„Regimybė tų ryšių su lošimo kompanijomis yra sukurta ir ją pirmininkas turi panaikinti. Klausimas, ar tas konsultantas jau ir tuo metu, kai konsultavo, buvo kažkokiais ryšiais susijęs su lošimo sektoriaus organizacijomis ir jeigu taip, tai turėjo būti deklaruota kaip ir visi lobistiniai ryšiai“, – Eltai teigė Seimo Demokratų frakcijai „Vardan Lietuvos“ priklausantis Linas Kukuraitis.

Parlamentaras akcentuoja, kad į klausimus dėl J. Džiugelio ryšių su M. Ardišausku turėtų atsakyti atsakingos instancijos, tokios kaip Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) bei Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

„Tai yra santykio su lobistais dalykai ir juos turėtų spręsti tai, kas turi kompetenciją tam. Reikia ir įsigilinti į situaciją, įvertinti konsultanto visus prieš tai buvusius ryšius, kokiuose jis kituose statusuose buvo tuo metu, kai konsultavo J. Džiugelį, ir pateikti savo išvadas“, – sakė L. Kukuraitis.

Linas Kukuraitis

„Mūsų tokiam nuosekliam komiteto darbui šešėlių išsklaidymas būtų labai vertingas“, – pridūrė jis.

Visgi, pasak politiko, jeigu bus nustatyta, kad J. Džiugelis turėjo nedeklaruotų ryšių su lobistais, jis turėtų apsvarstyti pasitraukimą iš Socialinio reikalų ir darbo komiteto pirmininko pareigų.

„Jeigu pasirodys, kad vis dėlto J. Džiugeliui buvo daroma įtaka ir tai buvo nedeklaruota, tai čia pats pirmininkas turėtų spręsti dėl savo perspektyvų ir užimamų pareigų. Nes pirmininko pozicija tikrai yra svarbi komitetui, jis inicijuoja posėdžius, formuoja darbotvarkes. Ir lošimų klausimai, kurie pasirodė pirmininko iniciatyva, ir pasirodė dėl to, kad jis yra pirmininkas, ne dėl to, kad eilinis narys“, – akcentavo frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys.

Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime atstovas Algirdas Sysas taip pat mano, kad J. Džiugelis apie savo ryšius su lošimų lobistu įsiregistravusiu M. Ardišausku turėjo informuoti komiteto narius.

„Kai jis pradėjo labiau domėtis priklausomybėmis arba azartiniais lošimais, jam reikėjo ir komitete pasakyti, iš kur kojos dygsta, ir tada būtų paprasčiau. Tada galbūt ir reakcijos kitokios būtų“, – Eltai teigė A. Sysas.

„Tai blogai, kad nepasako, kad turi tokių patarėjų, kurie yra suinteresuoti (...) kalbėti apie tai, kad nereikia riboti (lošimų – ELTA) reklamos ir panašius dalykus. Čia daug kas tapo aišku, iš kur tas noras ir susidomėjimas buvo šita sritimi“, – pridūrė parlamentaras.

Dėl ryšių su M. Ardišausku aiškintis reikėtų VTEK

Savo ruožtu Seimo Etikos ir procedūrų komisijos pirmininkė Aušrinė Norkienė teigia ketinanti siūlyti pradėti tyrimą dėl J. Džiugelio parlamentinių lėšų panaudojimo.

„Siūlysiu išsiaiškinti, ar tos lėšos buvo teisėtai panaudotos ataskaitų rengimui, kaip buvo įvardinta“, – Eltai teigė A. Norkienė.

Nors politikė pripažįsta, kad dėl J. Džiugelio ryšių su M. Ardišausku taip pat kyla klausimų, visgi, pasak jos, šis klausimas nėra Etikos ir procedūrų komisijos įgaliojimų ribose. Anot jos, jei posėdžio metu bus nuspręsta, kad yra poreikis aiškintis dėl parlamentaro ryšių su lošimų lobistais, bus išsiųstas kreipimasis į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK).

J. Džiugelis sako, kad visos iniciatyvos pradėtos buvo ginant viešąjį interesą

Akcijos „Skaidrinam“ epicentre atsidūręs Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas J. Džiugelis tikina nesijaučiąs padaręs kažką blogo ar netinkamo. Savo teisumu jis užtikrintas tiek dėl parlamentinių lėšų panaudojimo, tiek dėl parlamentarams įtarimų sukėlusių ryšių su M. Ardišausku.

Konservatoriams priklausantis politikas tvirtina, kad jokio interesų konflikto nebuvo. J. Džiugelio teigimu, azartinių lošimų įmonių lobistu tapęs M. Ardišauskas neturėjo įtakos ir jo darbui vadovaujamame Seimo komitete.

