Tai teigiama Delfi atsiųstame savivaldybės atstovo spaudai Gabrieliaus Grubinsko atsakyme.

„Statybos leidimas buvo išduotas dar 2021 m., pareigas, atsakingas už atitinkamų sprendimų priėmimą, einant ankstesniems savivaldybės administracijos vadovams, todėl Vilniaus meras kreipėsi į Prokuratūrą su prašymu pagal kompetenciją įstatymų nustatyta tvarka imtis veiksmų viešajam interesui ginti ir nustačius viešojo intereso pažeidimą kreiptis į teismą dėl statybą leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo.“, – pabrėžiama atsakyme.

Atsakydamas į Delfi klausimus dėl Basanavičiaus 14A terasos, kurios rekonstrukciją planuoja vykdyti jos savininkas – įmonė „Dobilo daigas“, savivaldybės atstovas priminė, kad teismas yra išaiškinęs, jog savivaldybės nepritarimas šalinti želdinius yra nemotyvuotas, neatitinkantis Viešojo administravimo įstatymo reikalavimų, ir įpareigojo savivaldybę iš naujo išnagrinėti projekto vystytojo prašymą ir priimti motyvuotą, faktiniais duomenimis bei teisės aktais pagrįstą sprendimą.

Pasak jo, Vilniaus miesto savivaldybė, vykdydama teismo sprendimą, pakartotinai pateikė projekto vystytojui išsamius socialinius, aplinkosauginius, urbanistinius argumentus, grindžiančius J. Basanavičiaus g. 14A augančių medžių vertę ir svarbą tiek miestui, tiek jo gyventojams. Teisminis ginčas užbaigtas įvykdžius teismo sprendimą – pateikus išsamų ir argumentuotą atsakymą į pareiškėjo prašymą.

Anot atsakymo, vystytojas, reaguodamas į tai, savo ruožtu savivaldybei pateikė kontrargumentus, remdamasis Kultūros paveldo departamento ir VšĮ „Lietuvos arboristikos centro“ parengtomis išvadomis, kuriose konstatuojama, kad medžiai auga labai nedideliu atstumu nuo saugomo Geležinkelio valdybos pastatų komplekso, administracinio pastato ir terasos ir ardo šių statinių dalis.

Taip pat pabrėžta, kad pagal Vyriausybės nutarimą, medžiai ir krūmai, augantys ant pastatų stogų, pamatų ar kitų jų dalių, inžinerinių statinių, nelaikomi saugotinais. Leidimas nesaugotinų želdinių šalinimui nėra būtinas.

„Atsižvelgiant į tai, kad vystytojui 2021 m. buvo išduotas statybą leidžiantis dokumentas rekonstrukcijai, kurios metu numatytas želdinių šalinimas (statybos leidimą atšaukti gali tik teismas), taip pat į tai, jog teisės aktuose numatyta teisė šalinti želdinius, augančius ant pastatų ar jų dalių, ir vystytojui nurodžius, kad šis kreipsis į teismą dėl jam padarytos žalos atlyginimo, savivaldybė įpareigojo paviešinti alternatyvias apželdinimo schemas visuomenei ir susiderinti kompensacinį mechanizmą bei naują želdynų planą su savivaldybe. Kol kas nė viena iš šių sąlygų nėra patenkinta“, – teigiama atsakyme.

Benkunskas savo feisbuko paskyroje trečiadienį rašo, kad J. Basanavičiaus gatvės medžių istorija prasidėjo tikrai ne vakar ir ne užvakar – pradėjęs eiti mero pareigas balandžio mėnesį jis paveldėjo ją, kaip ir daug kitų temų, kas yra visiškai natūralu, nes miestas gyvena savo gyvenimą nepriklausomai nuo politinių ciklų.

Pasak mero, ši istorija plėtojosi taip:

2019 m. įmonė „Dobilo daigas“, norėdama rekonstruoti savo patalpas, kreipėsi į Vilniaus miesto savivaldybę. Įmonė parengė ir pateikė projektinius pasiūlymus viešinimui 2019 m. gegužę. Jau tuomet buvo numatyta, kad rekonstrukcijos metu „iškirtus medžius, numatomas kavinės tūrio išplėtimas“. Tų pačių metų liepą savivaldybės administracija pateiktiems pasiūlymams pritarė.

Taip pat praėjusią kadenciją, 2021 m., išduotas ir statybos leidimas rekonstrukcijai. Šiame leidime taip pat numatytas medžių J. Basanavičiaus gatvėje kirtimas. Paskui sekė įvairaus formato ginčai su projekto vystytoju, ar gali savivaldybė vis dėlto neleisti kirsti ten esančių želdinių. Deja, šiame etape specialistai ir teisininkai mato ribotas galimybės teisinėmis priemonėmis apginti šį skverą, ypač dėl to, kad medžiai auga ant pastato dalies, o tai reiškia, kad pagal galiojančius teisės aktus, jie nėra saugotini.

Meras išdėstė, ką daro dabar:

Su komanda sudarė papildomų veiksmų planą, tačiau, kad pavyktų pasiekti rezultatų labai reikalingas valstybės institucijų įsitraukimas.

Parengė ir dar vakar išsiuntė kreipimąsi į Prokuratūrą, su prašymu ginti viešąjį interesą ir nustačius viešojo intereso pažeidimą kreiptis į teismą dėl 2021 m. išduoto statybą leidžiančio dokumento galiojimo panaikinimo. Priminsiu, kad pati savivaldybė jo sustabdyti negali, tokia teisė išimtinai priklauso teismui.

„Taip pat kreipėmės ir į Aplinkos ministrą, kad būtų pakeista įstatyminė bazė ir net tais atvejais, kai medžiai auga ant pastatų ar jų dalių, jų kirtimas būtų leidžiamas tik savivaldybei suteikus tokį leidimą“, – rašo jis.

Pradėjo tarnybinį patikrinimą

Galiausiai, ano konservatoriaus, buvo pradėtas vidinį tarnybinis patikrinimas: „Savivaldybės viduje išsiaiškinsime, kas išdavė statybą leidžiančius dokumentus ir kodėl dabar turime šią keblią ir piktinančią situaciją“.

„Kas laukia? Tikiu, kad Prokuratūra ras būdą, kaip sustabdyti statybos leidimą ir medžius pavyks išsaugoti. O jei pavyktų pakeisti ir teisinį reguliavimą, tai tokių situacijų neturėtume ir ateityje. Taip pat primenu, kad laukia ir šiandienos pastato savininkų susitikimas su vilniečiais. Kviečiu į jį atvykti ir išsakyti savo poziciją – medžiai šioje vietoje turi išlikti“, – rašo jis.

Terasos savininkų siekis iškirsti 9 brandžius terasoje augančius medžius sulaukė labai didelio visuomenės pasipiktinimo, trečiadienį terasoje vyks verslo atstovų ir visuomenės susitikimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)