Steigiamas Seimas apsisprendė dėl Lietuvos valstybei ir Tautai itin reikšmingo klausimo, t. y. klausimo, kokia bus Lietuva. „Vienu balsu“ buvo pasirinkta respublikos kryptis“,- sako projekto iniciatorius ir rengėjas Seimo narys Raimundas Lopata.

Jeigu Seimas pritartų, gegužės 15-oji būtų ne tik atmintina Steigiamojo Seimo susirinkimo diena, Tarptautinė šeimos diena, bet ir Respublikos diena.