„Su Mindaugu Ardišausku mes nutraukėme bendradarbiavimą praėjusių metų pabaigoje, nes jis mane informavo apie ketinimus pradėti lobistinę veiklą azartinių lošimų sektoriuje. Kad nebūtų interesų konflikto, mes nutraukėme bendradarbiavimą“, – teigė J. Džiugelis, pažymėdamas, kad jo iniciatyvos komitete dėl azartinių lošimų atsirado išskirtinai dėl siekio ginti viešąjį interesą.

Justas Džiugelis

„Mes turime didelį įsiskolinusių lošiančių žmonių skaičių. Aš kaip komiteto pirmininkas ėmiausi iniciatyvos, surengiau daugybę susitikimų su institucijomis, vyko posėdžiai. Buvo aiškiai identifikuotos problemos – šis sektorius yra apleistas, neatitinka viešojo intereso ir sistemą reikia tobulinti. Dabartiniame etape aš kategoriškai atmestu visus kaltinimus, nes aš proaktyviai pradėjau domėtis šia tema. Man labai keista, kad aš dabar esu kaltinamas už realiai darytą darbą, už tai, kad proaktyviai pradėjau domėtis“, – sakė jis.

Be to, tikina politikas, jo keltas iniciatyvas reikėtų traktuoti kaip siekį griežtinti azartinių lošimų reglamentavimą.

„Priminsiu, kad registravau dvi pataisas: viena yra padidinti amžiaus cenzą iki 21 metų, o kita iniciatyva yra baudžiamojo kodekso pataisos, kurios kalba apie nelegalios rinkos užkardymą“, – sakė politikas.

Tiesa, Seimo koridoriuose tokie J. Džiugelio paaiškinimai sutinkami įtariai. Esą nebūtinai politiko užimta laikysena buvo nepalanki didiesiems lošimo sektoriaus žaidėjams.

Seimo etikos sargai kartą jau tyrė J. Džiugelio elgesį: pažeidimų nenustatė

Klausimų dėl J. Džiugelio iniciatyvų azartinių lošimų srityje būta ir anksčiau. Kilusius įtarimams, ar J. Džiugelis neturi neteisėtų ryšių su azartinių lošimų lobistais, skundą gavo Etikos ir procedūrų komisija. Kaip primena pats politikas, praėjusių metų pabaigoje ji nustatė, kad jokios nederamos veiklos nebuvo.

„Etikos ir procedūrų komisija buvo pradėjusi tyrimą, aš pateikiau atsakymus. Galiausiai Komisija priėmė sprendimą, kad nėra pažeisti jokie teisės aktai. Tad neturiu kažką daugiau pasakyti, nebent, kad apgailestauju atsidūręs „Skaidrinam“ smaigalyje“, – teigė J. Džiugelis, užsimindamas, kad dar pagalvos, ar jis galės toliau tęsti pradėtas iniciatyvas.

„Aš pasidomėsiu, ar galėsiu toliau tęsti temas dėl azartinių lošimų. Pats manau, kad turėčiau“, – sakė politikas ir juokaudamas užsiminė apie „atšalimo“ nuo aptariamų iniciatyvų būtinybę.

Nemato pagrindo trauktis iš komiteto pirmininko pareigų

J. Džiugelis sureagavo ir į Seime pasigirstančius svarstymus dėl jo galimybės toliau eiti Seimo socialinių reikalų ir darbo komiteto pareigas.

„Aš manau, kad joks komiteto pirmininkas neturėtų būti baudžiamas už proaktyvius veiksmus siekiant skaidrinti sistemą. Aš tikrai manau, kad Socialinių reikalų ir darbo komiteto veikla yra sklandi“, – pažymėjo politikas, pridurdamas, kad artimiausiu metu pats kreipsis į Etikos ir procedūrų komisiją dėk viešojoje erdvėje kilusių klausimų.

ELTA primena, kad „Skaidrinam“ iniciatyvos komanda antradienį pasidalino J. Džiugelio parlamentinių lėšų ataskaita, kurioje matyti, jog parlamentaras per trejus metus ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleido daugiau kaip 23 tūkst. eurų. Skelbiama, kad J. Džiugelio Seimo buhalterijai pateiktas sąskaitas už Seimo nario ataskaitų rengimą jam išrašė pagal individualią veiklą dirbantis Mindaugas Ardišauskas.

Skelbiama, kad M. Ardišauskas parlamentarui išrašė sąskaitas beveik visais 2021–2023 metų mėnesiais, jose nurodoma suma – 1 tūkst. eurų. Visgi, parlamentaro pateikiami duomenys netikslūs – bendra šių išlaidų suma J. Džiugelio pateiktose sąskaitos faktūrose siekia daugiau kaip 26 tūkst. eurų.

J. Džiugelio ataskaitose taip pat rastos dvi sąskaitos, kuriose yra nurodoma, jog jos skirtos Seimo nario ataskaitos spausdinimui ir platinimui. Skelbiama, kad šiose sąskaitose yra nurodoma J. Džiugelio vienmandatės Vilniaus rajono iždininkė Ieva Vasiliauskaitė.

