„Nelabai suprantu – bet kokioje diplomatinėje tarnyboje draudžiama aktyviai dalyvauti politinėje veikloje. Net jeigu Europos Komisijos atstovo negalima formaliai prilyginti diplomatiniam atstovui, tačiau jis juk privalo bešališkai ir objektyviai atstovauti visus 450 mln. labai įvairius politinius pasirinkimus išpažįstančius ES piliečius, kurie per savo „vyriausybę“ (Europos Komisiją) yra atstovaujami ES šalyje-narėje, šiuo atveju – Lietuvoje.

Nejaugi dabar Europos Komisijos atstovas Lietuvoje naudos visus savo atstovaujamos Komisijos instrumentus vienos politinės jėgos (ir savo asmeniniams) interesams būsimuose Europos Parlamento rinkimuose? Nusprendęs eiti į politiką 2015 m. parašiau pareiškimą išeiti iš Lietuvos diplomatinės tarnybos. Manau, kad ir gerbiamas Marius Vaščega turėtų elgtis garbingai“, – feisbuke ketvirtadienį rašė Ž. Pavilionis.

Kritiškai EK biuro vadovo sprendimą siekti europarlamentaro kėdės įvertino ir kitas konservatorius – Seimo narys Andrius Vyšniauskas.

„Viskas būtų kaip ir neblogai, visi turi teisę dalyvauti rinkimuose. Problema tik tame, kad šiuo metu Lietuvoje suplanuota gausybė mūsų narystės ES 20-mečio renginių, kurių organizatorė yra būtent Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje. Daugelyje tų renginių bus kalbama ne tik apie praeitį, narystę, bet ir apie ES ateities planus“, – rašė parlamentaras.

A. Vyšniauskas suabejojo ir kaip M. Vaščega suderins savo darbą su kandidatavimu rinkimuose.

„Tad kyla klausimas, kaip europinės institucijos vadovas suderins savo viešą veiklą pagal pareigas su kandidatavimu rinkimuose, kai net abiejų procesų tematika yra ta pati. Jis arba jau dabar turėtų eiti atostogų ir atsidėti tik kampanijai arba… sunku sugalvoti alternatyvas.

O ir šiaip, na keistai atrodo, kai tokios svarbios institucijos, kuri turi labai svarbų 20-mečio projektą ir dar svarbesnį komisijos kaitos laiką, nusprendžia dalyvauti rinkimuose ketvirtu numeriu partijos, kuri gaus 1, max 2 mandatus Europos Parlamente, sąraše. Užsikrauti tokią pareigų derinimo naštą ir šiuo svarbiu ES laikotarpiu dirbti tik viena koja yra tiesiog nesolidu“, – pridūrė politikas.

Demokratų atsakas: kai Šimonytė pasitrauks, tada ir kalbėsim

Į tai netrukus sureagavo ir demokratų administracijos vadovas Arnoldas Pikžirnis, atkreipęs dėmesį į taip pat rinkimuose dalyvaujančią premjerę.

„Ne diena, o ašarų pakalnė. Matyt tai geriausias komplimentas Demokratai „Vardan Lietuvos“ komandai EP rinkimuose.

P.S. kai Šimonytė susipakuos ir išeis iš premjerų dalyvaudama rinkimuose, tada ir kalbėsim. Dabar tai tik iliustruoja konservatorių desperaciją ir norą sukontroliuoti net kas iš oponentų gali dalyvauti rinkimuose“, – rašė A. Pikžirnis.

Skvernelis į kritikus kreipėsi Grybauskaitės fraze


Demokratų „Vardan Lietuvos“ pirmininkas Saulius Skvernelis į kritikus kreipėsi Dalios Grybauskaitės fraze.

„Nustokit krūpčiot, – feisbuke rašė jis, ir į gėlė kritikams. – Kai Ingrida panaudojo putino šūkį savo rinkimams, konservatorius Lingė visus ragino nustot krūpčiot ir pasakojo kokie jie drąsūs ir galingi“.

Bet, pasak partijos pirmininko, drąsos užteko tik parai, „kitą dieną visi draugiškai krūptelėjo ir šūkio nebeliko“.

