Tokį nutarimo projektą Seimo posėdžių sekretoriate įregistravo Seimo nariai konservatorius Arvydas Anušauskas ir liberalas Gintaras Steponavičius.

Komisijos prašoma atsakyti į klausimą, „ar teisėtomis lėšomis savo rinkimų kampaniją rėmė kandidatai, paaukoję savivaldos rinkimų kampanijai maksimalias sumas, kurios viršija jų turėtas santaupas, arba per trejetą pastarųjų metų yra paaukoję savo rinkimų kampanijoms sumą, įskaitant savivaldos rinkimus, kuri viršija 30 000 eurų, arba šiai rinkimų kampanijai aukoja tokio dydžio sumas, kurias sunku logiškai pagrįsti turimomis santaupomis ir gaunamomis darbinėmis pajamomis“.

Nutarimo projekte siūloma atlikti šiuo klausimu parlamentinį tyrimą iki šių metų vasario 25 d., įpareigojant komisiją savo tyrimo rezultatus paskelbti viešai iki 2015 m. vasario 26 d.

Opozicija taip pat siūlo atlikti parlamentinį tyrimą Vyriausiosios rinkimų komisijos, Valstybinės mokesčių inspekcijos ir Generalinės prokuratūros veiklos, prižiūrint Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymo įgyvendinimą, kuris yra reikalingas garantuojant rinkimų kampanijų finansavimo skaidrumą.

„Parlamentinio tyrimo metu turi būti atsakyta į klausimą, kas turi būti keičiama minėtų institucijų veikloje arba jų veiklą reglamentuojančiuose teisės aktuose, kad būtų garantuota, jog šių institucijų efektyviais veiksmais, įgyvendinant Politinių partijų ir politinių kampanijų finansavimo ir finansavimo kontrolės įstatymą, būtų užkertamas kelias šio įstatymo pažeidimams dar iki rinkimų datos“, – sakoma nutarimo projekte.

Dokumente siūloma pavesti Seimo Antikorupcijos komisijai atlikti šio klausimo tyrimą iki šių metų balandžio 1 d.