Trečiadienį priimtame protokoliniame komiteto nutarime klausiama, ar M.Marcinkevičius neįsivėlė į interesų konfliktą, mat Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) pavaldi yra Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, kuri inspektuoja ir nustato pažeidimus ministro Raimondo Šukio patarėjo vadovaujamame Vilniaus psichikos sveikatos centre.

M.Marcinkevičius pusę etato dirba SAM, pusę - minėtame centre.

"Kyla klausimas, ar atsižvelgiant į klinikinių tyrimų gausą, M.Marcinkevičius negalėjo pasinaudoti užimama padėtimi, siekiant kuo daugiau klinikinių tyrimų nukreipti į savo vadovaujamą įstaigą", - rašoma parlamento komiteto nutarime.

Ministras R.Šukys po tokio sprendimo pareiškė, kad jį "stebina kai kurių konservatorių nenuoseklumas ir dvigubų standartų taikymas" .

Komiteto narė "darbietė" Dangutė Mikutienė informavo iš Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos gavusi duomenų, jog Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centrui iš viso išduota 17 leidimų atlikti vaistinių preparatų klinikinius tyrimus. Iš jų 12 leidimų išduota nuo 2006 metų.

Anot parlamentarės, tai didžiulis tyrimų skaičius, nė viena gydymo įstaiga Lietuvoje tiek klinikinių tyrimų neatlieka.

"M.Marcinkevičius ministerijoje kuruoja farmacijos klausimus. Jis ateina į visus klausimus, kurie susiję su farmacija. (...) Patarėjas, turėdamas informacijos, galimai nukreipė srautą į savo įstaigą. Visi pakraupę, tokių skaičių nebūna", - per komiteto posėdį kalbėjo D.Mikutienė.

Sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė atkreipė dėmesį, kad SAM farmacijos sritį kuruoja viceministrė Janina Kumpienė, tačiau Sveikatos reikalų komiteto nariai tvirtino patys ne kartą matę ir girdėję, kaip būtent patarėjas M.Marcinkevičius jiems pristatinėjo su vaistais susijusius klausimus.

Pats sveikatos apsaugos ministro patarėjas žiniasklaidai yra sakęs nesąs atsakingas už jo vadovaujamame centre atliekamus klinikinius tyrimus. Psichikos sveikatos centras jiems tik suteikia bazę, o tyrimus kontroliuoja Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba.

Liberalų ir centro sąjungos atstovas ministras R.Šukys pranešime spaudai apkaltino konservatorius ir "darbiečius" sąmoningai eskaluojant šią problemą bet ignoruojant situaciją kitose ministerijose, kurias kontroliuoja konservatoriai.

"Minėtas konservatorių ir darbiečių Seimo narių aljansas komitete sąmoningai eskaluoja problemą ir daro kryptingas prielaidas apie pareigūną, kuriam net nėra pareikšti įtarimai. Beje, tuo pat metu konservatoriai nemato reikalo kaip nors reaguoti dėl, pavyzdžiui, konservatoriaus žemės ūkio viceministro, kuris oficialiai yra įtariamasis net dviejuose ikiteisminiuose tyrimuose, bei nereikalauja nušalinti konservatoriui ūkio ministrui pavaldaus Ūkio ministerijos kanclerio, kuris yra jau net ne įtariamasis, o teisiamasis", - pareiškė ministras R.Šukys.

Ministerija tvirtina, kad puse etato ministro patarėju dirbantis M.Marcinkevičius negalėjo daryti įtakos Valstybinei vaistų kontrolės tarnybai, nes SAM farmacijos sritį kuruoja viceministrė, o pagal įstatymą ministro patarėjas nevykdo viešojo administravimo funkcijų - savarankiškai negali duoti raštiškų ar žodinių pavedimų Sveikatos apsaugos ministerijai pavaldžių institucijų darbuotojams ir vadovams.

Minėtame centre atliekami tyrimai atsidūrė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) akiratyje. Praėjusią savaitę STT Vilniaus valdybos pareigūnai Valstybinėje vaistų kontrolės tarnyboje ir Vilniaus miesto Psichikos sveikatos centre atliko dokumentų poėmius.

Poėmiai padaryti vykdant ikiteisminio tyrimo veiksmus baudžiamojoje byloje dėl galimo dokumentų klastojimo, piktnaudžiavimo, draudžiamų biomedicininių tyrimų su žmogumi.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuojantis Vilniaus apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras Mindaugas Barkauskas sakė, kad tyrimas pradėtas kilus įtarimams, jog Psichikos sveikatos centre galėjo būti atliekami neteisėti biomedicininiai tyrimai su žmogumi.