Anksčiau rinktis į posėdį dėl šokėjos pilietybės buvo ketinama sausį, tačiau, prezidento patarėjo teigimu, „komisijos sekretoriatui gavus kontaktinę I. Liepos informaciją ir galimybę ją iš anksto informuoti apie būsimą komisijos posėdį, paaiškėjo, kad anksčiausia visų komisijos narių suderinta posėdžio data – vasario vidury“.

R. Jasiulionis taip pat pažymi, kad atsako iš I. Liepos ar jos atstovų kol kas nėra sulaukta.

Rusijos balerinai I. Liepai Lietuvos pilietybė išimties tvarka suteikta 2000 m. balandžio 17 d. dekretu. Toks sprendimas priimtas dėl to, nes Maskvos Didžiojo teatro solistė daugiau kaip 10 metų šoko su Lietuvos baleto artistu Petru Skirmantu.

Tačiau klausimai dėl I. Liepos pilietybės kilo pasirodžius balerinos interviu, kuriame ji neslepia simpatijų V. Putinui, karą Ukrainoje vadina specialiąja operacija, atvirai niekina Vakarų pasaulį ir vertybes.

Lapkritį Migracijos departamentas kreipėsi į Vidaus reikalų ministeriją, siūlydamas prašyti šalies vadovo naikinti I. Liepos Lietuvos pilietybę.

Galutinius sprendimus dėl išimties tvarka suteiktos Lietuvos pilietybės priima prezidentas, atsižvelgdamas į Pilietybės komisijos išvadas.

ELTA primena, kad panašiu pagrindu rugsėjį buvo priimtas sprendimas panaikinti išimties tvarka ledo šokėjai Margaritai Drobiazko suteiktą Lietuvos Respublikos pilietybę. Tokį sprendimą prezidentas Gitanas Nausėda priėmė remdamasis Pilietybės reikalų komisijos rekomendacijas.