Kaip Eltai tvirtino Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė, komisijos nariai spręs, ar pradėti tyrimą dėl V. Juozapaičio tik sulaukusi ir išanalizavusi VRK atsakymus.

Klausimą dėl V. Juozapaičio koncertų dar praėjusią savaitę iškėlė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narė Guoda Burokienė, pasiteiravusi apie anksčiau komisijoje aptartus skundus dėl konservatoriaus meninės veiklos. Anot jos, politiko koncertinė veikla ėmė priminti nuolatinį darbą. Tą ji pakartojo trečiadienį vykusio posėdžio metu ir pasiūlė apsvarstyti tyrimo galimybę.

„Nekvestionuoju, ar jis gali dainuoti, ar negali – čia tikrai kūrybinė veikla, su visa pagarba maestro. (...) Aš norėčiau tiesiog išsiaiškinti, kaip dažnai galima koncertuoti ar kažką daryti, kad ta kūrybinė veikla galbūt kiekvieną dieną yra kūrybinė veikla?“, – klausė „valstiečių“ atstovė, teigdama, kad dėl šio klausimo yra sulaukusi labai daug užklausų.

Visgi, konservatorė Irena Haase teigė nematanti pagrindo, kodėl parlamento etikos sargams reikėtų pradėti specialų tyrimą dėl V. Juozapaičio kūrybinės veiklos.

„Turime padiskutuoti, bet nemanau, kad čia reikėtų kažkokių daryti tyrimų. (...) Kaip dažnai? Kiek nori, tiek rašo tą knygą, kaip išeina, dainuoti irgi gali kiek nori. Nemanau, kad tai yra nagrinėtina. Svarbu, kad nebūtų sudaryta darbo sutartis ir pagal darbo sutartį gautas atlyginimas“, – teigė konservatorių frakcijos narė Irena Haase.

Lietuvos regionų frakcijos narė Rita Tamašunienė rėmė tyrimo iniciatyvą – anot jos, įvertinti situacija vertėtų vien dėl to, kad šiuo metu V. Juozapaitis yra politinės kampanijos dalyvis ir kandidatuoja į Kauno miesto mero postą. Visgi, prieš imantis situacijos vertinimo, ji pasiūlė komisijai pasikreipti į VRK.

„Mes kalbame apie kolegą, kuris dalyvaus rinkimuose. Mes kalbėjome apie ministrus – buvo tokia diskusija Etikos ir procedūrų komisijoje, kad ministrai, piktnaudžiaudami savo pareigomis, važiuodavo į apygardas ir taip save reklamuodavo. Nors jie pagal viską atliko savo pareigas, susijusias su jų tuo metu einamomis pareigomis. Galbūt reikėtų pasiteirauti VRK – ne apie kūrėjo darbą turime išsiaiškinti, bet apie tai, kaip tai susiję su prasidėjusia rinkimų kampanija“, – pasiūlė parlamentarė.

Tokiam regionų frakcijos atstovės pasiūlymui pritarė ir valdantieji.

„Ateis ir rinkiminė kampanija į Seimą, tai čia ir užklausime, kad būtų išaiškinimas“, – kalbėjo konservatorius Kazys Starkevičius.

ELTA primena kad, V. Juozapaičiui tęsiant koncertinę veiklą, dalis parlamento opozicijos atstovų abejoja, ar toks politiko dalyvavimas renginiuose yra suderinamas su Seimo nario pareigomis. Pasak jų, konservatoriaus kūrybinė veikla panašėja į normalų darbą. Be to, keliamas klausimas, ar tokie pasirodymai koncertuose, kai V. Juozapaitis šiuo metu yra ne tik Seimo narys, bet ir TS-LKD kandidatas į Kauno mero postą, negali būti laikytini politine reklama.

Gruodžio mėnesį politikas kartu su savo sutuoktine Egle Juozapaitiene, dukra Ieva Barbora Juozapaityte bei pianistu Linu Dužinsku pasirodys Užutrakio dvaro sodyboje vyksiančiame koncerte „Motinos malda“. Pats V. Juozapaitis yra pristatomas kaip koncerto svečias.

Koncertą organizuojančios VŠĮ „Ambra Vox“ vadovė Rūta Banevičienė Eltai patikino, kad politikas dalyvaus renginyje neatlygintinai, bet V. Juozapaičio žmona ir dukra bei koncerte dalyvausiantis pianistas honorarą gaus.

Anot organizatorės, Užutrakio dvaro sodybos salė talpina maždaug 100 vietų, koncerto bilietų kainos svyruoja nuo 20 iki 25 eurų.