„ Perskaičius šiandienines reakcijas, panašu, kad krūpčiojimas užsitęsė. Valdžios svaigulio užvaldytiems konservatoriams noriu priminti, kad M. Vaščega nėra jūsų politinis statytinis, kuris turėtų paklusti jūsų politiniams įnoriams.

Primenu, kad ir EK Pirmininkė aktyviai dalyvauja rinkimuose, tad būdami tarptautinės politikos avantiūristais, gal ir jai pasiūlysit pasitraukti?“, – rašė S. Skvernelis.

Kritikams jis siūlė geriau palyginti programas.

„Vietoje to, kad krūpčiojat, paskaitykite savo programą ir palyginkite su mūsų komandos parengtu solidžiu pasiūlymu Lietuvai ir Europai. Tik būkit atsargūs – nervinis krūpčiojimas gali pereiti į drebulį“, – rašė S. Skvernelis.

Pakomentavo ir pats Vaščega

Vakarop savo pasirinkimą kandidatuoti pakomentavo ir pats M. Vaščega.

„Esu Europos suteiktų galimybių karjeros žmogus ir 20 metų dirbau Europos Sąjungai. Dirbau visose pagrindinėse ES institucijose: Europos Parlamente, ES Taryboje, Europos Komisijoje. Europą teko pažinti iki nago juodymo.

Manau, yra svarbus pilietiškumas aktyviai dalyvauti ir balsuoti rinkimuose, lygiai taip pat pilietiška yra kandidatuoti. Mano žingsnis kandidatuoti į Europos Parlamentą grįstas nuostata, kaip pagerinti ir pritaikyti Europą lietuviams, kad jų balsas Europoje būtų svarbus, geriausią ES galimybių Lietuvai patirtį paversti tikrove“, – feisbuke rašė jis.

M. Vaščega pasidžiaugė sulaukęs „kiek ir netikėto dėmesio savo kandidatūrai.“

„Esu Europos tarnautojas ir visuomet savo darbinę veiklą vykdau pagal aukščiausius nešališkumo standartus, jų visuomet laikysiuosi ir ateityje. Šiandien yra pirma diena kaip esu kandidatas. Mano teisę kandidatuoti ir jos įgyvendinimą reglamentuoja ES reglamentas dėl Europos tarnautojų nuostatų. Kaip jame reikalaujama, apie kandidatavimą informavau savo vadovybę“, – pridūrė M. Vaščega.

Demokratų sąraše į EP – netikėtos pavardės

Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ paskelbė kandidatų į Europos Parlamentą (EP) sąrašą, kurio penketuke – ne tik Europos Komisijos atstovybės vadovas M. Vaščega, bet ir Visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

Tarp sąrašo lyderių yra ir eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, partijos pirmininkas Saulius Skvernelis, parlamentaras Lukas Savickas.

Sąraše taip pat yra ir Tomas Tomilinas, Linas Kukuraitis, Arnoldas Pikžirnis, Olga Vėbrienė, Fausta Roznytė, Vytautas Bakas, Laima Nagienė, Andrius Stasiukynas, Ramutė Kavaliauskaitė, Sigita Lenauskienė, Rasa Kiūdytė, Mantas Valukonis, Irena Šiaulienė, Lina Pagalienė, Vytautas Lamauskas, Virginija Vingrienė, Rūta Miliūtė.

Anot Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ pirmininko S. Skvernelio, jis nusprendė dalyvauti rinkimuose siekiant paskatinti didesnį rinkėjų aktyvumą.

Saulius Skvernelis

„Mano sprendimą dalyvauti Europos Parlamento rinkimuose lėmė noras paskatinti į rinkimus ateiti ir balsuoti kuo daugiau žmonių“, – pabrėžė S. Skvernelis.

Partija EP rinkimuose dalyvaus su šūkiu „Veikianti Europa. Kasdien ir kiekvienam“.

„Veikianti Europa privalo aprėpti ne tik Europos saugumo klausimus, bet ir kasdienius žmogaus iššūkius“, – ketvirtadienį vykusiame pristatyme sakė Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ sąrašo Europos Parlamento rinkimuose lyderis V. Sinkevičius.

Demokratai EP ketina kelti investicijų į ES gynybą, europinės pensijos, 4 darbo dienų savaitės, bazinių išmokų modelio klausimus.

ELTA primena, kad EP rinkimai vyks šių birželio 9 dieną.