„Du suaugę asmenys, pirminiais duomenimis, tėvai, savavališkai pagrobė savo tris atžalas – penkerių, septynerių ir devynerių metų vaikus“, – sakė policijos atstovė Reda Zarauskienė.

Policija prašė visuomenės pagalbos – atpažinus vaikus pranešti apie jų buvimo vietą.

„Pareigūnai, vykdydami paiešką, tikrina visą gaunamą informaciją. Stebimos miesto kameros, viešoji erdvė“, – komentavo policijos atstovė.

Nors vaikai vis dar nesurasti, tačiau Kelmės rajone rasta mašina, su kuria vaikai išvežti iš Kauno.

„Minėtas automobilis buvo pastebėtas ir surastas vakar vakare, apie šešioliktą valandą, Kelmės rajone, tačiau nei mažamečiai, nei jų tėvai nėra surasti. Paieška vykdoma tiek Lietuvoje, tiek užsienyje“, – sakė ketvirtojo skyriaus vyriausioji prokurorė Lina Zakarauskaitė.

Mašina surasta netoli Antano Kandroto-Celofano mamos namų. Kadangi iš viešosios erdvės yra žinoma, kad Celofanas ir vaikų tėvai bendrauja, pareigūnai patikrino šiuos namus, tačiau oficialių kratų vykdyta nebuvo.

Neoficialiais duomenimis, nėra žinių, kad tėvai paliko Lietuvos teritoriją.

„Tikriname visas versijas, kadangi neturime duomenų, ar jie galėjo pernakvoti, ar apsistoti toje teritorijoje, kur rastas automobilis, todėl visos versijos yra tikrinamos“, – sakė ketvirtojo skyriaus vyriausioji prokurorė Lina Zakarauskaitė.

Šeima kurį laiką gyveno Vokietijoje. Du jauniausi vaikai gimė Vokietijoje, o vyriausias Lietuvoje. Visi į Lietuvą grįžo pernai, tačiau tarnyboms gavus daugybę skundų dėl šeimos gyvenimo būdo, tarnybos vaikus iš tėvų atėmė.

„Vaikams nelankant mokyklos, nesirūpinant jų sveikatos patikrinimu, nebendradarbiaujant su pedagogais, specialistais, buvo imtasi kraštutinės priemonės – kreiptasi į teismą dėl leidimo paimti vaikus iš tokios nesaugios aplinkos“, – sako Kauno apylinkės teismo pirmininkas Arūnas Purvainis.

Neoficialiais duomenimis, šeima priklauso grupuotei, kuri netiki visuomenei priimtinomis taisyklėmis ir normomis. Tėvas yra atsisakęs Lietuvos pilietybės, skleidžia antivalstybinę ideologiją, nepripažįsta Europos Sąjungos, o vaikų ugdymą laiko dresavimu. Šeima yra atsisakiusi bet kokių asmens dokumentų.

„Visi šeimos nariai – tiek vaikai, tiek tėvai – turėjo asmens tapatybę patvirtinančius dokumentus, tačiau galiojančių dokumentų šiai dienai jie neturi“, – sakė prokurorė Lina Zakarauskaitė.

Teisininkai sako, kad toks tėvų elgesys – nusikaltimas, nes nėra užtikrinama vaikų gerovė.

„Tokiu atveju atsakomybė tenka tėvams, kadangi tėvai šiuo atveju piktnaudžiauja savo pareigomis, jie nevykdo tinkamai įstatymų, nesirūpina vaikais, kad jie pagal visus reikalavimus būtų rengiami gyvenimui“, – sako advokatas Gintaras Černiauskas.

Visas įvykis yra laikomas pagrobimu, nes vaikus paėmus iš šeimos oficialiu jų globėju tapo gerovės centras.

Tačiau tėvai su vaikais matytis galėjo ir tą darydavo dažnai. Esant tokiai globai yra sudarytos sąlygos bendrauti, matytis ir jeigu yra gerų pokyčių, vaikai grįžta į šeimą.

Už vaikų pagrobimą, kai tai daro tėvai, o ne svetimi žmonės, gresia mažesnė atsakomybė, nei jeigu tai padarytų nepažįstami žmonės. Tėvams gresia belangė iki dviejų metų.