Pats J. Džiugelis antradienį atmetė kaltinimus dėl galimai neskaidraus parlamentinių lėšų naudojimo. Kaip „Laisvės TV“ eteryje teigė parlamentaras, šie pinigai buvo skirti spaudos pranešimų, įrašų socialiniuose tinkluose ir Seimo nario ataskaitų rengimui apmokėti.

Ardišauskas atmeta jam ir Džiugeliui mestus kaltinimus


Iniciatyvos „Skaidrinam“ dėmesio susilaukusio parlamentaro J. Džiugelio buvęs konsultantas M. Ardišauskas atmeta kaltinimus, esą jis Seimo nariui išrašinėjo fiktyvias sąskaitas faktūras. Šiuo metu lošimų lobistu save įregistravęs M. Ardišauskas tikina Seimo nariui pagal poreikį teikęs konsultacijas dėl viešosios komunikacijos, rengęs kalbas, periodines veiklos ataskaitas, socialinių tinklų įrašus bei pranešimus žiniasklaidai.

„Konsultavau J. Džiugelį jo rinkiminės kampanijos metu pagal minėtą sutartį. Pagal ją buvo išrašomos mano sąskaitos, kurios buvo tvarkingai apmokėtos. Dėl banko išrašų terminų apribojimų negaliu pateikti įrodymų, bet juos, manau, rasite J. Džiugelio politinės kampanijos finansavimo ataskaitoje. Tad manymas, kad J. Džiugelis atsiskaito Seimo nario biudžetą su manimi už įvykusią rinkimų kampaniją, yra labai klaidingas“, – Eltai teigė M. Ardišauskas.

Jis pažymi, kad J. Džiugeliui tapus Seimo nariu, abipusiu sutarimu buvo nuspręsta pratęsti bendradarbiavimą.

„Buvo sutarta, jog aš teiksiu konsultacijas dėl viešosios/politinės komunikacijos bei periodinių veiklos ataskaitų, socialinių tinklų įrašų, pranešimų žiniasklaidai ir kalbų rengimo paslaugas pagal poreikį“, – informavo buvęs J. Džiugelio konsultantas.

Jis akcentuoja gavęs Seimo nario biuro patvirtinimą, kad tokių paslaugų teikimas yra legalus. Pasak M. Ardišausko, biuras taip pat nurodė, kad dėl šių paslaugų sudaryti sutartį nėra būtina, o paslaugų teikimo apimtis yra nurodytina sąskaitose.

„Pasikeitus mano profesinei orientacijai, aukščiau minėtas dalykinis susitarimas su Justu Džiugeliu baigėsi 2024 m. sausio 1 d.“, – taip pat pažymėjo jis.

Atliktų darbų pavyzdžiais M. Ardišauskas patikino negalįs pasidalinti „dėl objektyvių priežasčių“. Visgi buvęs J. Džiugelio konsultantas tikina esant poreikiui jais galėsiantis pasidalinti su atsakingomis institucijomis.

M. Ardišauskas taip pat nesutinka su viešoje erdvėje reiškiamais kaltinimais, esą jis galėjo daryti J. Džiugeliui spaudimą inicijuoti lošimo sektoriui palankius įstatymus. Jis akcentuoja bendradarbiavimą su J. Džiugeliu nutraukęs dar prieš įsiregistruodamas lobistu.

„Asocijuotos struktūros ALVA (Atsakingo lošimo asociacija), vykdančios lobistinę veiklą, vadovu tapau šių metų vasario 15 d. Lig šiol lobistinės veiklos nesu vykdęs. Kaip minėjau, mano bendradarbiavimas su Justu Džiugeliu baigėsi 2023 m. gruodį“, – patikino M. Ardišauskas.

Jis taip pat visiškai nesutinka ir su viešoje erdvėje reiškiama kritika, esą J. Džiugelis yra pasiūlęs azartinių lošimų bendrovėms palankius įstatyminius pakeitimus.

„Kalbant apie Justo Džiugelio registruotas dvi įstatymų pataisas, susijusias su lošimų sektoriumi: pirmoji – siūlymas dėl amžiaus barjero padidinimo (suvienodinimo) iki 21 m. Šis įstatymo pakeitimas nenaudingas verslui. Mano atstovaujama ALVA asociacija nesutinka su tokiu Azartinių lošimų įstatymo pakeitimu arba turi kitų pasiūlymų“, – akcentavo M. Ardišauskas.

„Antroji – siūlymas dėl atsakomybės už nelegalių lošimų organizavimą sugriežtinimo. Šis įstatymas labai nenaudingas nelegalių lošimo paslaugų teikėjams ir labai naudingas visuomenei“, – sakė jis, pažymėdamas, kad parlamentaro inicijuoti pakeitimai buvo naudingi ne verslui, o viešam interesui.